Amanda Jenssen till Storsjöyran

En artistisk fyrklöver fyller på Yranprogrammet:
Amanda Jenssen – Voodoopopens albumaktuella överprästinna.
El Perro Del Mar – kritikerrosad, modern, politisk, genreöverskridande.
Miriam Bryant – den stora rösten som spås bli årets stjärnskott på soulhimlen Maria Eriksson – The Concretes-medlemmen som just gått solo med hyllat album. Alla är de aktuella för sommarens festival.

Amanda Jenssen
Redan som medverkande i Idol var Amanda Jenssen med sin raspiga röst och unika karisma en udda fågel. När hennes verkliga karriär började fortsatte hon att positionera sig på kant mot omvärlden med ett tidslöst retrosound som har mer gemensamt med svunna tiders jazz, soul och kabarémusik än strömlinjeformad samtidspop. Receptet spetsades med självklara refränger och blev en omedelbar succé. I rapp takt släppte hon två album, ”Killing My Darlings” (2008) och ”Happyland” (2009) som tillsammans sålde trippel platina och överröstes med Grammisar och Rockbjörnar.
Efter några års frånvaro är Amanda tillbaka med plattan ”Hymns for the Haunted” var musik hon beskriver som voodoojazz. I vanlig ordning har hon Pär Wiksten från The Wannadies vid sin sida. Den här gången får Amanda också backning ifrån Björn Yttling, tillvardags en tredjedel av Peter, Bjorn & John.

El Perro Del Mar
2013 har Sarah Assbring i tio år skapat musik under namnet El Perro Del Mar. Hon har mer än någon annan personifierat utvecklingen i svensk popmusik under samma period. En era då tekniska landvinningar för såväl hemmainspelningar som digital distribution öppnat för konstnärskap att på ett helt nya sätt formas. Utan omvärldens inbladning och förväntningar, bortanför genrebegräsningar och konventioner. El Perro Del Mar är ett utmärk exempel på det. Från sina tidiga reverbindränkta singlar med drag av femtiotalspop, via det grandiosa mästerverket ”From The valley To the Stars” (2008) och det internationellt hajpade minialbumet ”Love is not pop” (2009) till förra årets ”Pale Fire”. Det är svårt att hitta något bättre ord för att beskriva ”Pale Fire” än modern. En framtidens popmusik redan idag. En mix av klubbmusik och pop som under den svala ytan pyr av råa känslor och politisk indignation. Singeln ”Walk on By” har spelats på hög radiorotation den senaste tiden. I sommar gör El Perro Del Mar ett litet utvalt antal festivalspelningar, däribland på Yran.

Miriam Bryant
När Aftonbladet i slutet av förra året listade vilka tidningen tippade skulle bli 2013 års stora stjärnskott toppade Miriam Bryant listan. Det är en bedömning kvällstidningens musikredaktion inte är ensam om direkt. Med singlarna ”Finders Keepers” och ”Push Play” har den brittisk-finska 21-åringen från Göteborg slagit undan benen på musiksverige. Hennes djupa röst och dramatiska anslag har fått många att dra parallell till Adele, en referens som verkligen inte är ogrundad. Men Miriams artisteri har betydlig fler nyanser och bottnar, något som kommer visa sig till fullo när hennes debutalbum släpps i slutet av mars. I Miriam Bryants uttryck möts tradition och urbanitet i en röst som kräver din odelade uppmärksamhet. I vår ger sig Miriam ut på Europaturné och spelar dessutom på Hultsfredsarrangörerna SKP Scorpios stora klubbfest SVMK Fest på Münchenbryggeriet i Stockholm. I sommar möter ni henne på Storsjöyran.

Maria Eriksson
Som en av de drivande medlemmarna i The Concretes har Maria Eriksson gjort sig känd världen över med sin melodiösa och sinnrika pop. Eriksson har även släppt två skivor under namnet Heikki tillsammans med Jari Haapalainen samt en soloskiva under artistnamnet Santa Maria. Nu är hennes första skiva på svenska här och det är som om hon äntligen hittat hem, både musikaliskt och textmässigt. Albumet ”Stjäl det du behöver” består av tio bitar popmusik som bär på precis den ärlighet och värme som vi så innerligt behöver. En slags moderna kampsånger sjungna med Marias oförställt uppriktiga röst, invävda i en varm ljudbild med drag av progg och folkpop. Årets kanske viktigaste skiva är också den mest blygsamma. En skiva som växer för varje lyssning. Perfekt för Yrans Intiman-scen med andra ord!

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell.

Rulla till toppen