Candlemass och Tim ”Ripper” Owens till Sweden Rock

candlemass

Då var det dags att presentera ytterligare 4 band som kommer att spela på årets upplaga av festivalen. Först ut är såklart CANDLEMASS som med en ny platta och en för Sweden Rock ny sångare i bagaget kommer att leverera doom i världsklass. TIM ”RIPPER” OWENS må mest vara känd för att under en tid varit sångare i Judas Priest men denne extraordinäre vokalist klarar sig mycket bra på egen hand, också han kommer med en ny soloplatta i bagaget. Ett band som väldigt många önskar varje år är Sveriges stoltheter ABRAMIS BRAMA som med blytung hårdrock och texter på svenska nu är tillbaka på festivalen igen. Vad vore festivalen utan ett besök från down under och kultförklarade extrema thrashbandet DESTRÖYER 666.

Nu är det hög tid att köpa biljett till årets bästa festival!

CANDLEMASS (S)
Candlemass är ett av Sveriges främsta bidrag till hårdrockshistorien någonsin, och banbrytare inom sin egen genre, episk doom metal. Plattor som debuten ”Epicus Doomicus Metallicus” (1986) och den efterföljande ”Nightfall” (1987) är, milt uttryckt, historiska, och på den sistnämnda introducerades även den i dubbelt avseende väldige sångaren Messiah Marcolin. Under åren som följde genomled bandet viss turbulens, främst just på sångarposten, och var i ett par omgångar rentav nerlagt helt och hållet. 2006, kort efter en remarkabel comeback, gick Candlemass och Messiah återigen skilda vägar, men glädjande nog fick ersättaren ett fantastiskt mottagande av publiken. Amerikanen Robert Lowe (Solitude Aeturnus) har redan medverkat på tre skivsläpp med Candlemass, senast det nyinspelade mästerverket ”Death Magic Doom”, och nu är det alltså äntligen dags för det (inte längre så) nya Candlemass att göra debut på SRF:s tiljor! En högtidsstund för hårdrockare av alla de slag!

TIM ”RIPPER” OWENS (US)
Denne amerikanske metalvokalist skivdebuterade 1993 med Winter’s Bane, men var helt okänd för de flesta tills han några år senare upptäcktes av brittiska giganterna Judas Priest. Då fick han å andra sidan en hel hårdrocksvärld att häpna med sitt extrema register, för vars skull prästerna själva gett honom smeknamnet ”Ripper” efter den låtklassiker han sjungit så förtjänstfullt på sin audition. Efter Judas Priests återförening med Rob Halford 2003 gick Owens vidare till Iced Earth, och hann medverka på detta bands SRF-debut 2007 innan även de återförenades med sin klassiske sångare, Matt Barlow. Numera sjunger Owens med en TREDJE legend, svenske gitarrhjälten Yngwie Malmsteen, han har sedan 2005 sitt eget band Beyond Fear, och i maj släpps hans första soloplatta ”Play My Game”. SRF är stolta över att kunna välkomna en av vår tids mest framstående och hyllade metalsångare 2009!

ABRAMIS BRAMA (S)
Hör du till dem som fortfarande inte känner till att Abramis Brama är Sveriges största hårdrocksband som sjunger på modersmålet, och att deras bandnamn är latin för ”braxen”? I så fall vet du det nu. Sedan 1999 har kvartetten gett ut tre studioplattor och en live på svenska, och vunnit över många tvivlare som inte trott på idén med tung, svängig 70-talshårdrock på något annat än engelska. Dock har det varit ganska tyst om bandet sedan utgivningen av ”Live” 2007, och på SRF har Abramis Brama inte spelat sedan 2004. Men nu är de alltså tillbaka igen, till stor glädje för deras många beundrare. Du som inte sett detta ypperliga liveband tidigare har en stor aha-upplevelse att vänta. Och för alla er som undrar: ja, sångaren Ulf Torkelsson har en krok till hand på riktigt!

DESTRÖYER 666 (AUS)
Extrema thrashbandet Deströyer 666 bildades 1994 i Melbourne som huvudmannen KK Warsluts soloprojekt, men utvecklades till ett ”riktigt” band vars medlemmar idag är bosatta på lite olika håll i Europa. Bandets lyrik understryker medlemmarnas black metal-influenser, då den är uttalat anti-kristen och i övrigt ofta uttrycker en fascination för – vargar! Deströyer 666 kan inte kallas någon särskilt produktiv grupp – deras kultförklarade katalog omfattar endast fyra album och tre EP:s. Nu sägs emellertid bandets länge efterlängtade femte album vara under inspelning, med arbetsnamnet ”Siege”, och med eller utan nytt material i bagaget garanteras alla vänner av primitiv, ondsint metall en högtidsstund på SRF.

Scroll to Top