Det regnar svenska musikpriser

”Award season” är officiellt över. Perioden då alla större prisutdelningar för film och musik hålls är officiellt över och det är dags för vinnarna att blicka framåt och skapa nya mästerverk. Vi kan däremot fortsätta att njuta av tonerna som hyllades under den svenska grammisgala, grammy-galan och inte minst Oscarsgalan – där den första svenska kompositören fick pris för bästa originalmusik.

Svensk Oscar för bästa originalmusik

Svensk tonsättare vinner allt

Eller i alla fall nästan allt. Ludwig Göransson från Linköping är just nu världens mest eftertraktade kompositör. Inte nog med att han blev den första svensken att vinna en Oscars-statyett för sin musik, som i det här fallet var musiken till succéfilmen Black Panther. Han vann även tre av fyra grammys för sitt arbete med Childish Gambinos ”This is America”. Albumet, och låten med samma namn, vann bland annat i kategorierna Årets låt, Årets skiva och Bästa musikvideo.

Utöver det fick han en svensk grammis i kategorin Bästa kompositör och regeringens musikexportpris. Nomineringen löd att Göransson är ett tydligt exempel på hur den svenska musikbranschen skapar förutsättningar för att experimentera och utveckla talang. Han var nominerad till en Golden Globe för bästa soundtrack, men priset gick istället till Justin Hurwitz för musiken i First Man. 

Kvinnlig dominans på Grammisgalan

Under årets Grammisgala dominerade de kvinnliga artisterna. Little Jinder, Lykke Li och Jenny Wilson var nominerade i tre kategorier vardera. Robyn och Seinabo Sey var nominerade i hela fem kategorier var och i slutändan vann de två priser, var, och blev galans stora vinnare. Robyn, som gjorde comeback 2018 med albumet Honey, vann i kategorierna Årets låt med Missing U och Årets pop med ovannämnda album. Seinabo Sey vann Årets album med I’m a Dream och Årets textförfattare till låten med samma namn. Årets hederspris tilldelades den framlidne Avicii, med motiveringen att hans musikresa var mer än spektakulär och att den omfamnade hela världen

Kommande prisutdelningar

Man behöver inte vänta till nästa år för att få se svenska musiker, eller andra musiker för den delen, vinna priser för sin musik. Det hålls fler prisutdelningar under året, även om de största alltid hålls i januari och februari. I april hålls BAFTA Games Awards i London, där man bland annat delar ut priser för bästa originalmusik i spel. Innan dess kommer Swedish Gambling Awards att hållas, varav Mr Green är nominerad till tre kategorier. Däremot är spelsajten för sport och casino, som både finns som app och på nätet, inte nominerad för sina musikaliska egenskaper. Istället är de nominerade för sitt hållbarhetsarbete, sin kundnöjdhet och sitt ledarskap. 

MTV-galan

Nästa stora musikpris är den amerikanska MTV-galan som i år hålls i Los Angeles i juni. I november hålls sedan MTV EMA, som är den europeiska versionen. 

Kommer 2019 att bli ett lika bra musikår som 2018? Göransson ska arbeta på musiken till den kommande Star Wars-serien The Mandalorian. Robyn ska ge sig ut på världsturné och Seinabo Sey ska turnera i Sverige. Förhoppningsvis kommer de även att hinna skriva nya låtar och musikstycken, men fram till dess har vi inga problem med att lyssna på de prisbelönta låtarna igen. Och igen. 

Scroll to Top