Dokumentärfilm om Sweden Rock släpps på DVD

Nu ges möjligheten att återuppleva Sweden Rock Festival 2008 genom dokumentären ”Som en lunga”, vilken presenteras på en exklusiv DVD. I filmen får man följa Robban – trogen festivalbesökare och tvåbarnsfar – före, under och efter festivalen. Även artister och andra kända personligheter ger sin syn på hårdrock och Sweden Rock Festival.

Filmen är gjord av två hängivna festivalbesökare och independentfilmare: Mikael Eriksson och Philip Recht. En varm eftermiddag under Sweden Rock Festival 2007 fick de idén att skildra festivalen och dess besökare på film. Året därpå återvände de med kameran på axeln. Resultatet blev dokumentären ”Som en lunga” – en film om den trogna festivalbesökaren Robban och fenomenet Sweden Rock Festival.

– Vår tanke med filmen är att ge en nyanserad bild av festivalbesökaren, både i den grå vardagen och i den sprudlande festivalyran, berättar Philip Recht. Filmen skiljer sig markant från tidigare produktioner om Sweden Rock, vilka fokuserat på själva livespelningarna.

Hårdrockande pappa
Filmen är en independentproduktion från idé till färdig produkt. Philip Recht och Mikael Eriksson har inte bara filmat och klippt, de har även valt att själva distribuera filmen via sajten www.festivalfilm.se.

– Förmodligen är det många hårdrocksfans därute som kommer vara intresserade av filmen, men vår förhoppning är att den även ska kunna intressera personer som aldrig varit på en festival eller ens lyssnar på hårdrock. Filmens huvudperson Robban är ju inte bara hårdrockare utan även pappa. Utanför festivalen lever han ett ”vanligt” liv med samma vardagliga bestyr som vilken förälder som helst. Framför allt är Robban en äkta entusiast med alla de karaktärsdrag som kännetecknar en sådan, vare sig man är frimärkssamlare, biltokig eller hårdrockare. Här tror vi att många människor kan känna igen sig, säger Philip Recht.

Massor av bonusmaterial
”Som en lunga” är den enda filmen som spelades in under Sweden Rock Festival 2008. DVD:n innehåller även ocensurerat extramaterial, stillbildsgalleri och exklusiva intervjuer med artister som Disturbed, Mustasch, Joe Satriani, Joacim Cans med flera. Den totala speltiden är cirka 105 minuter.

Fakta
I juni månad varje år träffas över 30 000 människor från hela världen i Norje, en liten by i Blekinge med normalt 800 invånare. Det som lockar besökarna är Sweden Rock Festival; enligt många Sveriges enda riktiga hårdrocksfestival. Årets festival pågår 3-6 juni med ZZ Top, Twisted Sister och In Flames som några av dragplåstren.

Scroll to Top