Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

På måndagskvällen tog ett tiotal musikskapare emot stipendium från SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare. Ett SKAP-stipendium uppgår till 40 000 kronor.

Bland mottagarna av SKAP-stipendium igår kväll fanns riksspelmannen Maria Hulthén, filmmusikteamet Jennie Löfgren och Anders Herrlin, det hyllade metalbandet Opeths ledare Mikael Åkerfeldt samt Patrik Berger, som skrivit och producerat musik till bland andra Robyn, Lana Del Rey och Icona Pop.

I Sverige har vi många bra musikskapare inom alla genrer, något som mångfalden bland kvällens stipendiater verkligen speglar, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda.

De musikskapare som igår kväll tilldelades SKAP-stipendier är:

Kristina Aspeqvist
Patrik Berger
Kristofer Åström
Gitte Pålsson
Magnus Frykberg
Tony Nilsson
Maria Hulthén
Jennie Löfgren och Anders Herrlin
Mikael Åkerfeldt (Opeth)

Pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor. Varje år delar SKAP i olika sammanhang ut ett trettiotal priser och stipendier för att lyfta fram kompositörerna och textförfattarna bakom musiken vi alla lyssnar på.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Dec 10th, 2013

Riksspelmannen och sverigedemokraten Marie Stensby från Krokoms kommun i Jämtland har idag med omedelbar verkan avsagt sig alla sina politiska uppdrag sedan tidningen Expressen avslöjat en rad kontroversiella anonyma kommentarer på den främlingsfientliga webbplatsen Axpixlat. Hon har bland annat skrivit att hon hoppas att hungerstrejkande ensamkommande flyktingbarn svälter sig till döds och kallar muslimska invandrare för patrask och “de invaderande styrkorna”.

Marie Stensby har sedan 1980 undervisat kultur- och musikskoleelever i norra Jämtland i ett flertal instrument, framför allt fiol. Inom Sverigedemokraterna har hon fram till idag varit suppleant i partistyrelsen. Eftersom hon använt sin jobbmejl på Avpixlat så stängs hon också av från sitt nuvarande jobb som lärare på Kulturskolan i Krokom.

Avpixlat är en webbplats som är nära knuten till Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth har bland annat upplåtit ett bankkonto till deras verksamhet. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kallat Avpixlat för “den sunda delen av internet”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

Lou Reed – en av rockhistoriens mest intressanta artister. En saknad legend som skapade rockhistoria, inte minst med det numera kritikerrosade legendariska debutalbumet med Velvet Underground ”Världens mest inflytelserika rockplatta”.

I fjol gavs det ut en specialutgåva med mängder av tidigare outgivet material, unika bilder och insiktsfulla texter. Nu bjuds vi på en minst lika spännande återutgivning av uppföljaren ”White Light White Heat”, som ursprungligen gavs ut 1968. I centrum även denna gång är en fullmatad Super Deluxe-utgåva, som förutom original albumet i både stereo och mono även innehåller en tredje CD med en liveinspelning från New York 1967, nya mixar och tidigare outgivna tagningar. Studiomaterialet släpps även som dubbel-CD, dubbel-LP och download.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

Nyligen premiärvisade Hunger TV live-videon för Naomi Pilgrims första singel No Gun som spelades in i slutet av oktober i en studio i Stockholm. Mycket har hunnit hända sedan Naomis första singel No Gun släpptes i början av oktober, och i januari kan de som längtar efter mer musik äntligen andas ut. Men exakt när, var och hur får vi återkomma till.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

De kallas punk och metal, men i sina hjärtan är norska bärsärkarinstitutionen Kvelertak ett levande, nästintill brinnande, förkroppsligande av rock and roll. Sedan bandet bildades 2006 har de byggt en trogen skara fans, alltid hungriga på deras ytterst våldsamma livespelningar som förevigats likt två flammande däckspår världen över.

Stavangers Kvelertak har med sin ruskigt briljanta kombination av hardcore, punkrock och hederlig norsk black metal-tradition fullkomligt fångat oss stående med gapande munnar. Vi fattar inte vad som hände, bara att vi älskar Kvelertak gränslöst. När Refused gjorde sin sista Stockholmsspelning någonsin på Annexet i december var det inga mindre än Kvelertak som var särskilt inbjudna “special guests”.

