Bullet släpper nytt album i februari

bullet-2010Den 31 juli 2009 hängde Bullets trummis Gustav Hjortsjö backstage på Sävsjöfestivalen. Plötsligt fick han syn på en välbekant gestalt mitt i festivalmyllret: Saxons legendariske sångare Peter ”Biff” Byford. Gustav tänkte under inga omständigheter gå miste om den chansen, utan stegade bestämt fram till herr Byford och förklarade vänligt att sångaren bara måste göra ett gästspel på Bullets nästa skiva.

Kanske det, svarade Byford. Vad heter skivan?

Det visste inte Gustav. Gruppen turnerade fortfarande stenhårt på ”Bite the Bullet” och hade knappt börjat fundera på nästa album.

Men vilken låt vill du att jag ska gästspela på då? fortsatte ”Biff”.

Lätt panikslagen pep Gustav fram den första någorlunda rock’n’roll-orienterade titel han kunde komma på:
– ”Highway Pirates”.

En månad senare träffades de igen, på Skogsröjet i Reijmyre. Ungefär 40 sekunder in i det hårdslående och briljanta titelspåret kan du i dag höra Biff Byfords bidrag: en busvissling.

När Bullet nu släpper sitt tredje album står de inför en ny upplevelse. Det är, egentligen, allra första gången som de måste leva upp till omgivningens högt ställda förväntningar. Vilket bara är en naturlig följd av alla framgångar som bandet rönte med 2008 års föregångare ”Bite the bullet”; skivan rusade upp till albumlistans tredje plats och gjorde Bullet till ett av de mest bokade banden i hela Sverige året därpå. Succén kulminerade när de gjorde ett hyllat framträdande som förband till idolerna AC/DC på ett utsålt Ullevi. De tilltagande förväntningarna verkar dock mest ha inspirerat det småländska heavy metal-bandet som med ”Highway Pirates” faktiskt levererar sitt starkaste album hittills.

”Highway Pirates” är mixad av Tobias Lindell, som tidigare har jobbat med stora svenska rockband som Europe, Mustasch och Hardcore Superstar. Tillsammans med Bullet har han lyckats skapa ett sound som är retro och modernt på samma gång. Hampus Klangs och Erik Almströms gitarrljud är så porlande rent och klart att en svensk backpacker skulle kunna snorkla i det. Bullet är, och kommer alltid att vara, ett band som man upplever allra bäst live – men ”Highway Pirates” är ett verk som fullt ut fångar känslan av hur det är att gå på en konsert med gruppen. Det är en sjudande rock’n’roll-soppa, som består av lika delar hembränt och lårsvett och har kokats över en brinnande traktor.

”Bite the Bullet” gav gruppen katapultskjuts framåt och satte dem på kartan. Biff Byfords genomskärande busvissling markerar att ”Highway pirates” är startskottet för nästa kapitel i framgångssagan om Bullet.

bullet-highway-pirates

Highway Pirates
Back on the Road
Stay Wild
Blood run hot
Fire and Dynamite
Down and out
Knuckleduster
Heavy Metal Dynamite
Citylights
Into the Night

”Highway Pirates” släpps den 4 februari 2011 genom Black Lodge / Sound Pollution.

Scroll to Top