Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 30th, 2013

Bara ett par timmar efter att festivalentrén till sista dagen av premiäråret av Bråvalla Festival öppnats så kunde den tyska arrangören FKP Scorpio meddela att festivalen var helt utsåld. Med imponerande 51 590 besökare så blev därmed Bråvalla den största musikfestivalen någonsin i Sverige. Det tidigare rekordet var 50 000 och innehades av Borlänges stolthet Peace & Love som gick i graven i år efter att FKP Scorpio lagt sin nya festival samtidigt.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 28th, 2013

“Det är med stor sorg i hjärtat som jag måste meddela att Anders Burman är död, Anders var vid sin bortgång i sitt hem i Stockholm 84 år.

För den som känner till Anders Burman ingår han i den begränsade skara som brukar följas av uttrycket ”behöver ingen ytterligare presentation”. För alla andra kan jag kort och gott summera honom som den enskilt mest kreative skivbolagsmannen i svensk musikindustris historia.

Anders grundade 1949 skivbolaget Metronome ihop med sin vapendragare Börje Ekberg. Båda var dedikerade jazzentusiaster, Anders var dessutom en skicklig trummis. Efter en inledning med i första hand jazzutgivningar – inklusive namn som Alice Babs, Arne Domnérus och Lars Gullin – blev Metronome på 1950-talet en källa för svensk schlager – med artister som Siw Malmkvist, Owe Thörnqvist, Anna-Lena Löfgren och Ann-Louise Hansson.

Redan då hade Anders visat att var ett unikum såväl som talangscout som producent. Men det kanske största avtrycket gjorde han från 1960-talet. Då regisserade han inspelningar med artister som Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Pugh Rogefeldt, Svante Thuresson och Lill Lindfors som än i dag är stilbildande i sina respektive genrer. Legenden säger att respekten för Anders var så stor att artister som ABBA, Ulf Lundell och Tomas Ledin inte tordes ge honom sina första demoinspelningar och att Magnus Uggla och Per Gessle fick nobben. En del av dessa legender är troligen sanna.

”Det viktiga var alltid att det skulle bli något särskilt” var det motto han jobbade efter, och särskilt blev det.

Än i dag ligger Anders trygga skugga över aktiviteten på det svenska Warner Music-kontoret. Warner köpte Metronome 1983, Anders lämnade därmed den dagliga verksamheten på bolaget. Men han spelade indirekt roller i åtskilligt av Warners svenska artistverksamhet ända fram till slutet.

Det var som att han för evigt placerat i huset en vision om personliga artister med långa karriärer och starka album. Jag har åtskilliga gånger hört referenser till Anders när vi gett ut album med nutida Warner-artister som Laleh, Olle Ljungström och Pernilla Andersson.

Jag vet att åtskilliga i och omkring den svenska musikbranschen känner stor saknad i dag. Men också enorm respekt för allt som Anders gav oss. Jag delar djupt både dessa känslor och hoppas ödmjukt att vi på Warner/Metronome även framöver ska fortsätta verka i Anders anda.

För den som vill veta mer om Anders liv och gärning rekommenderas Håkan Lahgers och Lars Ermalms bok ”De legendariska åren” (Premium Publishing).”

Jonas O. Siljemark

VD Warner Music Sweden

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 27th, 2013

I sommar satsar Sveriges Radio på en dramaserie riktad mot tonåringar. Terapioffer tar upp det viktiga ämnet rörande ungdomars psykiska (o-)hälsa. Varje avsnitt ur serien berättar episoder från terapirummets innersta om varsin femtonåring som går i terapi.

Terapioffer har premiär i P4 lördag 29 juni kl. 12.03. Serien kommer att sändas på lördagar och söndagar kl 12.03-12.15 i P4 under 8 veckor.

Signaturlåten ”Gå för långt” har specialskrivits av Alina Devercerski.

När jag hörde talas om Terapioffer kände jag direkt att det var nåt jag ville bidra till. Jag fick höra delar av serien och skrev låten “Gå för långt” som handlar om smärtan i att växa upp, hoppet inför framtiden och att spränga gränser på gott och ont, säger Alina Devecerski som senaste året sålt trippel-platina i Sverige, Norge och Danmark samt nominerats till P3 Guld och Grammis.

Terapioffer vill vara där 13-15 åringar är. Allt de behöver göra är att följa hashtaggen #terapioffer för att kunna lyssna direkt på Facebook och Twitter. Så fort ett avsnitt har sänts kan lyssnaren ladda ned hela serien som podd.

Alina Devecerski har det senaste året nått stora framgångar med debutalbumet ”Maraton” och singlarna ”Flytta på dej”, ”Jag svär” och ”De e dark nu”. Under våren har Alina börjat skriva på nytt material och påbörjat en Skandinavienturné som i sommar besöker ett flertal festivaler.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 27th, 2013

Nu finns Eagles katalog äntligen tillgänglig för streaming på bl a Spotify. Med låtar som ”Hotel California”, ”One of These Nights,” ”Desperado”, ”Take It Easy” och ”New Kid In Town”är amerikanerna inte bara countryrockens största band genom tiderna – gruppen har gjort ett antal album som tillhör de bäst säljande alla genrer räknade.

