Centimeter släpper ny singel och video

Centimeter släpper första singeln ”Motorhead” den 3 april, från kommande albumet ”70” som släpps den 19 juni 2013. Singeln Motorhead är den engelska debuten för kvartetten Centimeter, en väl bevarad hemlighet i det svenska musiklandskapet. Låten och det kommande albumet är producerat av Christoffer Roth, mer känd som punkig avantgardist i Kriget.

I tio år har de förberett sig på det här ögonblicket. Blickat tillbaka på barndomens val, förkastat all inlärd metodik och bestämt sig för att spränga de sociala barriärerna.

Samarbetet med Roth blev startpunkten för något helt nytt, där en skara rockmän siktade på att vända ut och in på sina emotionella begränsningar.

”Vi pratade om hur vi fungerar som människor och varför vi spelar tillsammans. Vi har byggt upp en egen värld, ett eget språk och ett sätt att bemöta konflikter. Den här skivan är en enorm brytpunkt för oss”, berättar sångaren Johan Landin.

Albumtiteln ”70” syftar på avståndet som definierar vår sociala sfär: sjuttio centimeter. Ett avstånd som Centimeter bryter ned i tretton akter där gruppen bjuder in vilt främmande människor i deras känslokammare. Singeln ”Motorhead”, som redan blivit hyllad i bloggosfären, har en mer kryptisk titel. Många har undrat exakt vad som döljer sig bakom namnet? Är det en blinkning till hårdrockens fåordige furste Lemmy Kilmister?

2003 släpptes debut-EP:n ”Nästan som på riktigt” som innehåller låtarna ”Om 1000 år” och ”Så som vi är”. Centimeter började turnera och fick en stor hype i Stockholm innan kvartetten gjorde sin studiodebut 2006 med det självsläppta albumet ”Mellanrum”.

Centimeter fick en extraordinär start som band. De första medlemmarna i bandet var Andreas Kleerup och DJ Fanatic som lade ut bombmattor av bastrummor och beats till Johan Landins svenska poplyrik.

Idag är Centimeter ett betydligt mer stringent band bestående av Johan Landin (sång och gitarr), Lasse Forsberg (gitarr), Henrik Holmlund (trummor) och Jeff Salomonsson (bas). De är nu totalt fokuserade på de känslobaserade ljudlandskap som utgör tyngdpunkten i albumet ”70”.

Scroll to Top