Dalarnas museum köper unik gitarrsamling

hagstromDalarnas museum har med hjälp av gratis konserter och tatueringar lyckats samla in imponerande 1,8 miljoner kronor varmed man köpt en av världens största samlingar Hagström-gitarrer. Gitarrerna kommer att ställas ut på museet och efter denna succé påbörjar man en ny insamling för att få ihop pengar till en permanent utställning om Hagström.

Hagström är ett varumärke inte bara för gitarrer utan även baser, dragspel och PA-utrustning. Gitarrerna tillverkades av dragspelsimportören AB Albin Hagström i Älvdalen i Dalarna mellan 1925 och 1983. Bolagets grundare Albin Hagström avled 1952. AB Albin Hagström finns kvar än idag men förvaltar numera endast bolagets nordiska fastigheter. Tillverkning av Hagström-gitarrer har sedan 2006 återupptagits av det svenska företaget Tricor AB men nu i Asien och andra EU-länder.

AB Albin Hagström i Älvdalen tillverkade mellan 1925 och 1983 mer än 700 000 dragspel och 125 000 elgitarrer. Tillverkning skedde dessutom i Orsa, Falun och Solna.

Bland de artister som använt Hagström-instrument finns Elvis Presley, Beatles, Frank Zappa, Kurt Cobain och Jimi Hendrix.

Rulla till toppen