Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Tomas Ledins album ”HÖGA KUSTEN” gick rakt in på Albumtopplistans första plats och på måndag den 4 november kl 9.00 släpps biljetterna till turnén med samma namn som har premiär den 28 februari i Kramfors.

Nu är det också klart att med på turnén följer ytterligare två musiker, Johan Hedin på oktav- och tenornyckelharpa och Lisa Eriksson på dragspel.

Musiker på turnén är:
ESBJÖRN HAZELIUS – cittern, fiol och sång
MAGNUS ZETTERLUND – mandolin, oktavmandolin, munspel och sång
GÖRAN WENNERBRANDT – weissenborn hawaiian guitar, national steel guitar, electric lap steel guitar, 5-string banjo, dobro och sång
OLLE LINDER – trummor, percussion och sång
OLLE ERIKSSON – kontrabas och sång
JOHAN HEDIN – Oktav- och tenornyckelharpa samt sång
LISA ERIKSSON – dragspel och sång

Datum & biljetter
28.2 Folkets Hus Kramfors
1.3 Folkets Hus Kramfors
2.3 Folkets Hus (Idunteatern) Umeå
4.3 Cirkus Stockholm
6.3 Vara Konserthus Vara
7.3 Kalmarsalen Kalmar
9.3 Göteborgs Konserthus Göteborg
12.3 Växjö Konserthus Växjö
13.3 Halmstad Teater Halmstad
14.3 Malmö Konserthus Malmö
15.3 Louis De Geer Norrköping
21.3 Jönköpings Konserthus Jönköping
22.3 Helsingborgs Konserthus Helsingborg
26.3 Västerås Konserthus Västerås
27.3 Gävle Konserthus Gävle
28.3 Uppsala Konsert och Kongress Uppsala
29.3 Conventum Örebro
30.3 Linköping Konsert & Kongress Linköping

Som medlem hos Tele2, Comviq och Coop kan du köpa dina biljetter innan det officiella biljettsläppet. Förköpet pågår nu.

Ordinarie biljettsläpp startar den 4 november kl 9.00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Sanna Nielsen har under sina år i rampljuset blivit en av Sveriges mest folkkära artister. Sanna har med sin självklara röst och varma framtoning nått ut i folkhemmen genom framgångsrika medverkanden i bl a Melodifestivalen, ”Så ska det låta”, Allsång på Skansen och kritikerhyllade julturnéer genom landet.

Denna vinter bidrar Sanna Nielsen till att sätta den rätta julstämningen genom släppet av albumet ”Min Jul”. Varvat med klassiska favoriter som ”O helga natt” och ”Ave Maria” finns helt nya låtar som t ex singelspåret ”Julen närmar sig”, skriven av Sanna Nielsen tillsammans med Joakim Ramsell.

Julen för mig är så mycket mer än det uppenbara. Och det vill jag visa med den här skivan där jag bjuder på mina tolkningar av såväl gamla som nya julfavoriter, säger Sanna.

”Min Jul” säljs exklusivt på Coops butiker över hela landet från vecka 46. Fem kronor per skiva går till biståndsorganisationen We Effect. Albumet finns även tillgängligt digitalt från och med 4 november.

Med start den 22 november åker Sanna Nielsen ut på en efterlängtad julturné tillsammans med Kalle Moraeus och Orsa Spelmän, där de gemensamt bjuder in till en kväll med värme, humor och julstämning. Publiken kan förvänta sig en härlig kväll fylld med klassiska julsånger framförda av några av Sveriges främsta artister och musiker.

