Adolf Fredrik bjuder in till körfestival

Adolf Fredriks musikklasser fyller sjuttio år nästa år och firar i slutet av maj med en internationell körfestival som ska ge eko i musikvärlden. Bland de nio inbjudna körerna finns några av världens främsta barn- och ungdomskörer, från länder som Kina, Ryssland och Kanada. Totalt handlar det om 500 gästande körsångare tillsammans med Adolf Fredriks 1 100 elever i festivalkören.

– Det här kommer inte att bli som en körkonsert vilken som helst, säger körledaren Bosse Johansson, som är eldsjälen bakom arrangemanget. Det här är något som aldrig gjorts förut.

Från Rigakörens fenomenala disciplin, skärpa och stringens till den sydafrikanska Bloemfonteins mer dansanta och fria stil – Adolf Fredriks internationella körfestival Let the future sing kommer nog att få även vana körkonsertbesökare att spetsa öronen.

Under några försommardagar, från 27 maj till 5 juni, ska Stockholm genljuda av sång på språk och sångstilar som sällan hörs i vår huvudstad. Kina, Argentina, Ryssland och Sydafrika finns representerat på listan av inbjudna körer men också mer näraliggande länder som Rumänien, Estland och Ungern.

– Musik är ett universellt språk, resonerar projektledaren Helen Larsson. Med festivalen kan vi bygga broar mellan kulturer och folk.

Det är inte bara stockholmarna som får tillgång till det digra programmet. I ett samarbete med Rikskonserter ska körerna också turnera över landet, och det hela avslutas med en stor jubileumsfest på skolan för alla medverkande.

Idén att ordna en internationell körfestival för att fira Adolf Fredriks 70-årsjubileum kommer från kördirigenten Bosse Johansson. Han har länge närt en dröm som handlat om att ge musiken mer plats i skolan och om att ge elevernas talang mycket mer utrymme. Och det är den drömmen som gjort att festivalen fått namnet Let the future sing.
Bosse Johansson utlovar förstklassiga arrangemang och har visionen att visa musikvärlden att barn och ungdomar kan sjunga på högsta konstnärliga nivå.

– Det vi strävar efter är just att nå ut med det här budskapet – att de förstår att det här är något långt utöver det vanliga, det här som vi gör, säger han.

Men eftersom Adolf Fredrik också är en skola ska Let the future sing bli mer än ett musikevenemang. För eleverna är den naturligtvis ett lysande tillfälle att lära sig mer om andra kulturer och för lärarna är möjligheterna att dra nytta av utbytet i sin undervisning nästan obegränsat. Varje gästande kör kommer att få fyra värdklasser som tillsammans har uppgiften att härbärgera körsångare och förstås även i förväg kommer att kunna ha kontakt med barnen.

– Det ska inte bara vara en musikangelägenhet, säger Helen Larsson. På det här sättet får eleverna tillfälle att läsa om ett visst land och en viss kultur, det blir något för alla.

Scroll to Top