Ännu ett stort skivbolag lämnar Spotify

spotify-logoStrax efter det att Spotify gjort sin efterlängtade lansering på den amerikanska marknaden så meddelar metalskivbolaget Century Media Records – ett av de större oberoende skivbolagen i världen – att de har beslutat sig för att dra tillbaka sina låtar från den populära musiktjänsten. Detta innebär att musik från såväl Century Media som etiketterna InsideOutMusic, Superballmusic samt People Like You försvinner från användarnas spellistor. Däribland finns flera ledande svenska metalband såsom Dark Tranquillity, The Haunted och Arch Enemy.

Century Media är inte det enda stora oberoende skivbolaget som lämnat Spotify. I november förra året valde amerikanska Metal Blade Records att göra samma sak eftersom även de ansåg att ersättningsnivån var alltför låg för att motivera ett fortsatt samarbete. Detta innebär att två av jättarna inom metalgenren nu lämnat musiktjänsten.

Century Media säger själva att orsaken till beslutet är att de vill skydda sina artisters intressen. Enligt webbplatsen Information Is Beautiful så får en solomusiker 0,000029 dollar per spelning på Spotify vilket innebär att de för att nå upp till den amerikanska minimilönen (vi har ingen minimilön i Sverige) på 1160 dollar måste spelas mer än 4 miljoner gånger per månad.

Spotify har enligt publicerade rapporter i media totalt omkring 1,6 miljoner betalande användare i de sju länder i Europa där tjänsten lanserats. I USA har tjänsten ännu bara öppnats för inbjudna, på samma sätt som lanseringen inleddes i Europa, men har trots detta redan 1,4 miljoner registrerade användare varav omkring 175 000 sägs vara betalkunder.

Century Media säger i ett uttalande att de tror på ny teknik och nya sätt att distribuera musik till fansen men de anser inte att Spotify i sin nuvarande form är rätt väg framåt. Artisternas inkomster påverkas enormt och skyndar på den nedåtgående spiralen vilket i slutändan leder till att artisterna inte kan spela in sin musik som den bör spelas in. Den fysiska skivförsäljningen minskar dramatiskt i alla länder där Spotify är aktiva och inkomsterna från streamingtjänsten täcker endast en bråkdel av detta bortfall.

Spotify själva säger i ett svar till Century Medias uttalande att de under sina tre års existens har betalat ut mer än 100 miljoner dollar till skivbolag och förlag. Det de undviker att nämna är att den större delen av dessa pengar har gått till de fyra stora skivbolagen vilka även är delägare i Spotify. Alla andra får en mycket liten andel.

1 reaktion på ”Ännu ett stort skivbolag lämnar Spotify”

  1. Surt. Det har försvunnit en hel del låtar från min spellista. Betalar fortfarande samma summa varje månad men får allt mindre för pengarna känns det som. Dessutom är det fortfarande mycket som saknas på Spotify så man får nästan lust att dumpa tjänsten och plocka fram CD-skivorna igen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen