Abba är svenskarnas favorit i bilstereon

bilsemester

I sommar drar en majoritet av svenskarna på semester i bilen. Och semestern går till tonerna av pop i stereon – ABBA är svenskarnas överlägsna bilmusikfavorit, visar en ny undersökning från Stena Line.

Stena Line har i samarbete med undersökningsföretaget ScandInfo undersökt 1048 vuxna svenskars inställning till resor och turism i undersökningen Stena Lines Resebarometer. Undersökningen visar att svenskarna hyser en förkärlek för bilsemester i lågkonjunktur och 59 procent planerar att ta med bilen utomlands i sommar.

Och semestern går i fyrtakt. När svenskarna fått lista populära musikgenrer att lyssna till i bilen står nämligen rock och pop i särklass. Därunder ligger musikstilar som dansband, country, schlager, jazz och klassisk musik. Mindre populärt är musikgenrer som blues, disco, hip-hop, soul, indie, reggae och techno.

Populäraste artisten att spela i bilstereon under semestern är ABBA, följt av Johnny Cash, Per Gessle och Gyllene Tider, Bruce Springsteen och Frank Sinatra. ABBA är favoriten hos både män och kvinnor, liksom i samtliga ålderskategorier. Både barnfamiljer och pensionärer gillar Abba. Överhuvudtaget är det bara i Småland som den svenska supergruppen får se sig besegrad, där regerar Per Gessle och Gyllene Tider.

Bilsemester är populärt, och därför spelar valet av musik på resan stor roll.

– Vi märker av en stor efterfrågan på bilsemester just nu och vet av erfarenhet att resor med färja och bil ökar i lågkonjunktur. Det är ett fritt och bekvämt resesätt där man själv bestämmer både takt, budget och resans längd, säger Charlotte Ljunggren, linjechef för Stena Lines linjer mellan Sverige och Danmark.

Undersökningen genomfördes i februari-mars 2009, har temat ”bilsemester” och visar att semesterformen har en mycket stark position bland turistande svenskar. Nästan nio av tio (88 procent) har varit eller kan tänka sig att åka på bilsemester. Och nästan sex av tio, 59 procent, planerar en resa redan i sommar. Den populäraste destinationen är Danmark, följt av Italien och Tyskland.

Fakta Stena Lines Resebarometer om bilsemester

Vilken musik passar bäst under en bilsemester?
1. Pop
2. Rock
3. Schlager
3. Klassiskt
5. Country

Mest populära artister i bilstereon?
1. ABBA
2. Per Gessle/Gyllene Tider
3. Johnny Cash
4. Bruce Springsteen
5. Frank Sinatra

Populäraste resmål vid bilsemester i Europa:
1. Danmark
2. Italien
3. Tyskland
4. Frankrike
5. Norge

Fördelar med bil på semestern:
1. Frihet att röra mig
2. Se och uppleva mycket på vägen
3. Möjlighet att packa hur mycket man vill
4. Enkelt sätt att resa med barn
5. Bekvämt

Scroll to Top