Arkivmaterial med Pink Floyd släpps i höst

pink-floyd

Why Pink Floyd…? är samlingsnamnet på ett omfattande releaseprogram som innehåller aldrig tidigare releasad musik från arkiven, samlarboxar och remastringar av alla studioalbumen.

Pink Floyd och EMI Music, vars samarbete går tillbaka till 1967, tillkännager idag en omfattande releaseplan, som kommer att lanseras den 26 september 2011. Bland releaserna ingår CD, DVD, Blu-ray, SACD, ett flertal digitala format, iPhone-appar och en ny ’Best Of’ i enkel-CD-format.

Det legendariska bandet, som än idag är en av de mest framgångsrika och hyllade grupperna genom tiderna, förnyade nyligen sitt kontrakt med EMI, vilket har möjliggjort framtagandet av en rad nya produkter i olika format. Flera av dessa innehåller unikt arkivmaterial som har sammanställts för flera olika mediaformat.

Releaserna går under den gemensamma bannern Why Pink Floyd…?, och har designats för att tillfredsställa alla typer av fans. Här finns musik för förstagångslyssnare såväl som deluxeboxar för de allra mest dedikerade, som kan fördjupa sig i multi-discutgåvor med alternativa tagningar, ej tidigare releasade låtar, restaurerade konsertfilmer och en liveinspelning av den legendariska The Dark Side Of The Moon konserten från Wembley 1974.

Flera utgåvor har skapats speciellt för det kommande återutgivningsprogrammet: remastringar av samtliga studioalbum, boxar med CD, DVD, Blu-ray och memorabilia, och tre Special Editions – ett klassiskt Pink Floydalbum utökat med en bonusskiva med relaterat innehåll från respektive album för att fördjupa lyssningsupplevelsen.

Roger Faxon, CEO för EMI Group: ”Det här är ett unikt samarbete mellan EMI och en av världens mest kreativa och inflytelserika grupper genom tiderna. Vi har arbetat tillsammans i över ett år med de kommande releaserna, som inkorporerar alla de element som gjort Pink Floyd till en av de mest inspirerande artisterna i den moderna musikhistorien. ’Why Pink Floyd?’ Därför att deras musik saknar motstycke. De nya releaserna kommer att ge fansen möjlighet att återupptäcka gruppens fantastiska produktion som visar att artistisk kvalitet aldrig blir omodern.”

Storm Thorgerson, bandets konstnärlige formgivare, har utformat all visuell design, vilket inkluderar nya CD-häften, nytt artwork till boxarna, och menyer till DVD-releaserna. Hyllade fotografen Jill Furmanovsky har sammanställt böcker med aldrig tidigare visade bilder, Pink Floydmedarbetarna James Guthrie (USA) och Andy Jackson (England) har ansvarat för den digitala remastringen till bästa tillgängliga audio- och audiovisuella standard.

Pink Floyds filmarkivist Lana Topham har ansvarat för den tidskrävande restaureringen av många historiska filmer från Pink Floyds klassiska era, som ges ut i boxarna till ‘The Dark Side Of The Moon’ och ‘Wish You Were Here’.

De första releaserna den 26 september 2011 är:

Utökade versioner av Pink Floyds mästerverk The Dark Side Of The Moon i en 6-disc Deluxe Box och en 2-disc Special Edition, liksom en exklusiv samlarutgåva av albumet på vinyl och flera olika digitala format. Plus 14 digitalt remastrade studioalbum som releasas såväl som separata enkel-CD som i en boxutgåva.

Bland andra initiativ den 26 september kan nämnas en digital plan som inkluderar användarvänligt innehåll vilket möjliggör för fansen att skapa sina egna bidrag till gruppens musik, plus iPhone-appar som ger en unik inblick i Pink Floyds inspelade verk.

Den 7 november 2011 inleds fas 2, som inkluderar:

Wish You Were Here i en 5-disc Deluxe Box och en 2-disc Special Edition. Båda innehåller bonusmaterial från gruppens konserter på Wembley 1974, med bl.a. en 20 minuters sprakande ’Shine On You Crazy Diamond’, liksom en unik inspelning av ’Wish You Were Here’ med den legendariske jazzviolinisten Stephane Grappelli. En exklusiv samlarutgåva av albumet releasas även på vinyl, liksom flera digitala format av albumet.

Samtidigt releasas även A Foot In The Door – The Best Of Pink Floyd, en ny samling med gruppens mest kända låtar, för första gången sammanställda på en enkel-CD.

Den efterlängtade 5.1-versionen av ‘Wish You Were Here”, mixad av James Guthrie, releasas samtidigt via independentbolaget Acoustic Sounds.

The Wall, som har sålt over 25 miljoner dubbelalbum och under de tre senaste årtiondena blivit en kulturell och politisk milstolpe för bandet, får samma omfattande behandling vid sin release den 27 februari 2012, med en 7-disc Deluxe Box, en 3-disc Special Edition, en exklusiv vinylutgåva och flera digitala utgåvor.

Pink Floyds officiella websida, www.pinkfloyd.com, lanseras på nytt från och med idag. Pink Floyds Facebooksida har nu över 11 miljoner vänner från hela världen.

1967 bestod bandet av Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason och Richard Wright. Barrett lämnade gruppen 1968 och ersattes av David Gilmour. Syd Barrett dog 2006, Richard Wright avled 2008. Pink Floyd har sålt över 200 miljoner skivor till dags dato.

Läs mer: www.pinkfloyd.com www.facebook.com/pinkfloyd

Rulla till toppen