Drifters släpper nytt album

drifters-stanna-hos-migFrån smäktande gåshudsballader till somrig schlager och glödande soulrock.

Drifters nya album ”Stanna hos mig” (Warner/Mariann), som släpps den 25 augusti, hyllar ett av våra största dansband några av sina absoluta älsklingslåtar från de senaste fem årtiondena.

Att få sjunga duett med Kung Olle i ”It takes two” är en dröm som slår in, säger sångerskan Erica Sjöström.

Kung Olle är förstås legendariske sångaren Olle Jönsson från Lasse Stefanz. Tillsammans med Erica släpper han loss i en rockig tolkning av 60-talsklassikern ”It takes two”, som först blev en hit med Marvin Gaye, och senare spelades in av Tina Turner och Rod Stewart.

Vår version sticker ut bland de andra låtarna på plattan. Det är mycket saxofoner i den, och både jag och Olle är väldigt nöjda med resultatet, berättar Erica Sjöström.

”Stanna hos mig” är hennes sjunde platta med Drifters. Och det är en cd som är något av en nystart för bandet, som samtidigt bytt skivbolag, inspelningsstudio och producent.

För första gången samarbetar Drifters med den erfarne producenten, låtskrivaren och sångaren Henrik Sethsson, som i sitt fullmatade cv bland mycket annat har Friends vinnarlåt ”Lyssna till ditt hjärta” från Melodifestivalen 2001.

Erica Sjöström lovordar det nya samarbetet.
– Henrik har verkligen skapat roliga låtarrangemang, som passar Drifters sound. Han vet också hur jag fungerar som sångerska och musiker, vad jag känner och vill förmedla i låtarna. Jag ser fram mot att få arbeta mer med honom.

Sethsson har varit en pålitlig låtleverantör till Drifters genom åren. På nya albumet har han bland annat komponerat de enda helt nyskrivna sångerna – titelspåret och ”Det finaste jag vet”. Erica beskriver dem som fina ballader.

”Stanna hos mig” är i övrigt ett enda långt pärlband av schlager- och poplåtar. Urvalet spänner från 60-tal till nutid, från folkkära örhängen som ”Tack för en underbar vanlig dag” och ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” till mer personliga val som The Bangles sockersöta ”Manic Monday”, Siw Malmkvists ”Det är kärlek” från Melodifestivalen 1988 och Herreys underskattade ballad ”Every song you sing” från 1984.

– Jag är galen i schlager. Alla svenska artister som varit med i Melodifestivalen är stora idoler för mig. ”Every song you sing” är en stor favorit för mig. Den var med på Herreys debutplatta men blev inte alls så stor som den hade förtjänat, säger Erica.

En av de första låtar som valdes ut till Drifters nya platta var Siwan-schlagern ”Det är kärlek”, en låt som bandet haft länge på repertoaren och som fansen ofta önskat att de skulle spela in på skiva.

Inspelningen av Sheena Eastons största hit ”Morning Train” från 1980 har också sin egen historia:
– Det är en jätteläcker låt med en medryckande refräng, som Sheena Easton oftast sjunger i falsett. Jag fick fundera länge på hur jag skulle göra den till min egen. Till sist sänkte vi tonarten så att jag kunde sjunga den på mitt sätt, och det är nog den låt jag är mest nöjd med på plattan, berättar Erica.

Öppningsspåret på ”Stanna hos mig” är av betydligt färskare datum: ”Sha-la-lie” är Drifters version av Hollands ESC-bidrag 2010, som Erica tycker blev orättvist utskrattat av vissa kritiker. Den svenska texten är skriven av namnkunnige Ulf Georgsson.

– För oss var ”Sha-la-lie” ett självklart val. Det är en glad och käck låt med en refräng som alla kan sjunga med i. Men Eurovision Song Contest kanske inte är rätt forum för den sortens direkta dansbandslåtar, funderar hon.

Det var 1999 som Erica Sjöström blev Drifters-Erica med hela dansbandssverige. Elva år, fem guldklavar och två grammisnomineringar senare tycker hon fortfarande att det är lika roligt att möta danspubliken.

– Ja, om inte ännu roligare! skrattar hon.

Efter en svår period privat har Erica Sjöström nu hittat tillbaka till glädjen i musiken, och kan se ljust på framtiden.

– Jag är tacksam för att publiken har funnits där och stöttat mig när jag behövt det som bäst, säger hon.

Melodifestivalen är en dröm som finns kvar i tankarna. På nya plattan finns den Guldklaven-nominerade duetten och danska schlagervinnaren ”In a moment like this” med Henrik Strömberg från Scotts.

– Jag hade gärna stått där med Henrik och fått sjunga den i den svenska uttagningen, säger Erica längtansfullt.

Kanske är drömmen om Melodifestivalen inom räckhåll – det får framtiden utvisa. Men redan i höst dyker sångerskan upp i tv-rutan i nya dansbandssåpan ”Dansbandsbrudar” på TV4 Plus, där Drifters är en av de orkestrar som följs på turné genom Sverige.

FAKTA
Drifters är ett av Sveriges största dansband med mängder av storsäljande plattor, fem Guldklaven-statyetter och två grammisnomineringar på meritlistan. 2012 är det 50 år sedan det musikaliska äventyret startade i Skövde. Dagens sättning består av sångerskan och saxofonisten Erica Sjöström, gitarristen Ronny Nilsson, keyboardisten och bandveteranen Stellan Hedevik, trumslagaren Mattias Berghorn och basisten Henrik ”Turbo” Wallrin. Sedan 2003 är Drifters även stora i Tyskland under gruppnamnet Midsommar.

Scroll to Top