Turnéplan
22/11 Sundsvall – Tonhallen
23/11 Luleå – Kulturens Hus
24/11 Umeå – Aula Nordica
28/11 Gävle -Konserthuset
30/11 Västerås – Konserthuset
1/12 Visby – Wisby Strand
5/12 Uppsala – Konsert & Kongress
6/12 Norrköping – Flygeln
7/12 Jönköping – Konserthuset
8/12 Stockholm – Cirkus
10/12 Vara – Konserthuset
11/12 Linköping – Konsert & Kongress
12/12 Örebro – Konserthuset
13/12 Malmö – Baltiska Hallen
14/12 Växjö -Konserthuset
15/12 Halmstad – Teatern

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Från och med fredag är barerna på Inkonst stängda på grund av en avtalstvist mellan restaurang Plockepinn och Inkonst. De två aktörerna har i sin tur var sitt avtal med Malmö Stad. Plockepinn anser, att föreliggande avtal tvingar dem till ekonomisk förlust vad gäller samarbetet med Inkonst. Plockepinn står för alkoholtillståndet på Inkonst och kommer från och med idag, fredag 1/11, inte längre att servera alkohol på Inkonsts arrangemang.

Vi förstår att Plockepinn är frustrerade över det gällande samarbetsavtalet. Det är vi också. Vi vill i dialog med Plockepinn fortsätta att utveckla Inkonsts verksamhet och som samarbetet har sett ut har det varit svårt.

Ett av de grundläggande problemen är konstruktionen sedan starten 2006, att en ideell kulturförening ska samarbeta med en vinstdrivande aktör, och detta märks framför allt vid smalare konstnärliga arrangemang. Meningen från början var att restaurangverksamheten skulle vara en integrerad del av Inkonst och förhålla sig till Inkonsts verksamhet. Tillsammans skulle vi erbjuda besökarna en intressant mötesplats med fokus på kultur.

Inkonst har genomfört stora organisatoriska förändringar de senaste åren och har påbörjat en utveckling av det konstnärliga innehållet som slagit väl ut. Vår konstnärliga verksamhet blomstrar och vi har utvecklas på ett sätt som vi själva och våra besökare ser positivt på.

Vi önskar inget annat än att hitta en lösning på problemen som fungerar för båda parter men samtidigt kan vi inte acceptera att Plockepinn inte tillsammans med oss gör ytterligare försök att lösa uppkomna problem utan tvärt bryter samarbetet. Detta drabbar Inkonsts publik, arrangörer och anställda.

Trots detta kör vi på som vanligt just nu. Imorgon lördag blir det gratis fest hela dagen med Roskilde Road Trip. Sibille Attar och Postiljonen spelar live.

/ Styrelsen och personal på Inkonst

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Festen fortsätter våren 2014 på konsertturné med Ulf Dageby, Nikke Ström, Håkan Nyberg, Mattias Hellberg, Håkan Svensson, Matilda Sjöberg och Ulf ”Vinyl” Stenberg.

Turnépremiär för NationalTeaterns RockOrkester blir det i Borås på Folkan den 31 januari 2014 och totalt besöker man 13 orter (se turnéplan nedan) med final den 8 mars i Trollhättan. Det utlovas en stor dos nostalgi och en bit svensk musikhistoria med låtar som ”Livet är en fest”, ”Bängen trålar” som många av oss diggat på fritidsgården, i gillestugan och i vår återupplevs live på turné! Biljetterna finns ute nu.

I höst medverkar Ulf Dageby i TV4´s succéprogram ”Så mycket bättre”.

Om NationalTeaterns RockOrkester:

Nationalteatern gjorde i början mindre spelningar och teateruppsättningar. 1972 kom debutalbumet Ta det som ett löfte följt av Livet är en fest som kom 1974 och innehåller flera låtar som blivit klassiker.

Låtarna var smakprov från Nationalteaterns pjäser och ursprungligen egentligen inte avsedda att framföras separat, utanför sitt sammanhang. Det verkliga politiska budskapet i vissa låtar, exempelvis Speedy Gonzales och Livet är en fest har därför ibland misstolkats. Dessa låtar har ibland kommit att betraktats som drog- och festmusik trots att det avsedda budskapet egentligen snarast varit det omvända. 1978 kom albumet Barn av vår tid, där titelspåret är en av de mest kända låtarna gruppen framfört. Ulf Dageby var nu den drivande musikaliska kraften i bandet. Sommaren 1977 var Nationalteatern en av de ledande krafterna i Tältprojektet.

