Ben Kweller till Stockholm

ben-kweller

29 april – Stockholm, Kägelbanan

Ben Kwellers musik är gjord efter ett näst intill magiskt recept där huvudingredienserna som för de flesta kommer från hans uppväxt. Till att börja med spenderades hans barndom i Greenville, Texas, bland pick-ups och cowboyhattar och en stark countrykultur. Hemma spelade han Hollies, Beatles och Jimi Hendrix tillsammans med sin pappa och hans polare Nils Lofgren från E Street Band. Ben spelade både gitarr och piano innan han var tio, satte ihop låtar och när Nirvanas ”Smells Like Teen Spirit” kom 1991 så smällde det big time. Och där någonstans är vi. Den smått schizofrena musikaliska uppväxten skapade den bredd som kritikerna har hyllat från den första EP: n med Kwellers första band Radish fram till idag. Han har blivit kallad wunderkind, musikaliskt geni, en ny Kurt Cobain och det finns inga gränser för superlativen. Hans förmåga att blanda och knyta ihop olika element till en harmonisk och spännande massa gör honom unik. Det är alltid spännande att höra nytt material eller se honom live för man vet aldrig vad det blir, bara att det kommer att vara det överlägset bästa just då.

Ben Kweller startade sin solokarriär med ett gäng EP: s, med poplåtar och indiedängor som han filat på under många års tid. Hans folkiga stil och snygga hookar resulterade i en snabbt växande fanskara och att Lemonheads Evan Dando plockade upp honom och att de drog på gemensam turné. Dando har sedan dess varit något av Ben Kwellers musikaliska mentor. 2002 släpptes hans debutalbum, ”Sha Sha”, varpå det blev mer turnerande och ett samarbete med Ben Folds och Ben Lee vilket följaktligen kallades The Bens. Sedan dess har Kweller släppt tre magnifika album där har bräckt ny popmark och provat nya grepp. Den senaste, ”Changing horses” är precis framplockad i skivhyllorna och visar att Ben Kweller bemästrar ännu ett område, nämligen countrymusiken. Det gamla indiedrivet låter nu som ett guldkorn som någons farsa plockat fram och som alltid charmigt, självsäkert och smart.

Gillar du Fleet Foxes folkgrej, Pete Molinaris old school, M Wards melodier eller Kimya Dawsons texter gillar du definitivt Ben Kweller också.

HEMSIDA
www.benkweller.com
www.myspace.com/benkweller

BILJETTER
200kr. KÖP BILJETT.
Södra Teaterns Biljettkassa 08-531 99 490, www.sodrateatern.com

SENASTE SKIVSLÄPP
Albumet ”Changing Horses” släpptes 11 februari

Rulla till toppen