Det rika musiklivet i Skellefteå

Det är ett välkänt faktum att Skellefteå genom åren haft ett blomstrande musikliv – Skellefteå är en popstad i ordets rätta bemärkelse. När Stim, inför den andra melodifestivaltävlingen den 14 februari i Skellefteå, presenterar en tio-i-topp-lista över 2008 års mest framgångsrika musikskapare i staden är indiepopen rikligt representerad.

Det kan väl inte anses som någon skräll att en representant från stadens största musikexport, Wannadies, är nummer ett på listan över Skellefteås kompositörer och textförfattare.

– Det är bara att gratulera Skellefteå till en imponerande samling duktiga musikskapare, säger Peo Thyrén på Stim.

1. Gunnar Karlsson. Trummis i Wannadies 1988-1997. Den kanske mest kända låten som Gunnar varit med och skrivit heter ”My Home Town”, och är en hyllning till Skellefteå.

2. Jan-Åke Wihlborg. Har mångårig erfarenhet som elbas- och gitarrlärare vid musikskolan och musikgymnasiet i Skellefteå. Spelar bas i Wihlborg Jazz Band samt kompar körer och solister.

3. Anders Löfgren.Arbetar som elbaslärare vid Anderstorpsskolans estetiska musikprogram, och som frilansande el- och kontrabasist.

4. Magnus Ericsson. Sångare och låtskrivare i banden A Shrine, Popundret, Dynamo Chapel och soloprojektet Henry Chapman.

5. Magdalena Lundberg. Magdalena jobbar som musiklärare, ackompanjerar körer samt spelar i jazz- och popband. Den musik och de texter hon skriver spelas ofta i kyrkorna.

6. Fredrik Enqvist. Producent och tekniker i studion Audio Alliance. Har spelat i Carpe Wade, nu aktiv som trummis i Jupither.

7. Robert Forslund. Har bl a spelat i gruppen Carpe Wade.

8. Peter Sundqvist. Har bl a spelat i gruppen Carpe Wade.

9. Andreas Hedlund. Kanske mest känd för sitt band Vintersorg. Sångare, producent och musiker som spelar olika typer av metal.

10. Helena Pettersson. Sångerska och gitarrist i Soak The Sin, som bl a spelat förband till Bryan Adams och släppt albumet ”The Work Is Done!”.

Scroll to Top