1980 skildes rockgruppen från teaterverksamheten och NationalTeaterns RockOrkester bildades. Denna konstellation gav bara ut en skiva, Rövarkungens ö (1980) och genomförde året därpå en avskedsturné. Man återförenades 1991 med bejublade spelningar på Rondo i Göteborg, samt för slutsålda konserter på Trädgårdsföreningen i Göteborg och Sjöhistoriska i Stockholm. Av originalmedlemmarna i RockOrkestern återstår idag Ulf Dageby, Nikke Ström och Håkan Nyberg. År 2002 anslöt gitarristen Håkan Svensson till bandet och sedan 2005 är Mattias Hellberg sångare i Nationalteatern.

Turnéplan 2014: NationalTeaterns RockOrkester
31/1 Borås, Folkan
1/2 Ronneby, Ronneby Brunn, Ronsalen
5/2 Stockholm, Cirkus
7/2 Uppsala, Konsert & Kongress
8/2 Gävle, Konserthus
14/2 Helsingborg, Konserthus
15/2 Växjö, Konserthus
21/2 Norrköping, De Geerhallen
22/2 Örebro, Konserthus
28/2 Eskilstuna, Lokomotivet
1/3 Västerås, Konserthus
7/3 Huskvarna, Folkets Park
8/3 Trollhättan, FH Kulturhuset

(med reservation för eventuella ändringar)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Igår klockan 09:00 släpptes biljetterna till Sveriges Radios musikgala P3 Guld, som arrangeras lördag 18 januari 2014 på Scandinavium i Göteborg. Redan nu är det klart att Melissa Horn och Panda da Panda kommer att uppträda på galan.

P3 Guld är P3:s hyllning till svensk musik. Under den guldiga galatillställningen står musiken i fokus och publiken bjuds på unika framträdanden som både summerar 2013 och vänder blickarna mot det kommande musikåret. Två av artisterna som kommer att uppträda på P3 Guld 2014 är Melissa Horn och Panda da Panda.

Vi är stolta över att Göteborg står värd för P3 Guld-galan för elfte gången i rad. Musikevenemang som detta gör Göteborg till en attraktiv stad, för besökare och för göteborgare, säger Fredrik Sandsten, projektledare på Göteborg & Co.

Melissa Horn har sedan debuten för fem år sedan vuxit till en av Sveriges mest älskade artister. Hennes fjärde album “Om du vill vara med mig” släpptes i början av oktober och gick direkt in som nummer två på den svenska albumlistan och knep en första plats på dess norska motsvarighet. Just nu är hon ute på en omfattande Skandinavienturné som pågår i fyra månader med närmare 40 konsertstopp.

Thibo Girardon, mer känd som Panda da Panda, har uppmärksammats för sina electropoppiga låtar och vilda liveframträdanden, där allt från knivkastning till eldblåsning hör till vanligheterna. Tidigare i år släpptes debutalbumet ”Flaoua paoua” och i november åker han ut på en miniturné. Om tre månader står Panda da Panda för första gången på P3 Gulds scen och då väntar en liveshow utöver det vanliga.

Vem som blir galavärd för P3 Guld 2014 och vilka övriga artister som kommer att uppträda på galan avslöjas inom kort. Vilka av årets aktuella artister som har nominerats till de nio prestigefyllda priserna presenteras på den årliga presskonferensen i början av december.

Biljetterna till P3 Guld 2014 finns att köpa nu och säljs via ticnet.se.
Åldersgräns: 13 år.

Evenemanget P3 Guld 2014 är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Göteborg & Co och Got Event.

