Andra Generationen släpper album på onsdag

andra-generationenGöteborgsbaserade Andra Generationen debuterade på skiva 2004 med albumet ”Kärlekens Land”, varifrån bland annat ”Hela Sverige dansar”, titelspåret men kanske framförallt den totala spelglädje med vilken bandet tolkade ”Du gamla du fria” fick många att upptäcka ett helt nytt sound – Balkan röj – som bandet själva väljer att rubricera sin musik.

6 man starkt består Andra Generationen till största delen av musiker med sitt ursprung i det forna Jugoslavien – när de sätter sina traditionella rytmer, instrument och sångstil i en svensk miljö uppstår ett sväng som av fler och fler definieras som rent oemotståndligt! Att bandet vet hur man hanterar en livepublik har sin grund i den tradition av långa spelningar i samband med bröllop och andra kollektiva festligheter där orkestern förväntas att underhålla bokstavligt talat under hela festen – en spelning kan lätt pågå sex timmar med bara kortare avbrott.

Även om det bara är dryga sex år sedan Andra Generationen skivdebuterade har gruppen med mindre medlemsbyten spridit sin musik från scener i västsverige och runt hela landet sedan de träffades i jobbsammanhang redan 1988.

2006 bidrog Andra Generationen till fotbollsfebern med sin inofficiella VM-låt ”Heja Sverige” och blev inbjudna att framföra nationalsången på den första officiella nationaldagsfesten på Stockholms Stadion. Året därpå kunde grabbarna upphetsat konstatera att deras ”Kebabpizza Slivovitza” kommit med som ett av 32 bidrag i Melodifestivalen. Även utan att ta sig till finalplats var det tveklöst ett rejält genombrott vi kunde se. Topp 3 på iTunes och etta flera veckor på Ringsignalslistan hade Andra Generationen fått sin första riktiga HIT! Albumet ”Extra allt” lade grunden för ett intensivt år av turnérande som kröntes med framträdande på den svenskaste av scener när Anders Lundin presenterade inte mindre än tre låtar med Andra Generationen på Solidenscenen på Skansen i SVT ”Allsång på Skansen”.

Nu har bandet laddat om! In i studion gick de med instrument som zurla, säckpipa, tapan, tarabuka, tambura och bouzouki och ett knippe helt nyskrivna låtar – resultatet är gruppens tredje album som släpps den 3 mars. Titelspåret ”Hippare Hoppare” var även Andra Generationens bidrag till Melodifestivalen 2010 där man hade med sig ingen mindre än Douglas ”Dogge Doggelito” Leon, som efter sina år i The Latin Kings och som soloartist får räknas som något av en anfader för svensk hiphop. På scen och i Sveriges största TV-program stod gruppen inte bara för Balkan-röj utan också för den nya genren Balkan Reggaeton.

Andra Generationen är absolut ett band som bör upplevas live – och vi lovar att de garanterat kommer att ses snart på en scen nära dig!

Scroll to Top