Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Ken Rings, redan omtalade, kommande album “Akustiken” har äntligen fått ett releasedatum – 5 april.

“Akustiken” är Kens elfte album i ordningen, hans första på etiketten Svenska inspelningar och andra för Universal Music.

Ljudbilden på “Akustiken” skiljer sig väldigt mycket från Kens tidigare album då han denna gång valt att jobba helt och hållet med livemusiker och låtit samplings-baserade beats stå tillbaka för framförallt piano och stråkar. Textmässigt renodlar Ken Ring sin mer känslosamma, eftertänksamma och betraktande sida som gett oss många av rap-legendarens starkaste texter.

Ken har arbetat nära producenten Jesper Welander under hela inspelningen av plattan som dessutom gästas av celebriteter som Marit Bergman, Million Stylez och jamaicanske reggaesångaren Lutan Fyah.

Två singlar från albumet är redan ute – “Poverty” och “Själen av en vän”, som Ken framträdde med i SVTs “Moreaus Med Mera” i höstas och som blev hans första guld-singel sedan hitsen “Mamma” och “Eld och djupa vatten”. Inom kort släpps en tredje singel.

Ken ger sig även ut på turné i samband med skivan – helt tillägnad de nya låtarna från “Akustiken” – och på releasedagen 5 April spelar han på Södra Teatern i Stockholm inför sittande publik.

KEN RING PÅ TURNÉ
20/3 Flipzide, Uddevalla
21/3 Lipz, Trollhättan
5/4 Södra Teatern, Stockholm
26/4 Umeå
3/5 Slakthuset, Malmö
4/5 Parken, Göteborg
25/5 Upplands Väsby

Fler datum tillkommer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Haim till Way Out West och Money, Skaters och Mariam The Believer till Stay Out West.

Världen som Haim tonsatt är en verklighet där Fleetwood Mac gift sig med TLC och imundigat en stadig diet av glassig disco och svalkande stämsång. Systrarna Haim är unga men sitter ändå på mer erfarenhet och visdom än rockrävar i trippla åldern; mellansystern har tjänstgjort som gun-for-hire till både Cee-Lo, Julian Casablancas och Jenny Lewis.

Det förefaller som att Mariam The Believer hittills inte lyckats lämna någon oberörd. Hur hon lyckas göra musik som är mystisk, suggestiv med inspiration av blod och pistagenötter men samtidigt sång- och lyssnarvänlig, är en ekvation vi lämnar åt tur och talang.

Den New York-baserade trion Skaters håller i detta nu på att explodera. Melodisk punk med vissa referenser från The Clash och tidigt Strokes, känns som en både rimlig och rättvis beskrivning av bandet.

Skatter är till för att hittas, även om det kan vara lite meckigt att leta. Men skam den som ger sig. Vi sökte och fann Money – en väl dold guldgruva från Manchester. Med en viss anonymitet och mystik sprids deras namn likt en löpeld, det talas om bandet med referenser från Wu Lyf till Manic Street Preachers.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Trion från Dublin, The Script, kommer äntligen till Sverige för en konsert! I juni gästar Danny, Mark och Glen Peace & Love i Borlänge – detta blir deras första Sverigespelning sedan de gästade ett utsålt Nalen i februari 2009.

Förutom den efterlängtade festivalbokningen är bandet aktuella med singel två från albumet #3 som släpptes i höstas. Nya singeln heter ”If You Could See Me Now” och är en hyllning till nära familjemedlemmar som gått bort under åren. Singeln beskriver också den succé bandet haft världen över sedan debuten 2008 och den starka önskan att alla deras föräldrar skulle fått uppleva och dela framgångarna med dem.

The Script har under hösten 2012 och vintern 2013 haft stor succé med singeln ”Hall of Fame” feat. will.i.am som de belönats med Dubbel Platina för i Sverige. Den 14 januari 2013 gästade The Script Svenska Idrottsgalan där de uppträdde med sin stora singelhit.

The Script består av Danny O’Donaghue (sång) Mark Sheehan (gitarr, produktion) och Glen Power (trummor).

Nu hälsar vi The Script varmt välkomna tillbaka till Sverige och Peace & Love i sommar!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

SEMFs populära natt-madrasskonsertserie Early Late Night Concert – Tidig musik i viloläge fortsätter lördagen den 9 mars kl 21.00 och 22.15 i Clara Schumannsalen, Musikaliska.