Hemsida

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Äntligen har det blivit dags för en av årets mest spännande hiphop-händelser då Redline-kollektivet drar igång sin framgångsrika Röd november-kampanj. Under fem fredagar i november månad får vi ta del av fem spännande artistsläpp.

Det känns jättekul att få köra igång Röd november och nu med fem nya tunga släpp. Vi är väldigt glada att vi också kan presentera två nya artister på Redline, Mohammed Ali och Amsie Brown som kommer stärka labeln ytterligare, säger Salla Salazar på Redline Recordings.

Uppsala-gruppen Labyrint har fått äran att dra igång kampanjen och släpper idag singlarna Motattack och Fakkin fin – låtar som båda visar upp deras kontrastrika musik i form av det socialpolitiska budskapet kontra kärleken. Igår besökte de radioprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop där låtarna premiärspelades, varav Motattack kördes live. Lyssna här.

Under förra årets Röd november-kampanj släppte Labyrint-frontmannen Aki solosingeln När solen går ner som gästades av Kapten Röd. Den lyckades nå singellistans första plats, något som endast ett fåtal hiphopsinglar har lyckats med under 2000-talet och gick guld redan 40 dagar efter släppet. Idag har den lyckats gå fem gånger platina vilket motsvarar över 200 000 sålda singlar. Tidigare i år fick Labyrint ta emot priset för Årets Hiphop/Soul på årets P3 Guld-gala.

Röd november 2013 inkluderar följande Redline-släpp:
1 nov Labyrint
8 nov Amsie Brown
15 nov Dani M
22 nov Mohammed Ali
29 nov Linda Pira

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Billetnet i Danmark, som ingår i Ticketmaster International, meddelar idag att företaget blir ny samarbetspartner till Roskilde Festival, norra Europas största musik- och kulturfestival.

Roskildefestivalen har funnits sedan 1971 och attraherar idag fans och besökare från hela världen. Partnerskapet med Billetnet gör det möjligt för festivalen att utöka sin internationella räckvidd ytterligare i Europa inklusive Storbritannien.

Festivalen adderar Ticketmasters breda portfölj av festivaler som innehåller Way Out West (Sverige), T in The Park (Skottland), Stereosonic (Australien) och Lowlands (Nederländerna) för att nämna några tillsammans med internationella evenemang som London 2012 Olympic Games och Glasgow 2014 Commonwealth Games.

Vi är väldigt glada över får arbeta tillsammans med Roskilde Festival och hjälpa festivalen att ta sin internationella status till nästa nivå. Som en del av Ticketmaster International kan vi erbjuda lokala arrangörer tillgång till vårt breda nätverk och stora antal plattformar för att nå fans, säger Jakob Lund, vd på Billetnet.

Partnerskapet med Billetnet ger oss möjlighet att lyfta vårt varumärke och maximera marknads- och PR-möjligheterna. Vi tror att samarbetet kommer att hjälpa oss att attrahera en ännu större internationell publik av festivalfans, som är viktiga för vår identitet och vår profil, säger Roskilde Festivals vd Henrik Rasmussen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Vilken roll spelar musiken för medlemmarna i föreningar som bildats på etnisk grund? Det ska ett forskningsprojekt vid Örebro universitet undersöka i ett treårigt projekt, som fått 4,7 miljoner kronor i bidrag från Riksbankens jubileumsfond. Projektet leds av Maria Westvall, som är lektor i musikpedagogik vid Musikhögskolan.

Musik, identitet och mångkultur. En studie om musikens funktioner i föreningar bildade på etnisk grund heter projektet. I åtta olika föreningar – en bosnisk, en chilensk, en finsk, en irakisk, en judisk, en kurdisk, en romsk och en somalisk – ska forskarna undersöka om musiken är ett sätt att odla sitt ursprung, men också om det tvärtom är ett sätt att öppna sig och skapa dialog och kontakt med det omgivande samhället.

Föreningarna som är med i studien finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och de etniska grupperna har funnits i Sverige olika länge och har kommit hit med olika bakgrund och av olika skäl.

