Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2013

Visionen med Stadsbild är att bygga svensk hiphop, soul och att hjälpa fram oetablerade hungriga artister.

”Som en mindre underlabel är ambitionen att kunna vara lättrörlig och testa saker som annars kanske inte är möjliga för ett storbolag samtidigt som tanken är att använda de kontaktnät och marknadsföringsmöjligheter som ett stort bolag som Warner Music kan erbjuda. Warner Music ger mig möjligheten att hjälpa unga talanger att ta sin musik till nästa steg.”, säger Matte Calliste.

Matte Caliste, uppvuxen i Stockholms förorten Västra Orminge, är känd för den lite äldre hiphoppubliken som rappare och producent i gruppen Fjärde Världen. De senaste åren är det just producentrollen som legat i fokus, med produktioner åt bland andra Näääk, Nimo, Kartellen och Alpis. På den internationella scenen har han producerat spår åt tex Maino, Macklemore och Ras Kass.

”Det är inspirerande att jobba ihop med Matte, snabba puckar och energi tillsammans med ett stort hjärta och passion för svensk hiphop gör det till en väldigt spännande tid framöver.”, säger Calle Rydberg, Warner Music.

Första artisterna som släpper på Stadsbild är Lani Mo och Rhymes & Riddim.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2013

Hip hop, jazz, tango, ljudkonst och indiepop är några av alla de musikaliska genrer som får stöd av Kulturrådet. Närmare 400 ansökningar har prövats den här omgången. Sammanlagt fördelas 16,5 miljoner kronor till 236 grupper.

I de musikgrupper som får stöd av Kulturrådet är andelen kvinnor ungefär en tredjedel. 2009 var
andelen kvinnor som fick stöd drygt en femtedel. Kulturrådet verkar för att representationen mellan män och kvinnor i konstnärlig verksamhet ska vara jämnt fördelad och noterar att utvecklingen inom musikområdet går åt rätt håll, fastän långsamt.

Det internationella perspektivet är oumbärligt för fria musikgrupper som behöver den internationella marknaden som arbetsfält. Grupperna som nu beviljas bidrag planerar följdriktigt 30 procent av sina spelningar utomlands, vilket tyder på att den internationella verksamheten är en integrerad del av verksamheten. Drygt en fjärdedel av ansökningarna som beviljats stöd har ett interkulturellt perspektiv.

Det finns en mångfald av uttryck i ansökningarna, exempelvis traditionell jazz, blues, improvisation, storbandsjazz, frijazz, folkmusik, experimentell folkmusik, västerländsk konstmusik, samtida konstmusik, körmusik, ljudkonst, experimentell konstmusik, tidig musik, barnmusik, världsmusik, afrobeat, timba, argentinsk tango, balkanmusik, salsa, rock, singer songwriter, progressiv rock, punk, psykedelia, hårdrock, hip hop, indiepop, alternativ pop. Ofta rymmer en och samma ansökan flera olika musikaliska uttryck.

Några av musikgrupperna som får bidrag för första gången är Zacke, Klas Nevrin Ensemble, UmeDuo, Stormsteg och Gustaf Sjökvists Kammarkör.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2013

Irie Révoltés kommer till Stockholm för andra gången. Måndagen den 18 november kl. 15.00 spelar de på Debaser Hornstulls Strand. Konserten ges i samband med 50-årsdagen av Élyseé-föredraget som 1963 lade grunden till vänskapen mellan Frankrike och Tyskland. Konserten riktar sig främst till elever och studenter som läser tyska eller franska – men alla är välkomna! Fri entré!

Irie Révoltés är ett musikkollektiv som bor i Berling, men sjunger både på tyska och franska. Musiken är en blandning av reggae, dancehall, ska, punk och hiphop. Texterna är ofta politiska och handlar om rasism, kapitalism, orättvisa och naturligtvis kärlek. Turnén börjar i Den Haag och går vidare till London, Glasgow, Dublin, Oslo, Helsingfors och Stockholm.

