Bonos aura får sig en törn

Bono
Bono

U2s frontman Bono har genom åren gjort sig känd för sitt samhällsengagemang men i och med den nya monsterturnén som påbörjades i år så är det nog många som tvivlar angående hans avsikter. Scenen som åkt jorden runt är den största turnéscenen som någonsin skapats och kräver 180 lastbilar tack vare att den konstruerats i tre versioner för att minska antalet turnédagar.

Miljörättsorganisationen Carbonfootprint.com säger i ett uttalande att U2:s turné leder till lika mycket föroreningar som de som 6500 människor i västvärlden orsakar under ett helt år. Detta är räknat enbart på årets 44 spelningar. Nästa år är lika många spelningar på andra sidan Atlanten inbokade. Turnén orsakar tre gånger så höga koldioxid-utsläpp som hela Madonnas världsturné gjorde för tre år sedan.

Scenskaparen Willie Williams menar dock att man får ha överseende med detta då spelningarna berör konsertbesökarnas liv på ett så starkt sätt. Försöker han säga att dessa människor har så tragiska och meningslösa liv att en dyr kväll med Bono är en skänk från ovan?

Rulla till toppen