Musikens betydelse
Vår övergripande forskningsfråga är just vilka funktioner musiken har i de här föreningarna, säger Maria Westvall. Vi vill ha reda på varför medlemmarna deltar, vad musiken betyder i ett komplext samspel mellan individer, samhälle och mångfald.

Forskarna kommer att delta i föreningarnas aktiviteter, intervjua skilda personer i varje förening och även genomföra intervjuer i fokusgrupp-form.

Vi tror att den här studien kan öka och fördjupa kunskaperna om musikens funktion och betydelse. Den kan väcka frågor om utbildning och kunskap, vara ett bidrag till förståelsen av musikens betydelse och bidra till utveckling av undervisning, lärarutbildning, socialt arbete, liksom av olika institutioner inom kulturlivet. Genom att belysa det komplexa samspelet mellan individ, samhälle, musik och mångfald skapas möjligheter för diskussioner som präglas av tolerans, intresse och insikter om mångfaldens villkor.

Förutom Maria Westvall ingår också docent Ulrik Volgsten, lektor i musikvetenskap och professor Rolf Lidskog, sociologi, från Örebro universitet, docent Oscar Pripp, lektor i etnologi vid Uppsala universitet, professor Ove Sernhede, Centrum för Urbana Studier vid Göteborgs universitet samt Johan Söderman, biträdande professor i musikpedagogik vid Malmö högskola i forskargruppen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Den 11 november kan du som är i Malmö uppleva The Impossible Music Sessions Sthlm/Malmö Session #2.

Runtom i världen censureras och hindras musiker från att framföra sin musik för att de uttrycker sin åsikt. Genom The Impossible Music Sessions tar musikerna sina röster tillbaka genom nya kreativa gränsöverskridande samarbeten.

Via skype pratar vi med de tystade tunisiska rapparna WELD EL 15 och KLAY BBJ om deras musik och situationer som musiker hotade musiker. Vi pratar också med den tunisiske journalisten Kerim Bouzouita and dansk-svenska kulturproducenten och internationella hiphop-aktivisten Tia Korpe, samt med de uppträdande artisterna.

THE IMPOSSIBLE MUSIC SESSIONS STHLM/MALMÖ – SESSION #2

Den 11 november kl. 20.00
Moriska Paviljongen, Malmö

Musik skriven och inspirerad av:
– WELD EL 15 (TN) –
– KLAY BBJ (TN) –

framförd live av:
– HANOUNEH & THE AWAKENING BAND (SE) –
– GENERAL KNAS (från ”SVENSKA AKADEMIEN”) (SE) –
– DANIEL BOYACIOGLU (SE) –
– KHALED HARARA (PS) –

Välkommen till en unik konsert och spännande samtal om musik och yttrandefrihet!

Gratis inträde.
Mer info: facebook.com/imssthlm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

The National-gitarristen Bryce Dessner debuterar som kompositör med Kronos-kvartetten.

”Aheym” är en enastående kollaboration mellan The Nationals Bryce Dessner och Grammy Award-vinnarna Kronos-kvartetten. Tillsammans har de spelat in fyra kompositioner skrivna av Dessner. Med en master i musik från Yale University är han nu bosatt i Holland där han också jobbar som stand in kompositör på Muziekgebouw Frits Philips i Eindhoven.

Dessner representera en ny generation som försöket sudda ut gränserna mellan rock och samtida klassisk musik. Från de råa känslosamma övertonerna i låten Aheym till de svävande crescendona från Brooklyn Youth Chorus i låten Tour Eiffel, har Dessner komponerat en härlig avvikelse för lyssnare som följt Kronos genom sina verk med t.ex. Steve Reich och Philip Glass. Det är även en spännande överraskning för The Nationals många följare.

”Aheym” släpps den 6 november.

Låtlista till ”Aheym”
1. Aheym
2. Little Blue Something
3. Tenebre
4. Tour Eiffel

...