Berwaldhallen firar 30 år

sveriges-radios-symfoniorkester-web

1979 dirigerade Herbert Blomstedt Sveriges Radios Symfoniorkesters invigningskonsert i det nybyggda konserthuset Berwaldhallen. Nu återkommer han, för att dirigera jubileumskonserterna då Berwaldhallen fyller 30 år.

– Det var verkligen en stort lättnad för våra ensembler när de fick Berwaldhallen som permanent arbetsplats. Tidigare flyttade de runt mellan repetitions- och konsertlokaler vilket förstås inte var optimalt. Satsningen på Berwaldhallen har inneburit att både orkestern och kören kunna fokusera på att utvecklas musikaliskt, säger konserthuschef Michael Tydén.

Den 2-3 oktober ges det jubileumskonserter i Berwaldhallen och orkesterns hedersdirigent Herbert Blomstedt dirigerar, precis som på invigningen för 30 år sedan. På programmet står Franz Berwalds Sinfonie sérieuse och Antonín Dvořáks nionde symfoni, ”Från nya världen”. Åren 1977-1982 var Blomstedt chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester.

– Sveriges Radios Symfoniorkester är unik på det sätt att de har en egen hall att spela i. Det är inte många radioorkestrar som har det. I Stockholm spelar man alla repetitioner, inspelningar och konserter på plats i hallen. Det är ganska unikt. Berwaldhallen har betytt oerhört mycket för svenskt musikliv och det kommer den fortsätta att göra, berättar Blomstedt i en intervju med Berwaldhallens programtidning för oktober.

Rulla till toppen