Arabiska toner i Helsingborg imorgon

tarabband

Tarabband spelar arabisk musik, bland annat låtar av den berömda libanesiska sångerskan Fairouz och irakisk folkmusik från 1930- och 40-talet liksom musik från Egypten. Det här är musik som man både kan dansa loss och meditera till! På torsdag ger de en gratis utomhuskonsert på trapporna på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Mer om Tarabband
Nadin Al Khaildi kom till Sverige 2001 med en musikutbildning från Bagdad i bagaget. Hon är violinist i grunden, men när hon kom till Sverige började hon spela gitarr. Numera spelar hon även det turkiska instrumentet saz. – Egentligen var det först när jag flyttade till Sverige som jag började spela arabisk musik, innan var det Bob Dylan och Joan Baez som gällde, berättar Nadin. Tillsammans med musikerna Gabriel Hermansson och Dan Svensson bildade hon gruppen Tarabband år 2007. Gruppen har sin bas i det mångkulturella Malmö men flera av medlemmarna har sina rötter ibland annat Bagdad, Kairo och Paris.

TARAB är ett arabiskt uttryck för en fördjupad och passionerad kontakt mellan musiker/sångare och publiken.- Det är musik som får folk att gråta, dansa och le samtidigt. För de i publiken som kan arabiska väcker den också mycket nostalgi. Det har hänt att folk har börjat gråta till vissa sånger, berättar Nadin. Men även om man inte kan arabiska kan man ändå få tillgång till innebörden i låtarna genom de fantastiska melodierna, fortsätter hon. Vi känner en enorm glädje när vi repar. Vi inspirerar varandra! Vår gemensamma nämnare är världsmusik. Men eftersom vi alla har så olika bakgrund blandar vi genrer när vi arrangerar låtarna och skapar på så sätt vårt alldeles speciella orientaliska sound med inslag av såväl jazz och latinorytmer som svensk folkmusik. Vi spelar musik som man både kan dansa loss och meditera till!

På scen: Gabriel Hermansson (bouzouki, gitarr, sång) Nadin Al khalidi (sång, gitarr, saz) Dan Svensson (slagverk, sång) och Romain Coutama (bas, sång)

Tarabband
Datum: torsdag 16 juli 2009
Tid: 20.30
Plats: Dunkers kulturhus baksida, Trapporna mot sundet
Entré: Fri entré
Webb: www.myspace.com/tarabband

Resterande sommarkonserter på Trapporna mot Sundet:
Tor-lör 23-25/7 Dunkers scen under Helsingborgsfestivalen
Tor 30/7 KL 20.30 Oriental Mood

Malmöfestivalen 2008-08-16

Rulla till toppen