Bandet debuterade med sitt självbetitlade guldsäljande album 2011 och utnämndes genast till Årets debutalbum av Metal Hammer I Tyskland, Årets rockalbum på norska Spellemannprisen (Grammis) och iTunes i USA utsåg det till årets Metal nykomling. Tillsammans med enhälligt beröm från Metal Hammer i England, Terrorizer, Rock Hard, och Kerrang som kallade dem “de mest spännande nya band på den här planeten”. Nu är Kvelertak aktuella med sitt andra album MEIR. Texterna är fortfarande på norska och de tre gitarrister ger själ för begreppet loud.

Kvelertak – eller “strypgrepp” på norska – visar inga tecken på att sakta ner.

Turnédatum
24 januari – Stockholm, Debaser Medis
25 januari – Örebro, Ritz
26 januari – Norrköping, Dynamo
1 februari – Umeå, Rotundan
18 februari – Göteborg, Pustervik

Support: Spiders

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

Fyra år sedan sist: den 18 december släpper Arvingarna ”Änglar och en massa kärlek” – ett nyskrivet album, producerat till större delen av Lasse Andersson som tidigare framgångsrikt producerat bland annat Tomas Ledin och Björn Skifs. Idag besöker Arvingarna P3s Musikhjälpen i Göteborg för att bidra till auktionen och spela singeln ”Alla rätt” från nya albumet.

I somras hade Arvingarna en stor radiohit med ”Ta mig tillbaka nu” (skriven och producerad av Figge Boström), som nominerades till Guldklaven för Årets låt. Bland övriga låtar på det nya albumet ”Änglar och en massa kärlek” märks ”Det kan du lita på” som var bandets signatur när de medverkade som husband i Filip & Fredriks TV-program Breaking News i höstas.

Det är fyra år sedan Arvingarna släppte sitt senaste album :
Vi är så glada över samarbetet med både Figge och Lasse. Vårt sound har fått en nytändning och albumet levererar precis den slagkraftiga schlagerpop som vi strävat efter, säger Arvingarna.

En vecka innan albumsläppet går “Änglar och en massa kärlek” att förhandslyssna på via Spotify.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

The Fader premiärvisade nyligen musikvideon till singeln Better In The Dark med svenska Say Lou Lou. En suggestiv och stundtals skrämmande video som spelats in i Radiohuset i Stockholm och regisserats av Magnus Härdner och stylats av Nicole Walker.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

Efter ett succéartat premiärår för Bråvallafestivalen i Norrköping, den största festivalen som någonsin har arrangerats i Sverige, är det nu dags att blicka framåt mot nästa sommar. Det första klara bandet till Bråvalla 2014 är inga mindre än IRON MAIDEN!

Nästa år ger sig IRON MAIDEN ut på turnén “Maiden England World Tour” och spelningen på Bråvalla blir den enda som bandet gör i Sverige. Den extremt framgångsrika turnén “Maiden England World Tour” har tagit sitt namn från den klassiska liveupptagningen från Birmingham 1988 och baseras på hits samt fanfavoriter från 1980-talet, varav vissa kommer bli framförda live för sista gången någonsin. Iron Maidens manager Rod Smallwood förklarar:

– Som alla våra fans känner till är “Maiden England” den tredje delen i vår “History Triology” över 1980-talets video/dvd-utgivningar, så det här kommer troligtvis bli sista gången vi turnerar med en låtlista baserad på 80-talet och därmed även den sista gången NÅGONSIN som fansen kommer att få höra vissa av dessa låtar live.

– På grund av det kommer vi att ändra om lite i låtlistan för konserterna under 2014, för att göra den mer representativ för hela 80-talet och de tre DVD:erna – “Early Days”, “Live After Death” och givetvis “Maiden England”, tillsammans med ett anmärkningsvärt undantag från 90-talet. Fansen kommer att veta vilken låt jag pratar om!

När “Maiden England”-turnén är över kommer bandet att ha spelat 102 konserter i 32 länder inför över två miljoner fans sen den inleddes i USA i juni 2012.

IRON MAIDENS konsert på Bråvallafestivalen i sommar ser ut att vara förutbestämd att bli en modern klassiker!

Förutom IRON MAIDEN är det även klart att Bring Me The Horizon, Trivium, We Came as Romans samt Of Mice & Men kommer till Bråvalla, som nästa år arrangeras 26-28 juni.

Nästa års Bråvallafestival har fått en hård inledning, men inom kort kommer fler bandsläpp som fokuserar på andra genrer.

Rabatterade Wild Card-biljetter till Bråvalla släpps exklusivt i Norrköping lördagen 14 december och kommer säljas hos Norrköpings Turistbyrå mellan klockan 10:00 till 14:00. I resten av landet släpps biljetterna måndagen 16 december.

...