Årets Jazzkatter utsedda

JAZZKATTEN - STATUETTER

Som inledning på Swedish Jazz Celebration i Luleå i torsdags delade Sveriges Radio P2 ut priset Jazzkatten i kategorierna Årets musiker, Årets kompositör, Årets grupp, Årets nykomling och Årets Jazzkatt. Vinnare blev Lina Nyberg, Ann-Sofi Söderqvist, Elin Larsson Group, Naoko Sakata och Bengt Berger.

Årets nykomling – Naoko Sakata
Årets nykomling blev pianofenomenet Naoko Sakata, som blev mycket rörd över utnämningen. Hemma i japanska Nara brukade hon lyssna på den svenske bassisten och kompositören Anders Jormin och drömma om att åka till Sverige och spela jazz. Sedan ett par år tillbaka studerar hon vid Göteborgs universitet för sin gamla förebild och har gjort kometkarriär på den svenska jazzscenen, vilket nu belönas med en av P2:s Jazzkatter. Hon tackade publiken med ett känslofyllt och improviserat pianostycke.

Det känns helt overkligt, säger Naoko Sakata om prisutmärkelsen. För bara några år sedan trodde jag inte ens att det var möjligt för mig att få komma till Sverige och spela jazz, så att vinna det här priset nu känns helt otroligt.

Juryns motivering: ”Hon har framträtt på prestigefyllda konsertscener och släppt sin första CD med trion. Hennes utsökta och mogna spel med både lyriskt och intensivt spel har imponerat på hela Jazzsverige. En redan mogen artist.”

Årets Musiker – Lina Nyberg
Årets musiker Lina Nyberg belönades bland annat för sitt sinne för humor. På frågan var hon ska ställa sin jazzkatt svarade hon: ”Bland min mans fem jazzkatter. Jag får väl märka den så att jag vet vilken som är min”.

Juryns motivering: ”Med tretton skivor i eget namn och den fjortonde snart på väg har hon utmärkt sig som en av de starkaste rösterna i svensk jazz. En unik, sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig utan.”

Årets Guldkatt – Bengt Berger
Årets Guldkatt delades även den till en jazzmusiker med humor och galakvällens förmodligen färgrannaste man, slagverkaren Bengt ”Beche” Berger. Han avslutar prisutdelningen med en konsert tillsammans med elever från Musikhögskolan i Piteå. Juryns motivering: ”Han är en erfaren men evigt ung slagverkare. En nydanande gränsöverskridare och en idérik samlande punkt i svensk jazz. Han är humorist, och humor är ett tecken på allvar och djupsinne.”

Årets Kompositör – Ann-Sofie Söderqvist
Årets kompositör blev Ann-Sofi Söderqvist, som uppträdde med sitt Norrbotten Big Band i samband med prisutdelningen. Juryns motvering: ”För ett nyfiket och inspirerande utforskande av tonernas och svängets underbara värld.”

Årets grupp – Elin Larsson Group
Årets grupp blev Elin Larsson Group, förra årets vinnare i kategorin Årets nykomling, som kan nu lägga ytterligare en katt till samlingen. Juryns motivering: ”Direkt från nykomling till årets grupp med en imponerande genomslagskraft. Hon hörs, syns och märks överallt även i mer för jazz ovanliga sammanhang. Elin Larsson lämnar ingen oberörd och med sin grupp drar hon igenom Jazzsverige som en virvelvind.”

Scroll to Top