Att få fart på publiken viktigast för Top Cats

Med fullt ös och outtröttlig energi har värmländska TOP CATS under det senaste decenniet pumpat in nytt blod i landets rock’n’roll-scen. Nu släpper de nytt album, Smashing To The Ground (Warner Music Sweden), 25 februari och åker ut på turné.

Det började som en lokal angelägenhet hemma i Torsby. Sedan dess har det hänt en hel del. Debutalbumet ”Heartache” blev efter stenhårt jobb och flitigt turnerande en succé som idag med råge passerat gränsen för guld. Framgångarna med plattan gav en plats i Melodifestivalen 2012 och därefter var lavinen igång.

Den 25 februari släpps således albumet Smashing to the ground. Mårten Eriksson, som var en av upphovsmännen bakom Baby Doll, har producerat hela det nya albumet. Tillsammans med Peter Kvint har Mårten också skrivit singeln Romeo, som gick till radio 12 januari.

Plattan är mer rock än roll och mer rock än billy. Mindre retro än tidigare. Men vi är inte så intresserade av genreindelningar. Huvudsaken är att låtarna är bra och får fart på publiken, konstaterar Jon. 
Det nya albumet innehåller inga covers, enbart specialskrivet material.

Sättningen är densamma som sist: sångaren och gitarristen Jon Kleppenes, basisten Martin Lindahl, gitarristen Fredrik Lilja, trummisen Robert Jansson och Olle Sätterström på piano, akustisk gitarr och trumpet.


Vi ska spela som bara den under 2013. Det är ju det vi älskar! Men vi planerar också att börja skriva eget material till nästa album. Det är bara att köra igång – att vänta på inspiration går inte, skrattar Jon.

Sommaren 2012 var Top Cats ett av landets hårdast arbetande band.
 De åkte förra året motsvarande 1,2 varv runt jorden, i stort sett utan att lämna landet. De spelade för allt mellan 500 och 15000 personer och hade tre spellediga dagar i juni och tre i juli.

Jon Kleppenes, sångare och gitarrist, kommenterar lugnt att ”man kan i stort sett säga att vi åkte hemifrån i maj och kom hem igen i september”.

När man turnerar så hårt som Top Cats får man förstås sin beskärda del av oplanerade praktiska incidenter såsom missade flyg, punkteringar och inställda tåg. Top Cats förblir detta till trots ett av de få band i musiksverige som alltid kommer i tid. 


– Vi har aldrig kommit för sent på 120 gig, konstaterar Jon stolt.
2013 ser ut helt enkelt ut att kunna bli lika intensivt som 2012 för dessa charmiga unga rockers från Torsby.

Top Cats turnéplan 2013:
2/2 Lycksele- Hotell Lappland
10/2 Torsby – Eök
16/2 Arvika – Eök
23/2 Arvika – Parkhallen
2/3 Skövde – Billingehus
29/3 Fagersta – Brukshotellet
30/3 Sunne – Selma Lagerlöf
31/3 Jönköping – Elmia Motormässan
4/4 Trollhättan – Kulturbaren
6/4 Eringsboda – Eringsboda Brunn
12/4 Borlänge – Liljan
13/4 Säffle – Medborgarhuset
10/5 Grebbestad – Tanumstrand
11/5 Stockholm – Silja Line Wavebreak
15/6 Gislaved – Sigges
26/6 Karlskoga – Karlskogafesten
5/7 Arvika – Olssons Brygga
13/7 Lerdala – Gröna Lund (obs ej i Stockholm).
2/8 Degerfors – Sigges Loge

Scroll to Top