Amon Amarth och Coheed & Cambria till Metaltown

Amon Amarth
Amon Amarth

Amon Amarth
Amon Amarth har med sin skoningslösa vikingainspirerade dödsmetall efter sju album, otaliga rövartåg världen över samt mer än 15 år som band befäst positionen som ett av de största namnen inom svensk hårdrocksexport.

Bandets senaste album, ”Twilight of the Thunder God” släpptes i höstas och kort därefter bar det av ut på ett triumfartat segertåg genom Sverige. Nu är det återigen dags för ett av Sveriges bästa liveband att peka med hela handen på hemmaplan.

Coheed & Cambria
Amerikanskt rockband som bildades i New York år 1995, Coheed & Cambrias sound är en unik fusion av progressiv rock, punk, heavy metal och post-hardcore.

Bandets strävan är att släppa fem skivor där var och en utgör ett kapitel i en längre science-fiction-berättelse vid namn ”The Amory Wars”, författad av bandets vokalist Claudio Sanchez. Diskografin består för närvarande av fyra album – “The Second Stage Turbine Blade” (2002), “In Keeping Secrets of Silent Earth: 3” (2003), “Good Apollo, I’m Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness (2005)” och “Good Apollo, I’m Burning Star IV, Volume Two: No World For Tomorrow” (2007). Sagan är tänkt att nå sitt slut i april 2010, när femte och sista kapitlet ”Year of the Black Rainbow” når skivhyllorna. Två månader senare står på de på scen i Frihamnen.

Garcia plays Kyuss
John Garcia, vars särpräglade och unika sång gjort honom känd som ”the voice of stoner metal”, behöver ingen närmare presentation; det torde räcka med att nämna band som Kyuss, Sloburn, Unida och nu senast Hermano. Vidare har vi sidoprojekt i form av The Crystal Method, Danko Jones samt ett flertal till som anlitat den fantastiska sångrösten från södra Kalifornien.

Kyuss, upphovsmännen till genren kallad ökenrock, har de senaste åren rönt långt mer popularitet än de någonsin gjorde under sin faktiska existens i nittiotalets begynnelse. John har slutligen dukat under inför trycket från de mängder av fans som krävt att få höra dessa kultlåtar live – uppbackad av handplockade musiker har han beslutat sig för att ge dem vad de vill ha i och med detta unika projekt.

Hatebreed
Anförda av trottarpugilisten Jamey Jasta, veteranerna Hatebreed har sedan starten 1994 hunnit med sex fullängdsalbum och otaliga turnéer världen över. Genom att låta sig influeras av både thrash metal och hardcore-punk har de skapat sig ett namn som upphovsmännen till hardcore av den nya skolan, vars sound influerat en mängd band ur metalcore-genren.

Bland höjdpunkterna i bandets livekarriär finner vi en headline-position på näst största scenen av 2007 års upplaga av Ozzfest, och det är just på scen bandet kommer till sin fulla rätt – ett ursinne i musikform som släpps lös över Göteborg i juni.

69 Eyes
Helsingfors Goth ”n” Roll-vampyrer hedrades nyligen i egenskap av årets musikexport genom att tilldelas finska motsvarigheten till en grammis. Bandets senaste album ”Back in Blood” har hyllats av såväl kritiker som fans, och bandet genomför i skrivande stund en omfattande Europaturné.

I över tjugo år, utspritt över tio studioalbum, har 69 Eyes envetet harvat med att tonsätta finskt vemod och mörker på sitt egensinniga, dunkla men ändå rockiga vis, i sommar har de ögonen fästa på Göteborg.

Brian ”Head” Welch
Mest känd som gitarrikonen som för fem år sedan lämnade nu-metalgiganterna Korn till förmån för ett högre kall. Avhoppet till trots har han definitivt inte legat på latsidan, utan har istället skrivit och producerat albumet ”Save Me From Myself”, vilket handlar om dennes forna liv som drogberoende bråkstake och dennes sökande efter någonting mer, något andligt.

Just nu arbetar han idogt med uppföljarskivan, vars titel ännu inte presenterats – väl klar med detta är han redo att återigen ge sig ut på vägarna för att skildra sitt livs historia med hjälp av samma musik som lyfte Korn till ett av de största banden i genren.

Raunchy
Dansk industrimetal – Raunchy inkorporerar element av melodisk dödsmetall, metalcore, thrash och industri, symbiosen av detta kallar de ”futuristic hybrid metal”. Genom att förädla sin elektronikanstrukna mastodontmetal i ett stålbad av knivskarpa melodier slog de år 2002 igenom när de som första danska band kontrakterades till tyska Nuclear Blast Records.

2008 släpptes Raunchys fjärde studioalbum ”Wasteland Discotheque” och de har sedan dess turnerat med bland andra landsmännen Volbeat och genomfört bejublade festivalspelningar på With Full Force och Summer Breeze Opean Air – i sommar har turen kommit till Metaltown.

Adept
Sveriges nästa metal- och hardcoreband att ta över världen kommer sannolikt vara Adept. I fjol tog de jättekliv i karriären när de drog i särklass mest publik till Rookiescenen på Hultsfredsfestivalen. Veckan därpå stod de på Sonisphere-festivalens stora scen inför ett enormt publikhav, några timmar innan Metallica skulle inta samma plats.

Debutalbumet ”Another Year of Disaster” är ett precis så ambitiöst album man kan förvänta sig av ett band som är i stånd att ta över de riktigt stora scenerna ute i Europa. Energi, intensitet, hunger, passion och originalitet.

Efter att ha spenderat ett par månader ute på Europaturné under 2009 har Adept slipat scenvanan till veteranstatus, vilket de avser demonstrera under årets upplaga av Metaltown.

Between The Buried And Me
Amerikanskt band med ursprung i North Carolina , BTBAM spelar en väldigt unik form av progressiv hårdrock. Musiken bär spår av allt från death metal och melodisk rock till blues och jazz – detta framfört av musiker i absolut världsklass. Bandet fick stor uppmärksamhet då Dream Theater, musikermetallens konungar, valde att ta med dem på Progressive Nation Tour 2008

Bandets sjätte platta ”The Great Misdirect ” släpptes i oktober i fjol och de gör sitt första Sverigebesök under våren 2010 – ett par månader därpå gästar de Metaltown.

Antichrist
Beskrivningen ”old school” är någonting thrash metal-armén Antichrist från Växjö omfamnar totalt. Vinnarna av Close-Up Magazines demotävling Sverige Runt, och därmed första bokade bandet till tidningens egen scen på Metaltown , har gett ut andra demon ”Put To Death” på kassett. Suktar du efter en Myspacesida innehållande smakprov kan du glömma det redan nu – bandet skriver inte ens ut sin e-postadress i kassetterna; gammeldags i såväl musik som marknadsföring!

Räkna med knäckande thrash metal från Antichrist, uppblandat med en knivsudd ytterst tidig death metal.

Klara sedan tidigare:
Rammstein (GER)
Bullet For My Valentine (UK)
In Flames (S)
Kreator (GER)
Sonic Syndicate (S)
Bleeding Through (US)
Dream Evil (S)
Dark Tranquillity (S)
Nile (US)
Sabaton (S)
Finntroll (FIN)
Cynic (US)
Raubtier (S)

Fler artister tillkommer.

Biljettinformation:
18 – 19 juni 2010. Frihamnen, Göteborg

Biljetterna kostar 1450 kr inkl. serviceavgift och säljs via Livenation.se, Eventims callcenter 0771 – 651 000 och ombud, samt www.metaltown.se.

Scroll to Top