Albumaktuella Truckfighters åker på Europaturné

truckfighters

Powertrion från Örebro släpper sitt fjärde studioalbum ”Universe” den 24 januari på Fuzzorama Records / Sony Music. Bandet, som Queens of the Stone Age’s frontman Josh Homme kallat ”inte bara det bästa bandet jag någonsin hört, utan det bästa bandet som har existerat” och som släppt några av de bästa stoner-rock skivorna de senaste tio åren, beskriver själva nya albumet som ”the ultimate fuzz”. På Universe hörs de tunga riff som har blivit Truckfighters kännetecken, samtidigt som de kartlägger en mer progressiv, utmanande väg. Universe är en hybrid av fuzz och progressiv rock, där snygga arrangemang fylls med ännu starkare melodier och en enastående musikalitet. Att releasen sker i samarbete med Sony Music är ett kliv i en ny riktning för bandet, som under alla år släppt skivor, bokat turnéer och hanterat merchandise helt för egen maskin.

Bandet som bildades redan 2001, består av Oskar ”Ozo” Cedermalm (sång / bas), Niklas ”Dango” Källgren (gitarr) och Andre ”Poncho” Kvarnström (trummor) ­ nämns ofta av de som bevittnat en konsert, som ett av Sveriges bästa liveband. De har under åren skapat sig en fanbase över hela världen genom att låta som det vore tio band på scen samtidigt. Ända sedan starten har Truckfighters genomfört flera turnéer i Europa, Sydamerika, Australien och Nordamerika. De har lyckats vinna över nya fans efter varje spelning, med en show byggd för arenor genomförda på små klubbar. När de släppte trailern för dokumentären ”Fuzzomentary”, började genast snacket gå om bandet. I filmen ser man cameos och citat från flera tunga namn som Josh Homme, Nick Oliveri och Alfredo Hernadez (Kyuss, Yawning Man) och band som Fu Manchu, Valient Thorr, Withcraft och Graveyard lovordar Örebrotrion.

På Universe har idéerna som Truckfighters bjudit på sedan 2001 – en kolossalt lufttät rytmsektion, psykedeliskt färgade gitarrharmonier och blytunga riff – konkretiserats med millimetervass precision. Från det tunga öppningspåret ”Mind Control” till de fuzziga riffen och proggiga passagerna i ”Chairman” till det monstruösa groovet i ”Convention”, och albumets sista spår ­ passningen till kompisarna i Mastodon (”Mastodont”), är Truckfighters ”Universe” ett porträtt av ett band som har format sina svepande ökensessionshymner till snyggt utmejslade hårdrocksmonoliter.

Truckfighters tar med sig ”Universe” ut på vägarna under 2014 då de kommer att turnéra världen över.  Då kommer gamla och nya fans kunna ta del av deras explosiva energi och smittsamma entusiasm.

Det här vill du helt enkelt inte missa. Eller som Josh Homme skämtsamt konstaterade: ”Beatles , Schmeatles, Rolling Stones, Rolling Bones… Truckfighters: Det är bra skit.”

Scroll to Top