Ben Howard till Way Out West

Av Redaktionen
Maj 9th, 2012
0 Kommentarer
608 Views

ben-howard

Folkrockhimmelens just nu klarast lysande stjärna Ben Howard kommer till Göteborgs-festivalen Way Out West. Likaså gör även drömpopduon Memoryhouse, post-discogänget Friends, Justin Vernons gamla bandpolare Megafaun, Iggy Pops nya favoritband Jacuzzi Boys, Sveriges nya diamant Sibille Attar och hyllade Nicolas Jaar och Alt-J.

Vi hoppas även att du kommer, då blir det stor fest.

BEN HOWARD (UK)
Ben Howard växte upp i Totnes, South Devon. Den brittiska landsbygdsidyllen mellan hedar och hav verkade som en perfekt utgångspunkt för den talangfulle unge engelskmannen. Där satt han alldeles för ofta och kluckade på en surfbräda i solnedgången och funderade över livet. Efter att debutalbumet ”Every Kingdom” släpptes under andra halvan av 2011 gick en njutningsfylld rysning genom kritikerkår och musikälskare som hade turen att finna denna skatt till man tidigt.

MEMORYHOUSE* (US)
Säg som så här: vi sjunker sakta till botten av sjön, fastkedjad i en betongklump; man sväljer litervis med vatten men det hela känns förvånansvärt trankilt och man kämpar inte emot utan omfamnar ödet med hela sitt sinne. Soundtracket till denna incident heter Memoryhouse och det är precis som vi vill ha det.

FRIENDS* (US)
När man trodde att Brooklyn som musikaliskt epicentrum hade övergivits dansar Friends in på Bedford Avenue och för ett slickt jävla liv. På två digital sjutummare pressas ESG-funk ur högtalarna och orden de sjunger förmedlar kärlek på det enklaste och bästa sättet som går. Hypnotiskt luras man i en värld som puttrar av popswagger och glamour i det softaste fokusfiltret

NICOLAS JAAR* (US)
Nuevo tango, musique concrète, lounge house, afrojazz – Jaar plockar ömsom här, ömsom där och smälter allt i en digital masugn där resultatet knockar oss ner till marken. Denne unge new york-chilenaren har golvat världen med sin sirapsfunkiga debut ”Space Is Only Noise”. En skiva som inte är dansmusik, en skiva som aldrig kommer i närheten av 120 bpm men som omfamnas av klubbkidsen världen över. Vi känner av Kraftwerk, Joy Division och Aphex Twin men vi hör enbart Jaar.

ALT-J* (UK)
Med en experimentanda som inte bara skuggar utan totalt mörklägger sina närmsta grannar har Alt-J drogat och förlett en större skara människor med sin briljanta glitchwave/afropop/saywhat. Den knastertorra Dylan-aktiga rösten som harmoniseras av mördarbas och svullna syntar har gjort att singeln ”Matilda” orsakat tumult i den steroidtyngda bloggvärlden. Gammelmedia och framtidsditon har tävlat om att uppfinna boostande ord om dessa Leeds-ynglingar men där de många skulle vilja skrika hajp kan vi enbart konstatera att hajpen är det sista som Alt-J lyssnar till.

MEGAFAUN* (US)
Wisconsin-bröderna Brad och Phil Cook utgör tillsammans med Joe Westerlund psych-folkbandet Megafaun. Numera stationerade i Durham, North Carolina gör bröderna och Joe den typ av musik som får såväl Bon Iver-fans som inrökta countrygubbar att bli knäsvaga. Och att en av hashtaggarna på deras YouTube-videor alltsomoftast är ”beard” säger en hel del det med.

JACUZZI BOYS* (US)
Har ni missat skitstormen som kom i samband med fangruppen Jacuzzi Gals mer än lovligt 18+-video till boysens ”Glazin’”? Well, ni har tillräckligt med sökord att trycka ner i vilken motor som helst och ni har blivit varnade. I övrigt kan vi kallt konstatera att Jacuzzi Boys är världens bästa fuzzpop-band just nu (och förmodligen för en tid framåt).

SIBILLE ATTAR* (S)
Denna debutartist har varit med ett tag, men aningen mer i kulisserna. Vi har hört henne i bla [ingenting], Camera Obscura och Bear Quartet. Nu har kulisserna rämnat. Fram träder en sann stjärna. I gammelpopska dimensioner, som ett bra förritiden utan osexig sentimentalitet. Fan där nere vet om hon inte med rösten vält väggarna och stolarna har ramlats av, gått i bitar så flisorna flyger.

* klara för Stay Out West, klubbprogrammet under festivalen.

Kommentering är stängd