Dags för kvartsfinal för Solistpriset

Tävlingen om det prestigefyllda Solistpriset 2010 har börjat! Ett stort antal unga musiker och sångare har provspelat, och 16 har nu valts ut för att framträda i kvartsfinalerna den 24 och 25 november på Nybrokajen 11 i Stockholm.

Solistpristävlingen, som genomförs för elfte gången, har som syfte att stimulera och belöna unga musiker och sångare i början av deras karriärer. Solistpriset 2010 är ett samarbete mellan Kungl Musikaliska Akademien, Rikskonserter och Göteborgs Symfoniker som framträder med de tre finalisterna i Göteborgs Konserthus den 12 maj.

Kvartsfinalisterna är: Simon Frisk (tuba), Anna Christensson (piano), Amelia Jakobsson-Boyarsky (cello), Madeleine Johansson (flöjt), Maria Sanner (sång), Asuka Nakamura (piano), Peter Friis Johansson (piano), Christina Larsson Malmberg (sång), Karin Gustafsson (flöjt), Sara Övinge (violin), Lucas Brar (gitarr), Johanna Martell (sång), Elina Sirone (piano), Per Gross (blockflöjt), Shuji Ono (slagverk)

Kvartsfinalen genomförs som två konserter där varje tävlande får 15 minuter programtid på konsertscenen på Nybrokajen 11 i Stockholm. En jury väljer ut åtta tävlande som går vidare till semifinal den 16 och 17 mars på samma scen. Slutligen återstår tre finalister som alla får framträda med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus den 12 maj.

Juryn bedömer såväl den musikaliska prestationen som själva framförandet. Den som till slut står som vinnare får 100 000 kr i pris och de två övriga finalisterna får 25 000 kr vardera.

Solistpristävlingen genomförs vartannat år och vinnare 2008 var sångerskan Ida Falk Winland. I början av 2010 gör hon en turné för Rikskonserter och ger ut en CD på Rikskonserters skivmärke Caprice Records.

Scroll to Top