De Staat släpper nytt album

“Vi är alla ikoner tillika bedragare. Vi har alla skapat oss någon form av image som endast visar en liten del av vår personlighet, den som visar den del vi vill framhäva.” (Torre Florim)

Det holländska bandet De Staats nya album innehåller en radda olika nutida ikoner och bedragare, skojare, narkomaner, talangscouter och smådjävlar. Färgstarka diversearbetare fångade i en mix av afrikanska rytmer, happy hardcore, sci-fi syntar och märkliga ljudbilder är bara några sätt att beskriva De Staat. Men ändå är något annorlunda på den nya plattan. Då den förra, Machinery, innehöll mycket gitarrer är I_CON dekorerad med stilfulla syntar som för tankarna till sci-fi filmer från 80-talet.

“Vår utgångspunkt var att skapa ett färgstarkare album än Machinery som mer baserats på grooves. Vi har mixat ljudbilden så att det är svårt att urskilja dom olika instrumenten även om vi fortfarande i hög grad är ett gitarrband men med en twist.,” säger frontmannen Torre Florim och fortsätter. “Låtarna i sig är rätt självklara även om dom aldrig låter så eftersom det är vi som spelar”

I_CON spelades in under tolv dagar i Black Box studios i västra Frankrike som Klaxons och The Last Shadow Puppets tidigare använt sig av, även om hela processen med låtskrivande, repetitioner etc tog cirka ett och ett halvt år. “Det kändes som en evighet där musiken bara blev mer och mer skruvad och det är lätt att man blir lite skruvad själv i sådana situationer men resultatet blev trots allt väldigt bra,” förklarar Torre.

Efter inspelningarna tog han inspelningarna till ärrade studioräven Vance Powell (Jack White, The Raconteures m fl) i Nashville för att mixas.

De Staat debuterade 2009 med Wait For Evolution och har därefter uppträtt på alla Hollands stora scener och festivaler som Lowlands och Pinkpop liksom utländska festivaler som Sziget och Glastonbury. 2011 släppte man uppföljaren Machinery som blev en stor framgång i hemlandet.

I_CON släpps 18 september via Mascot Label Group/Cool Green Recordings/Warner Music Sweden.

Scroll to Top