ABBA Ring Ring Deluxe Edition släpps snart

Foto: Bengt H. Malmqvist © Premium Rockshot

Sedan 2006 har ABBA:s klassiska studioalbum återutgivits i remastrade Deluxe Editions, hyllade av både fans och media. Nu har turen kommit till gruppens debutalbum, Ring Ring, som på denna utgåva har försetts med inte mindre än 13 bonusspår – varav 4 är tidigare outgivna på CD – samt en DVD med tidigare outgivet material.

Ring Ring gavs ursprungligen ut i mars 1973 och blev som bäst tvåa på dåtidens försäljningslista, Kvällstoppen, som redovisade singlar och LP på samma lista – det var den svenska ”Ring Ring”-singeln som hindrade albumet från att bli etta! Ring Ring var 1973 års stora succé-LP i Sverige och gavs ut när gruppen fortfarande kallade sig Björn & Benny, Agnetha & Frida. Albumet innehåller bland annat debutsingeln ”People Need Love”, Tio i topp-ettan ”He Is Your Brother” och, inte minst, det banbrytande titelspåret som först presenterade det klassiska, mångskiktade ABBA-soundet för världen.

Bonusspåren bjuder på singel-B-sidor och versioner på svenska, tyska och spanska. Dessutom släpps på CD för första gången den svåråtkomliga promosingeln ”En hälsning till våra parkarrangörer” där ABBA gör reklam för sin kommande folkparksturné.

Övriga bonusspår ger en bild av den ofta röriga men spännande tid då ABBA-medlemmarna sakta men säkert hittade fram till sitt samarbete som grupp. Nya på CD är till exempel originalversionerna av två låtar från Ring Ring-albumet: ”I Saw It In The Mirror” med Billy G-son (en singel-B-sida från 1970) och ”Jag är blott en man” (1972, originalet till ”I Am Just A Girl”) med Jarl Kulle.

CD:n innehåller också Björn & Benny-singeln ”Hej gamle man!” (1970), den första inspelningen som samtliga fyra framtida ABBA-medlemmar medverkar på; Billy G-sons ”There’s A Little Man” (1970), skriven och producerad av Björn och Benny – och ny på CD – som har Agnetha i kören och utgör hennes första medverkan på en Björn och Benny-produktion; samt ”Man vill ju leva lite dessemellan” (1972), en Svensktopps-etta med Frida som producerades av Björn och Benny, med dem båda och Agnetha i kören. CD:n avslutas med Lill-Babs hitsingel ”Välkommen till världen” (1971), skriven och producerad av Björn och Benny, som dessutom tillsammans med Agnetha och Frida bidrar med en framträdande bakgrundskör.

DVD:n innehåller ”People Need Love” från TV-programmet Vi i femman, samt ”Ring Ring” från det österrikiska TV-programmet Spotlight – med Fridas väninna Inger Brundin som ersättare för Agnetha! En riktig pärla från gruppens tidiga år som inte bör missas. DVD:n avrundas med ett inslag från TV-serien Låtarna som förändrade musiken, där Benny Andersson berättar hur ”Ring Ring” blev till, samt ett galleri med Ring Ring-relaterade skivomslag från olika delar av världen. Allt material på DVD:n är tidigare outgivet.

Helgen den 12-13 oktober firar ABBA THE MUSEUM denna release, är ni i Stockholm då så tipsar vi om ett besök!

Rulla till toppen