Konserten på Debaser är ett samarrangemang mellan Goethe-Institut och Institut Français de Suède.

MÅNDAG, 18 NOVEMBER 2013, KL. 15.00
Debaser Hornstulls Strand | Hornstulls Strand 4, Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Megastjärnan Avicii levde upp till allas höga förväntningar med sitt debutalbum True som befäste den 24-åriga svenskens plats på den internationella musikscenen. Singeln ”Wake Me Up” har nu lyckats erövra förstaplatsen på prestigefulla Billboard Top 40, intagit andraplatsen på Billboard Hot 100 och samtidigt gått platina i 22 länder, med sex miljoner singlar sålda världen över.

Billboards hemland, USA, visar inga gränser i sin kärlek till Tim Bergling. Singeln ”Wake Me Up” har gått dubbel platina i USA och en kommande spelning är inbokad på legendariska Hollywood Bowl i Los Angeles den 9 november.

Även på hemmaplan visar fansen sitt stöd. Albumet True har gått platina och på endast tre minuter sålde biljetterna slut till Aviciis spelning på Tele2 Arena som äger rum den 28 februari. En extrakonsert kommer hållas den 1 mars. Senast Avicii stod på en svensk scen för en solospelning var för över två år sedan, och nu kommer äntligen #TRUETOUR till Sverige.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Grammy-vinnaren och multiplatinum säljande hiphop-superstjärnan Drake kommer till Sverige. Och med sig på turnén har han ingen mindre än hyllade The Weeknd. Konserten äger rum i Ericsson Globe lördagen den 1 mars och biljetterna släpps nu på fredag den 1 november kl 9.00.

Drakes nya album ”Nothing Was The Same” – ett av årets mest efterlängtade album – sålde bara i England 60.000 ex första veckan och gick direkt in på den engelska albumlistans andraplats. Albumet innehåller också nya singeln ”Too Much” som släpps i december.

2013 har blivit ett stort år för Drake då han i år vunnit sin första Grammy i kategorin ”Best Rap Album” med sitt platinumsäljande och hyllade album ”Take Care”. I år har han på allvar tagit klivet till att bli en av de allra största, inte bara inom hipopkulturen, utan inom populärkulturen i stort. I Sverige var han redan 2012 enormt stor då han i april år fyllde Globen med en helt fantastisk konsert.

Vi ser fram emot en galet bra konsertlördag i Globen då både Drake och The Weeknd bjuder oss på hiphop och r&b när den är som allra allra bäst.

Konsertdatum
1 mars 2014 – Ericsson Globe, Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Förra veckan släppte norska Bjørn Eidsvåg sitt 25:e album ”Far faller” och på fredag kan vi se honom som gäst i Skavlan på SVT1.

Med sitt 25:e album i ordningen betonar Bjørn Eidsvåg vikten av att fortsätta vara nyfiken och utmana sig själv. Enligt Bjørn själv blev han inspirerad av Ane Bruns senaste album och tillsammans med sitt handplockade band och producenten Tobias Fröberg producerade de albumet ”Far faller”. Nya skivan handlar om bland annat förlusten av idoler, sveket mot sina närmsta och barns lojalitet till sina föräldrar. Första singeln från ”Far faller” heter “På rett kjøl” och är en duett med Kurt Nilsen.

Fredag den 1 november medverkar Bjørn Eidsvåg på Skavlan klockan 21:00 på SVT1 i Sverige.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Foto: Carolin Roosmark

Lisa Nilssons nya album “Sånger om oss” som släpptes i september är fyllt till bredden av tidlösa svenska poplåtar. Den första singeln ”Var är du min vän?” har legat 15 veckor på Sveriges största radiolista Svensktoppen i P4. Även senaste singeln ”Sången om oss”, som Lisa skrivit tillsammans med Peter LeMarc, spelas flitigt.

