Cacka Israelsson har dött

Sångaren och friidrottaren Karl-Erik ”Cacka” Israelsson avled den 10 januari. Han blev 83 år gammal. Israelsson föddes i Stockholm 1929 men levde i Uppsala tillsammans med sin hustru som efterlever mannen tillsammans med tre barn, barnbarn och barnbarns barn.

Cacka Israelsson var på 50-talet svensk landslagsman. 1951 vann han SM i längdhopp och 1952 segrade han i 110 m häck. Vid OS i Helsingfors 1952 slutade han på sjunde plats i längdhoppet. Samma år grundade han tillsammans med sex andra landslagsmän friidrottsföreningen Bromma IF.

Som sångare och låtskrivare är Cacka Israelsson tveklöst mest känd för ”Gamle Svarten” som spelades in i september 1952. Därpå följde en lång tids turnerande i landets folkparker och han fick till och med en egen föreställning på Chinateatern.

Cacka Israelsson har även medverkat i några filmer på 50-talet tillsammans med bland andra Per Oscarsson och Georg Rydeberg. Han spelade in reklamfilmer för bland annat SJ och arbetade därutöver som reklamtecknare. Ett antal skivomslag hann han också med att skapa under sin mångsidiga och långa karriär.

Scroll to Top