Amy Macdonald och Opeth till Storsjöyran

amy-macdonald

Arrangörerna av festivalen Storsjöyran i Östersund har idag presenterar elva nya artister till årets festival, bland dessa den brittiska singer-songwritern Amy Macdonald och svenska metalgiganterna Opeth.

Amy Macdonald (UK) Ett av 2000-talets starkast lysande stjärnskott på den brittiska artisthimlen, som på sin debutplatta lyckade klämma in hits som ”Poison Prince” (om Pete Doherty), ”Run”, ”Mr. Rock n’ Roll” och framför allt ”This is the life”, som blev listklättraren som tog henne till festivalernas stora scener. Spelningen på Yran blir enda festivalspelningen i Sverige i sommar.

Opeth, de svenska kungarna av progressiv metall är ett av de mest önskade banden på Yranforum. De gör Yrandebut I år. I bagaget har de den uppmärksammade albumet ”Watershed” från förra året.

Sahara Hotnights. Yranfavoriter ända sedan sena 1999, då de ersatte ett sjukskrivet Broder Daniel på Yran. Nu aktuella med färska plattan ”Sparks”, där bandet gör personliga tolkningar av låtar som betytt mycket för dem.

Perssons Pack. Med nya hyllade albumet ”Öster om Heden” markeras en efterlängtad återkomst efter fjorton långa år i exil. Aldrig har väl Per Perssons längtansfulla, stöddiga, poetiska, spritångande, landsortsromantiska popmusik varit så välbehövd som nu.

Sugarplum Fairy. Ännu ett av de ständigt önska banden på Yranforum. Bandets status som liveakt är det ingen som vågar ifrågasätta. Vi kan se fram mot en rejäl dos spelglädje och känslan av att uppfinna hjulet på nytt.

Deportees förenar pop och funk till en läckert helhet, men rör dessutom ned ett par skopor country i receptet. Resultatet för Umeåsönerna är i vanlig ordning strålande.

Florence Valentin. Ett botemedel mot cynism och uppgivenhet. Och en jävla svängig poporkester.Det är vad Florence Valentin handlar om. Och i ett allt kallare land behövs någon som kan sätta hjärtan i brand och få blodet att koka i ådrorna.

Abalone Dots. Med sin blandning av country, bluegrass och svensk folkmusik nådde Aablone Dots ut till den stora publiken när de hängde 2007 hängde med Lars Winnerbäck på turné. Sedan dess har de uppmärksammats även internationelt. Nu kommer de till Yran för första gången.

Erik Hassle. Årets genombrott står 20-årige Erike Hassle för. Hans imponerande stämma blev känd redan förra året då debutsingel ”Hurtful” dominerade radions spellistor, I vår kommer Erik Hassles första album.

Jonathan Johansson. Här är trottoarerna alltid regnvåta och neonskyltarna susar förbi utanför taxin på väg hem. En sval, syntetisk ljudbild med suggestiva rytmer och en vackert svävande röst. Debutalbumet är på väg och kommer innebära det stora genombrott.

Itchy Daze. Efter de exempellösa framgångarna med Takida var Ninetone Records grundare Patrik Frisk på jakt efter något nytt som kunde upprepa succén. Och den som letar, den finner. Frisk fann Itchy Daze. 2009 blir, som bandet utrycker det, deras ”daze of our lives”.

Scroll to Top