Black metal flyttar in i finrummen

watain

Även om black metal har varit en av de främsta musikexporterna från vårt grannland i väster så har genren i Sverige fört en ganska obskyr tillvaro med en klar och tydlig undergroundstämpel. Till relativt nyligen vill säga då genren flyttat in i finrummen. I år belönades Uppsala-bandet Watain med en grammis för sitt hårda och enträgna arbete och igår publicerade DN.se en omfattande artikel med den nya boken ”Blod eld död” i centrum.

Det svenska bandet Bathory var ett av de tongivande i genrens barndom 1984 och svenske Pelle ”Dead” Ohlin var med under den mest extrema tiden i genrens historia när han flyttade till Norge för att gå med i legendariska Mayhem. Vid denna tid kantades black metal-genren av mordbränder, mord och självmord.

Sedan början av 90-talet har de svenska banden Dissection, Dark Funeral och Marduk slagit igenom internationellt och de senare två är mycket aktiva än idag med regelbundna turnéer i hela världen. Idag har de fått sällskap av framför allt tidigare nämnda Watain och Halmstad-bandet Shining. De senare får ses som några av de mest kontroversiella metalbanden med en större publik idag och har tidigare ha delat ut rakblad på några spelningar även om de idag har en något mer timid framtoning.

Rulla till toppen