Debut för Genklang i Lund

Hannah Holgersson, Malena Laszlo, Christer Nerfont, Signe Lind, Anna Grevelius och Christopher Wollter är några av artisterna som kommer till en helt ny festival i Lund i maj. Alla har de en sak gemensamt: De är från Lund. Den 8-10 maj är det dags för Genklang, festivalen som samlar över 40 professionella sångare och musiker i ett program som spänner över genrerna opera, musikal, barock- och kammarmusik.

Idén kommer från Lunds kammarmusiksällskap (LKMS), som också är arrangör av festivalen som går under namnet Genklang med underrubriken ”Musiken tände stjärnorna”. Ett fyrtiotal inbjudna artister – en gång vanliga lundabor men nu etablerade stjärnor – kommer att delta i festivalen.

– Detta är en tanke som vi haft länge, säger Bo Ursing, ordförande för Lunds kammarmusiksällskap. Lund har fostrat så många av våra framstående musiker och artister, och det här blir ett tillfälle för lundapubliken att få möta dem på hemmaplan.

Det blir fem konserter med olika teman; opera, kammarmusik (2 st), barock och musikal. För varje genre har LKMS tagit hjälp av verksamma musiker – från Lund förstås – som bland andra Sofia Söderberg Eberhard och Joel Bexelius, för programplanering, artistkontakter och konstnärlig ledning.

Festivalen inleds med operaafton i Stadshallen, där åtta solister bjuder på highlights ur operalitteraturen. Lördagen innehåller två kammarmusikkonserter på Skissernas museum, som även är lokalen för söndagens barockkonsert. Den storslagna finalen på festivalen blir musikalkonserten i AF:s stora sal på söndagskvällen.

– Vi har fått ett mycket positivt gensvar från artisterna, alla tycker det ska bli kul att få uppträda i sin gamla hemstad, säger Bo Ursing.

Genklang avslutar Lunds kammarmusiksällskaps program för säsongen 08-09. Ett generöst stöd till evenemanget ges från Lunds kommun, Musik i Syd samt från Sparbanken Finn Framtidsstiftelse och Färs & Frosta Sparbanksstiftelse.

Fakta:

Vad: Festivalen Genklang – musiken tände stjärnorna

När: 8-10 maj

Var: Stadshallen, Skissernas museum, Stora Salen på AF

Program: Opera (8/5), kammarmusik (9/5), barockmusik (10/5) och musikal (10/5)

Medverkande: Artister och musiker, max 40 år, som en gång bott eller gått i musikskola i Lund.

Rulla till toppen