Cheikh Lô släpper nytt album

”Jamm” är det första nya albumet på fem år från en av Afrikas stora musikaliska ensamvargar, den senegalesiske sufi-trubaduren Cheikh Lô. Detta är hans mest särpräglade och personliga album sedan hans banbrytande, Youssou N’Dour-producerade, debut ”Ne la Thiass” 1996. På ”Jamm” får Lôs smittande och funky Mbalax-rytmer en subtil panafrikansk-orienterad underström med inslag av highlife, afrobeat och kongolesisk rumba och med mer eklektiska detaljer bubblande under – reggae, afro-kubansk swing och lite härligt utspejsad afro-surf gitarr.

Lô föddes 1955 i Burkina Faso av senegalesiska föräldrar och började sin musikaliska karriär som sångare och slagverkare i lokala afro-kubanska band innan han flyttade till Senegal 1978, där han lärde sig spela trummor och gitarr. Efter en vistelse i Paris som sessiontrummis med kongolesiska band återvände han till Senegals huvudstad Dakar där han spelade och släppte ett antal solokassetter. Han upptäcktes till slut av Youssou N’Dour som producerade hans genombrott ”Ne La Thiass”, ett album som med sin unika mix av akustisk musik och hård Mbalax tog Senegal med storm och gav honom en stor och hängiven skara av lokala fans. Albumet såg liknande framgångar vid den internationella releasen på World Circuit, och Lô belönades bland annat med hederstiteln bästa nykomling på All-Afrika Kora Awards.

Lô har fortsatt att plöja sin egen fåra och är trogen sin personliga musikstil, han spelar regelbundet på klubbar i Dakar och har släppt ytterligare två hyllade album på World Circuit. Han har fått mycket positiva reaktioner på sina spelningar i Europa och i USA. Trots all sin slående mångfald står ”Jamms” rötter stadigt planterade på Lôs egen bakgård, produktionen är byggd kring enkla demos som spelats in med Garage Band hemma hos hans vän och basist Thierno Sarr. Omedelbarheten, passionen och intimiteten i dessa inspelningar var sådana att man beslutade att behålla dem som ryggrad på albumet. Lôs röst, akustiska gitarr och slagverk har sedan utökats med ytterligare elgitarrer, trummor, bas, sax och senegaliskt slagverk från medlemmar ur hans ordinarie band. I London har ytterligare pålägg gjorts av hans gamla vänner Tony Allen (trummor) och Pee Wee Ellis (sax).

Scroll to Top