Eagles bildades 1971 av Don Henley, Glenn Frey, Bernie Leadon och Randy Meisner, som alla då spelade i kompbandet bakom sångerskan Linda Ronstadt. Debutalbumet “Eagles” släpptes den 1 januari 1972.

Med ”One of These Nights” kom 1975 det stora internationella genombrottet. Med ”Hotel California” befästes positionen som fixstjärnor. I Sverige kom listgenombrottet 1976 med samlingen ”Their Greatest Hits 1971-1975” respektive nämnda ”Hotel California”. 1977 framträdde man i Sverigedebuten på Gröna Lund i Stockholm inför en publik som inkluderade ABBA:s alla medlemmar. 1979 nåddes den första svenska listettan, med ”The Long Run.”

Bandet splittrades 1980 varefter i synnerhet Don Henley gjorde succé som soloartist. Först 1994 återförenades bandet och den följande turnén resulterade i livealbumet “Hell Freezes Over.”

“Long Road out of Eden” blev i oktober 2007 bandets första studioalbum på 27 år, det följdes 2008 av två utsålda Globenföreställningar i Stockholm. 2009 framträdde man på Malmö Stadion, 2011 följdes det upp med en spelning inför 20 000 på Norrporten Arena i Sundsvall.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 27th, 2013

MGMT, duon från Brooklyn är tillbaka. Den 17 september släpper de sitt tredje album, MGMT. Andrew VanWyngarden och Ben Goldwasser har sedan starten släppt två album, ”Oracular Spectacular” och ”Congratulations”.

Albumet är inspelat i Tarbox Road Studios och de har jobbat tillsammans med Dave Fridmann (Oracular Spectacular & Congratulations). Resultatet är en samling av 10 låtar som speglar bandets surrealistiska syn på vardagen.

Redan i april fick vi ett smakprov från nya plattan – ”Alien Days”. Låten blev snabbt hyllad av fansen och tidningen Rolling Stone beskriver den som ”shimmering, psychedelic soundscape”.

MGMT äntrade musikscenen 2008 med ett debutalbum som blev både hyllat och älskat. ”Oracular Spectacular” var ett album som de två medlemmarna Andrew och Ben snickrade på hemma i studentkorridoren där skapade de låtar som ”Time to Pretend” och ”Kids” som kom att dåna över dansgolv världen över.

Nya albumet MGMT släpps den 17 september och bandet besöker Stockholm den 29 september för en konsert på Cirkus.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 27th, 2013

Stockholm Pride kan idag offentliggöra ytterligare artister till festivalen och den klassiska torsdagskvällen den 1 augusti. Nu är det klart att Melodifestivalsfavoriterna Anton Ewald och Sean Banan, den norska Eurovisionsuccén Margaret Berger och Marie Bergman, tillsammans med Roger Pontare, gästar Stockholm Pride. Dessutom kommer Eurovisionfavoriterna från 2013; Ryan Dolan, Krista Siegfrids och Roberto Bellarosa.

Stockholm Pride för mig är en grym folkfest laddad med kärlek. Jag ser fram emot att få ge mitt bidrag till festen, säger Anton Ewald, som i våras kom fyra i Melodifestivalen med låten ”Begging”.

Sist jag spelade på Stockholm Pride 2007 var det helt fantastiskt! Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka och se alla underbara människor, säger Margaret Berger, som knep en fjärde plats i Eurovision Song Contest 2013.

Förra året bjöd jag på lite rumpa på Stockholm Pride scenen, i år bjuder jag på lite mer banan. YELLOW party all in kompis!, hälsar Sean Banan som redan ifjol gjorde succé med sin show på Stockholm Pride.

Anton Ewald, Margaret Berger och Sean Banan gästar Stockholm Pride på den klassiska torsdagskvällen den 1 augusti. Det är också klart att Stockholm Pride samma kväll kommer att gästas av sångerskan och den trefaldige Melodifestivalsvinnaren Marie Bergman, som tillsammans med Roger Pontare kommer att framföra sin vinnarlåt från Melodifestivalen 1994 – ”Stjärnorna” och några tillbakablickar från 70-talet.

Stockholm Pride kommer också gästas av Eurovisionfavoriterna från 2013; finska Krista Siegfrids, irländska Ryan Dolan och belgiska Roberto Bellarosa. Dessutom kommer Michael Feiner & Caisa, Ellinor Franzén och Diamond Dogs med gäster till Stockholm Pride.

