Boliviansk musik och kultur sprids

Genom projektet ”Bolivia på besök” skapas det en kulturell förståelse, inspiration och kunskap om den Bolivianska kulturen. Till sin hjälp för att sprida kultur och musik har Medborgarskolan, som driver projektet, Paola Alcocer, operasångerska, och Cristhian Arispe, musiker, som under våren och sommaren besöker Sverige.

Under våren och sommaren 2013 besöker Paola Alcocer, operasångerska, och Cristhian Arispe, violinist och musiker, Sverige och Medborgarskolan. De deltar i ett projekt med målet att dela med sig av Boliviansk kultur, historik, musik och sång. De vill skapa möten som ger en ny dimension och inspiration när de delar med sig av till exempel inhemsk folkmusik.

Tack vare ett projekt med namnet ”Bolivia på besök” skapar vi en stor möjlighet för skolor, kommunala instanser att få ta del av Boliviansk musik och skapa en kulturell förståelse, berättar Renzo Jaldin som driver projektet inom Medborgarskolan. Han fortsätter: Vi vill skapa möten som stärker banden och kunskapen mellan Sverige och Bolivia.

Charango och Tarkas – spela instrument från Anderna
Både Paola och Cristhian har lång erfarenhet av musik och sång. De är mycket duktiga musiker, förutom piano, violin har de kurser där deltagarna lär sig spela bland annat Charango, ett tio strängat instrument, eller Tarkas, en flöjt. Båda instrumenten har sitt ursprung från Anderna.
Utöver detta kan skolor eller andra mötesplatser få besök av Paola Alcocer och Cristhian Arispe där de delar med sig av sina musikaliska kunskaper och samtidigt delar med sig av kulturen.

Ett ypperligt tillfälle för klasser som läser spanska eller grupper/instanser som önskar träffar dem för att njuta av Boliviansk musik och samtidigt få höra en kulturell historia från Sydamerika. De kan både engelska och spanska och finns det behov av tolk, så stöttar jag dem i sitt arbete, berättar Renzo Jaldin. Utöver detta har jag planerat att de ska delta på konserter med bland annat några av Medborgarskolans körer senare i vår.

Scroll to Top