Alela Diane till Sverige i september

alela-diane

Alela Diane har under de senaste åren klivit fram som en av de ledande unga damerna på den alternativa folkscenen. Uppvuxen i lilla Nevada City i norra Kalifornien, gjorde hon sina första spelningar på uppmuntran av lokala freaky-folk drottningen och barndomsvännen Johanna Newson. Det stora genombrottet kom när hennes skiva ”The Pirate’s Gospel” överraskande hamnade allra överst på prestigefyllda Rough Trade’s Topplista över Årets Album 2007 med orden:”Om du föreställer dig en linje från The Carter Family till Gillian Welch som slutar nära Johanna Newson, då faller denna skiva mellan alla dessa”.

Denna egenproducerade platta (inspelad i hennes fars studio) släppte fröken Alela Diane Menigs i en tidig version redan 2004, i en liten upplaga på 650 ex, och ryktet om dess förträfflighet spreds snabbt. Sedan skivan gavs ut på nytt 2006, till kritikerhyllningar på bägge sidor Atlanten, har denna unga dam setts som ett genuint superlöfte. Det är en oerhört intim och avskalad platta med den unika rösten i självklart centrum tillsammans med de meditativt nakna folkhymnerna.

I år släpptes uppföljaren ”To Be Still” som visar att Alela Diane är en begåvning utöver det vanliga och etablerar henne bredvid artister som Gillian Welch, Cat Power och Neko Case. Här möter hennes vackert klara röst och hennes poetiskt jordnära folksånger om familj, natur, och längtan en större och varmare ljudbild. Det är ytterst smakfulla, traditionellt akustiska arrangemang med banjos, pedal steel, fiol, percussion och bedårande stämsång, återigen under överseende av pappa Tom Menig. Plattan har fått ett strålande mottagande, 8.0 på Pitchfork-skalan, övertygande 92/100 i respekterade Paste Magazine, 4/5 i Uncut och 4/5 i Mojo där hon också utsågs till en av 9 artister du inte får missa under 2009.

Alla är rörande överens om att den 26-åriga folksångerskan har tagit ett spektakulärt stort steg framåt. Jämförelser till tidigare Kaliforniska storheter som Joni Mitchell och Neil Young har gjorts, samt med folklegender som Karen Dalton och Sandy Denny (Fairport Convention). Fröken Alela Diane har turnerat flitigt och har redan hunnit dela scen med favoriter som The Decemberists, Iron&Wine,och Blitzen Trapper och hunnit låna ut sin röst till coverprojektet Headless Heroes där hon bla tolkar Daniel Johnston och Jesus & Mary Chain. En ny folk-drottning är här!

DATUM
26 september – Stockholm, Södra Teatern
27 september – Göteborg, Pusterviksbaren/Woody West

Support: Laura Gibson (US)

BILJETTER
Stockholm. 160kr + serviceavgift. KÖP BILJETT.
Biljetter säljs via Södra Teaterns Biljettkassa på 08-531 99 490 och www.sodrateatern.com. På Scen 20:00.

Göteborg. Se spelställe för info.

HEMSIDOR
www.aleladiane.com
www.myspace.com/alelamusic

Rulla till toppen