Sedan tidigare är det klart att Eurovisionvinnarna Emmelie de Forest och Lys Assia, samt Janet Leon, som gör årets officiella Pridelåt ”New Colours”, kommer att uppträda på Stockholm Pride.

Stockholm Pride pågår mellan 30 juli – 3 augusti.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 27th, 2013

Det är nästan på dagen 30 år sedan som Big Country, från Dunfermline i Skottland, gav ut sin epokgörande debutplatta ”The Crossing” och blev att av 80-talets mest tongivande rockband. I likhet med så många andra musikartister var de flitiga gäster hos BBC, antingen i studio eller inför publik.

Nya samlingen ”At the BBC” innehåller inspelningar som bandet gjorde för radio och TV, där de flesta är tidigare outgivna, däribland flera låtar som spelades in på ryska ambassaden 1988. Deluxe-utgåvan är en rejält utbyggd version av dubbel-CDn och innehåller dessutom ytterligare en CD med 14 låtar från deras legendariska konsert 1989 på Hammersmith Odeon, samt en DVD med samtliga Top of the Pops-framträdanden, urval från The Old Grey Whistle Test, plus liveupptagningar och intervjuer. Detta är en utgåva som Big Country-beundrarna väntat länge på.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 25th, 2013

Adam Kanyama 17 år från Norsborg är född till just det han gör – musik. Adam började rappa när han var 11 år och är redan utsedd att bli svensk hiphops framtid av den svenska artisteliten.

Trots hans ringa ålder har Adam vunnit Nordiska tävlingen ”Rap It Up”, varit förband åt Nicki Minaj, spelat på Stay out west, släppt singlar och mixtapes.

Under hösten kommer Adam Kanyama att spela in sitt debutalbum, första singeln från albumet heter “På Riktigt” och släpps den 3 juli. Låten är producerad av Jens “Chords” Resch.

“På Riktigt” hade världspremiär i P3 Musikguiden ca kl. 18:03 igår kväll.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 25th, 2013

I samband med Jane’s Addiction hyllade albumutgivning ”The Great Escape Artist” 2011 bjöd de på en oförglömlig spelning på New York City Terminal 5. Konserten som spelades in inför en hängiven publik ges nu ut på DVD, Blu-ray och i en limiterad DVD med CD. Audio materialet ges även ut separat på CD, LP och digitalt den 8 juli.

”Live in NYC” sammanfattar essensen av Janes Addiction, bandet har som vanligt blandat häftig musik med ren konst när det kommer till själva uppträdandet, de tar med dig genom en extravagant värld av flygande burleskdansare, trapetsartister och mycket mer. De erbjuder även ett visuellt mästerverk i form av lasrar som fångar den otroliga stämningen under denna spektakulära kväll. I spetsen ser vi som vanligt Perry Farrell, gitarristen Dave Navarro, trummisen Stephen Perkins och basisten Chris Chaney, tillsammans river de av den ena klassiker efter den andra, några av dessa är ”Whores”, ”Up The Beach” och “Jane Says”.

Längre ner följer ett litet smakprov av inspelningen.

Jane’s Addiction – “Live in NYC” innehåller följande spår:
1. Whores
2. Ain’t No Right
3. Just Because
4. Ted, Just Admit It…
5. Been Caught Stealing
6. Irresistible Force (Met The Immovable Object)
7. Up The Beach
8. Ocean Size
9. Three Days
10. Mountain Song
11. Stop!
12. Jane Says

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 24th, 2013

Tre år efter att hon slog igenom med sitt självbetitlade album som sålde i över 500 000 exemplar, låg topp #3 på Englandslistan och var en stor framgång i Sverige, framför allt genom singeln ”Pack Up”, är Eliza Doolittle nu äntligen tillbaka med nytt material. Den nya singeln ”Big When I Was Little” släpps idag, 24 juni.

”Big When I Was Little”, som tydligt visar att den engelska stjärnan har tagit ett kliv mot ett mer moget låtskrivande, är producerad av Steve Robson (Paloma Faith) och Wayne Hector (Christina Aguilera, Nicki Minaj) och är det första smakprovet från Eliza Doolittles andra album.

“I was in the studio and I was rambling on about something saying ‘that was big when I was little’ and Steve goes ‘that’s a great song title!’ So I wrote down some ideas and references and we wrote the song. It’s the first song off of the new record and I can’t wait for the whole album to be in your ears.”- Eliza Doolittle om “Big When I Was Little”.

B-spåret på singeln är en specialskriven pianoversion av Disclosures stora hit ”You & Me” till vilken Eliza har skrivit text samt lånat ut sin röst. I denna version har låten skalats ner och blivit ett känslomässigt stycke toppat med ett självfullt sångframträdande.

Eliza Doolittles renässans innehåller även en comeback till livescenen och redan nu är det bekräftat att hon kommer att uppträda tillsammans med ovan nämna Disclosure på Glastonbury och Field Day. Hon kommer även inom kort att utannonsera egna konserter.

...