Cat Power till Way Out West

Cat Power förgyller Slottsskogen i sommar!

Det underliga med magi och trollkonst är att vi vill bli lurade. Åskådaren ingår liksom ett kontrakt med magikerna som stipulerar att sanningen varken ska presenteras eller efterfrågas. Musik fungerar på samma sätt. Verkligheten är överskattad, måndagsproblem bör hålla sig långt borta och vardag är icke önskvärt när vi går på konsert. Vi söker efter det illusoriska i musik och artistskap.

Cat Power, en av världens mest suggestiva låtskrivare, förkroppsligar motsatsen. När hon tvingades ställa in förra årets gränslöst hypade Europaturné på grund av sjukdom kom verkligheten för nära igen. De senaste 12 månaderna har Chan Marshall (hon heter ju så) gått igenom uppbrott, sjukhusinläggning och ekonomisk härdsmälta inför öppen ridå. Verkligheten hotade dra undan mattan för den mystik som omgärdar en av samtidens viktigaste sångerskor.

Hon hade naturligtvis inget val. Cat Power måste ju vara frisk för att kunna utföra sina trolleritrick med röst och musik. Men bieffekterna av sjukdomen – att Europa snuvades på denna hänförande synkronisering av PJ Harvey, Annie Lennox och Feist – sved ordentligt. Den grandiosa återkomsten ”Sun” (Cat Powers nionde) hade landat med en ny, lite poppigare elektronisk frisyr som ackompanjemang till Chans släpiga, bluesiga och ömsom hårda, ömsom mjuka sätt att förmedla allvar. Livekonserterna ryktades innebära nerviga, oförutsägbara, magiska drabbningar.

Och ständigt dessa motsättningar. För Chan Marshall är musik både storm och skydd. Hon är en magnetisk artist med scenskräck, tillbakadragen men fullkomligt ärlig, en hängiven musikalisk magiker som inte är villig att fejka. Där Hollywood använder ljus, smink och påträngande musik för att skapa magi, luras, bota din misstro och svepa iväg dig till något som känns äkta, använder Cat Power blott några ljus, en setlista och ett band som inte slutar spela fast Chan säger åt dem. Det blir inte verkligare än så, men magin finns ändå där.

Cat Power är därmed kvintessensen av en Way Out West-artist; emotionellt belastande, oregerligt kreativ, operfekt och hänförande magisk.

Scroll to Top