Candlemass och OZ till Metaltown

candlemass-2012

Bara en månad kvar till festival fortsätter vi att fylla på med artister. Nu står det klart att de svenska doom metal-kungarna i Candlemass i sommar gör sin första Metaltown-spelning på fem år. Dessutom är det legendariska finska bandet OZ klara, som efter hela 20 års tystnad nu återuppstått.

Vi kan även presentera den kanadensiske komikern och hårdrocksälskaren Jason Rouse som i sommar underhåller Metaltown!

Candlemass
Efter tre decennier som band tillhör Candlemass våra mest erfarna metalmästare och mest aktade svenska hårdrocksbanden. Grammisbelönade, banbrytande och stilbildande med sin doom metal som inte kunde jämföras med mycket annat under 80-talet. Albumet ”Nighfall” från 1987 är en ordentlig milstolpe för hela genren. Plattan som sålde närmare en miljon expemplar blev Candlemass definitiva genombrott.

Nu aktuella med sitt elfte studioalbum ”Psalms for the Dead”. Candlemass 2012 är tyngre än någonsin tidigare. En platta så nära mörk perfektion man kan komma och som borde vara mest fulländade hittills.

OZ
De finska metalveteranerna i OZ bildade bandet redan i slutet av 70-talet. 1983 släpptes albumet ”Fire in the brain”, som kultförklarats och räknas som en riktig metalklassiker. Med låtar som ”Search Lights”, ”Black Candles” och ”Megalomaniac” blev skivan är hyfsad hit även i USA och Japan.

Efter det flyttade bandet till Sverige. Ett naturligt steg eftersom de redan spelade in här och inspirerades av den svenska metalscenen. Några år av turnerande och albumsläpp följde. Fram till 1991, då det efter plattan ”Roll the Dice” satte punkt och lade ner bandet.

Efter 20 års tystnad återuppstod OZ förra året. Tillsammans med Nicke Andersson från Hellacopters som producent spelade de albumet ”Burning Leather”.

Jason Rouse
Den rebelliske och oberoende komikern Jason Rouse underhåller i sommar Metaltown! Kanadensaren som gjort sig känd genom framträdande på bland annat Showtime, HBO, MTV och BBC. Vi snackar om en enveten hårdrockare som uppträtt på festivaler som Sonisphere, Bloodstock, Hole in the Sky, Download, bara för att nämna några. Efter ett tidigare sverigebesök skapade han kvällstidningsrubriker efter en dispyt med Fadde Darwich.

I sommar återvänder han till Sverige för ett besök på vår kära festival. Vad som helst kan hända. Ni kan få er en känga. Men vi lovar att det är värt risken.

Metaltown, Göteborg 15-16 juni

Scroll to Top