Don Airey släpper nytt soloalbum

Rockklaviaturens maestro, Don Airey, släpper sitt nya soloalbum Keyed Up 19 februari 2014 via Mascot Label Group/Music Theories/Warner Music Sweden. Det blir hans fjärde studioplatta och den tredje för Mascot. Flera av Don Aireys vänner medverkar på plattan och innehåller det som blev Gary Moores sista inspelning. Hans distinkta gitarrspel hörs på låtarna Adagio och Mini Suite, den sista dedikerad till hans minne.

Så här beskriver Don Airey inspelningarna: “Det var helt fantastiska sessions i Chapel Studios. Vi spelade i princip in allt live, inga pålägg eller omtagningar och vi skickade inga filer emellan oss. Musikerna på plattan är helt underbara och jag kallar dem för “Bandet som aldrig blev” då tillfällena att jobba tillsammans är så begränsade. Att vara medlem i Deep Purple, och särskilt med de framgångar vi haft i år, kan man tycka borde räcka men jag behöver något mer. Några av låtarna är rak rock som en slags hyllning till mina rötter men med variationer som t ex Blue Rondo A La Turk som jag lirade då jag som fjortonåring gjorde mitt första radioframträdande. Plattan innehåller även en del märkliga ljud och effekter mest från min Hammond, många gånger oplanerat, jag bara rycktes med och så blev det som det blev!”

Bandet består av Don Airey på klaviatur, Darrin Mooney (Primal Scream) på trummor, Laurence Cottle på bas, Rob Harris (Jamiroquai) på gitarr samt Carl Sentance på sång. Gästartister är Gary Moore, Graham Bonnet, Simon McBride, Alex Meadows och Tim Goodyer.

Låtarna valdes från olika delar av Don Aireys karriär men räknar också in influenser med skruvade variationer på kända teman. Han har spelat med många av dom största banden och artisterna som Cozy Powell, Colosseum II, Black Sabbath, Rainbow, Ozzzy Osbourne och naturligtvis Deep Purple. Detta är ett album där virituositet känns lätt men aldrig överarbetat eller seriöst. Vad sägs om Claire D’Loon? Difficult To Cure 2013 är en variant av Rainbows klassiker med lite Beethoven invävt. Godbox var smeknamnet som Fats Waller gav sin Hammondorgel.

Keyed Up är ett värdigt tillägg till Don Aireys växande katalog. För trots att man kan finna hans namn på fler än 250 skivomslag så ligger hans soloplattor honom varmt om hjärtat då där ges möjligheten att leka, släppa loss och experimentera.

Rulla till toppen