Caroline af Ugglas släpper nytt album

Med sitt nya album har Caroline af Ugglas gjort sin egen ”Exile On Main Street”.

Liksom Rolling Stones legendariska dubbel, som spelades in i Keith Richards hyrda villa på Rivieran, är den nya skivan inspelad hemma hos Caroline i Kungsängen utanför Stockholm. – Fast på kortare tid och med renare leverne, säger Caroline och skrattar.

Magin skapas mellan tio på förmiddagen och två på natten
Under en dryg vecka bodde alla musiker ute hos Caroline och maken och producenten Heinz Liljedahl. Mellan tio på förmiddagen och två på natten spelade de in.

Det är då det händer roliga saker, säger Heinz. I och med att vi spelade in i vår egen studio slapp vi den tickande studioklockan. Vi tilläts gå in i en bubbla och koncentrera oss på att skapa bra musik.

Det fungerade. Resultatet är en nyfiket krängande och svängande CD full av spännande musikaliska infall som Sven Lindvalls tuba, ett svängigt Stones-gung, orientaliskt färgade stråkar eller Jonas Kullhammars tvärflöjt och liksom Stones’ klassiker har musiken stadiga rötter i röjig rock, smart pop, livsbejakande gospel och sugande soul.

Vi hade väldigt roligt när vi spelade in plattan, säger Caroline. Det var väldigt mycket instrument. Vi testade nya saker, bara släppte allt. För en gångs skull tänkte vi så lite som möjligt – och lät låtarna tala! Jag älskar tårdrypande ballader, men nu är jag inne i en period där jag vill att det ska svänga lite mer.

Förutom järngänget – Mattias Torell, gitarr, Sven Lindvall, bas, David Nyström, keyboards och Andreas Dahlbäck, trummor – medverkar Jonas Kullhammar på sax och flöjt och Nils Jansson, trumpet. Erik Arvinder står för snygga stråkarr och Magnus Frykberg har bidragit med loopar och extra trummor.

På albumet finns titlar som ”allting är så mycket bättre här”, ”Vi somnade”, ”Mamma” och ”Mera pengar”. Två av låtarna, ”Egoistisk” och ”När orden tagit slut” kommer från Carolines tidigare plattor på engelska.

När vi är ute och spelar frågar folk ofta efter de skivorna, men de är nästan omöjliga att få tag i, så jag tänkte att då gör jag två av de låtarna som folk frågar mest efter – fast på svenska. Jag älskar ju att tolka låtar – och då kan jag lika gärna tolka mig själv!

Caroline får nästan alltid en färdig melodi med sång på låtsasspråk från Heinz. Hon lyssnar, hör något i låten, och skriver en svensk text. Ofta går det fort.

”Hon har inte”, låten till årets Melodifestival, gjorde jag på 20 minuter, precis som ”Snälla, snälla”. Men det finns andra låtar som kan ta flera veckor.

Alla texter utom en är skrivna i Carolines och Heinz hus i en liten bergsby 15 minuters väg från Marbella i Spanien.

Jag fick inte ihop några texter alls så länge jag var hemma, men när vi kom till Spanien lossnade allt.

En ständig kreativ och skapande Caroline
När Caroline inte skriver låtar, eller leder sin populära kör, målar hon, och hon har utställningar planerade i Malmö, Göteborg, Halland, Stockholm och Gotland.

Jag målar nästan varje dag. Jag har hållit på med det parallellt med musiken sedan jag var 20, men nu börjar det gå bra. Jag var med på Liljevalchs Vårsalongen och har haft flera utställningar där jag sålt det mesta jag gjort.

Det nya albumet släpps den 6 mars.

Scroll to Top