Afrikanska musiker på turné i Sverige

3-ma

3 Ma är ett unikt samarbete mellan tre afrikanska musiker från tre olika kulturer i Marocko, Mali och Madagaskar. Med traditionella instrument skapar de en tät väv av musikalisk kommunikation som de under februari tar på Sverigeturné för Rikskonserter.

Ballaké Sissokoär från Mali och hör till de främsta i den nya generationen koraspelare. Genom att utforska den traditio­nella koramusiken har han utvecklat en egen stil, fylld av svindlande improvisationer och ett raffinerat melodisinne, allt präglat av känsla och uppfinningsrikedom.

Även den marockanska oudspelaren Driss El Maloumi räknas till de allra främsta på sitt instrument. Med stor lyhördhet smälter han samman drag från sin uppväxts berbermusik med stänk av musik från både öst och väst.

Rajery kommer från Madagaskar och spelar vahila (en tubharpa). Han är enhänt sedan barndomen och har därför skapat en egen teknik på instrumentet. Genom att plocka melodier med vänsterhanden och slå an strängarna med höger arm har han funnit ett unikt uttryck. Rajery ser som sin yttersta uppgift att göra vahilan känd utanför landets gränser, och han medverkar ofta i gränsöverskridande projekt smälter hämtar influenser från jazz, rock eller reggae, eller som här i ett möte med två andra afrikanska traditioner.

Tillsammans är 3 MA tre stora musiker som är nyfikna på nya och gemensamma upplevelser i musiken. ” Vad är det för glädje med traditionell musik om man inte har ett utbyte och tar den ett steg till genom att dela med sig? som Driss El Maloumi har sagt.

Turné:
Sö 8/2 kl 19 Stockholm Stallet
Må 9/2 kl 19 Södertälje Estrad
Ti 10/2 kl 19 Hallstahammar Missionskyrkan
On 11/2 kl 19.30 Gävle Konserthuset
To 12/2 kl 19 Surahammar Ramnäs Folkets Hus
Fr 13/2 kl 19 Norberg Kulturhuset
Lö 14/2 kl 19.30 Östersund Gamla Bryggeriet
Sö 15/2 kl 19 Orsa Hembygdsgården
Må 16/2 kl 19 Borlänge Wasabryggeriet
Ti 17/2 kl 19.30 Malmö Inkonst
On 18/2 kl 19.30 Helsingborg Dunkers Kulturhus

Scroll to Top