Nu följer Lisa Nilsson upp framgångarna med albumet med en stor Nordenturné med en rad svenska datum våren 2014. Premiären äger rum i Luleå 2 mars och sedan följer konserter i bland annat Sundsvall, Göteborg, Lund, Jönköping och Stockholm. Biljetterna släpps imorgon, torsdag 31 oktober.

Jag har gjort en skiva som springer ur spelglädje och min barndom på 70-talet. Den är full av berättelser som bottnar djupt och ger mig högt i tak. Det är därför med stor längtan jag ser fram emot att få spela dem live med mitt makalösa nya band, säger Lisa Nilsson. Under denna höst har jag gjort en del PR-framträdanden med dem, och jag har sällan varit i en så friktionsfri och kreativ spel-lust som med dessa fem herrar. Musiken jag har gjort är sådan att den spelar sig själv, och lämnar mycket utrymme för musikerna. Vi känner oss som kalvar som bara vill galoppera ut på grönbete och möta vår publik!

Svenska turnédatum våren 2014:
2 mars Kulturens Hus, Luleå
3 mars Tonhallen, Sundsvall
12 mars Kalmarsalen, Kalmar
13 mars Konserthuset, Växjö
14 mars Konserthuset, Västerås
15 mars Konsert & Kongress, Linköping
20 mars Konserthuset, Göteborg
21 mars Färs & Frosta Sparbank Arena, Lund
22 mars Kulturhuset Spira, Jönköping
1 april Konserthuset, Gävle
3 april Cirkus, Stockholm

Biljetterna släpps i morgon, torsdag 31 oktober.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

På 9 New Castle Road i Wavertree, Liverpool, föddes Beatles-stjärnan John Lennon den 9 oktober 1940. Nyligen värderas den enkla fastigheten till omkring 1,5 miljon kronor men ett amerikanskt Beatles-fan köpte det något otympliga samlingsobjektet för dryga fem miljoner kronor vid en auktion på Cavern Club. Detta uppger den brittiska tidningen The Guardian.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

I lördags den 26 oktober så firade Nordiska museet i Stockholm 140 år och i samband med detta delade man ut den årliga Medaljen för hembygdsvårdande gärning. Bland medaljörerna fanns musikern Christer Lundh från Hjärnarp utanför Ängelholm i nordvästra Skåne. Så här säger Nordiska museet själva om utmärkelsen och medaljören:

I många år har musikern, sångaren och forskaren Christer Lundh spelat in och filmat och levandegjort äldre människors låtar, sånger och dialekter i Skåne med omnejd. Detta kulturarv har han sedan fört vidare i sina framträdanden både som ensam artist och i olika grupper. På ett lättsamt vis har han levandegjort berättelserna, musiken och visorna för sin publik. Christer har även bidragit till inrättandet av ett skånskt folkmusikarkiv på etnologiska institutionen vid Lunds universitet samt varit programledare för folkmusikprogram.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Sommaren 2013 arrangerades Bråvalla Festival i Norrköping. En tidigare mätning från HUI Research visar att den turistekonomiska effekten var 100 miljoner kronor. Nu presenteras ytterligare en rapport från HUI Research, “Analys av teoretiska sysselsättnings- och kommunala skatteeffekter kopplat till Bråvalla Festivalen”, som visar att festivalen skapat 60 årsverken i Norrköpings kommun.

I rapporten redovisar HUI Reasearch en analys av de sysselsättnings- och skatteeffekter som evenemanget teoretiskt har skapat i Norrköpings kommun. Båda effekttyperna (dvs. sysselsättning och skatter) är baserad på den turistekonomiska omsättningen som genererades i samband med Bråvalla Festival sommaren 2013. Rapporten innehåller en redogörelse för hur effekterna uppstår, dvs. vad som krävs för att den turistiska omsättningen ska omvandlas till arbetstillfällen och skatteintäkter för Norrköpings kommun.

...