Denna marskväll är det dags för hänryckande 1500-talspolyfoni för sex stämmor med vokalensemblen Feria VI. Avnjut, i skenet av levande ljus, musik av Nicolas Gombert, Cristobal de Morales, Ludwig Senfl och Orlando di Lasso.

Biljetter till konserten finns på semf.se eller musikaliska.com.
Övriga datum i serien är 6 april och 4 maj.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Americanabandet The Hardships, med rötter i Haparanda och Kiruna, släpper en kort fullängdare innehållande sju låtar. Fysisk release 6 mars, digital release 11 mars. Skivan spelades in i Shreveport, Louisiana i september 2011. Brady Blade (Emmylou Harris, Solomon Burke) producerade.

I samband med släppet åker bandet på turné i Sverige och Finland.

Turnédatum
6 mars – Scharinska, Umeå
8 mars – Bistro Trädgårn, Kiruna
9 mars – Bistro Trädgårn, Kiruna
15 april – Café Amanda, Kristinestad (Finland)
16 april – Karelia, Ekenäs (Finland)
17 april – Klubi, Tuku (Finland)
18 april – Amarillo, Oulu (Finland)
19 april – After Eight, Jakobstad (Finland)
20 april – Ritz, Vasa (Finland)

The Hardships live-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Föreningen Svenska Tonsättares ordförande, tonsättaren Martin Q Larsson, har valts till vice ordförande för European Composers Forum (ECF) – en paraplyorganisation för europeiska tonsättarföreningar.

Utnämningen skedde i Bryssel 21 februari i samband med ECSAs General Assembly (European Composer & Songwriters Alliance). Martin Q Larsson valdes därmed också in i ECSAs styrelse. ECSA företräder alla som komponerar musik i Europa, och ECF är en sammanslutning av alla europeiska tonsättarföreningar inom konstmusikområdet med fokus på upphovsrättsliga frågor samt på samarbetsprojekt som t ex Composers in education database om barn och komposition.

EU får ett allt större ansvar att harmoniera och strukturera kulturpolitiken i Europa. ECF är en viktig plattform för att aktivt delta i arbetet för konstmusikens ställning genom att till exempel ge politiker argument mot den pågående nedskärningen av kulturbudgetar samt hjälpa media att hitta nya adekvata format för konstmusiken, säger Martin Q Larsson.

I samband med ECSAs General Assembly hölls Creators Conference – en konferens om yttrandefrihet, teknik och upphovsrätt med ett hundratal komponister, kommissionärer och parlamentariker samt Sveriges ambassadör Ulrika Sundberg närvarande. En konsert med svensk musik gavs även där Pärlor för Svin, Promise and the Monster och Nils Berg Cinemascope medverkade.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Idag kan vi stolt presentera thrash metal-giganterna Exodus som det senaste tillskottet till Getaway Rock Festival. Med sin drygt 30-åriga karriär räknas Exodus som ett av genrens pionjärband och debutalbumet Bonded By Blood betraktas som en av de bästa och viktigaste thrash metal-skivorna någonsin. Ytterligare addering till festivalen är Umeås black metal-stoltheter Naglfar.

Exodus
Sedan debuten har Exodus komponerat åtta fullängdsalbum och sålt över 10 miljoner skivor över hela världen utan att någonsin ha kompromissat med sitt sound, till skillnad från många andra band från samma generation som istället försökt sig på en modernisering. Resultatet är att bandet till dagens datum fortsätter att göra högkvalitativ metal där utvecklingen snarare legat i att förfina och förädla genren de en gång var med och skapade, för en trogen fanskara som vet vad de vill ha. Just nu jobbar gruppen stenhårt på att färdigställa det 10:e albumet och planerar att fira det stort på Getaway Rock Festival.

Naglfar
Till skillnad mot klassisk svensk black metal som Marduk och Dark Funeral, kombinerar Naglfar dysterheten i tidig black metal med den tekniska skickligheten och snabbheten i death metal. Resultatet blir melodisk black metal när den är som allra mest välkomponerad och mörk. Debutalbumet Vittra från 2005 satte bandet på kartan och bände upp ögonen på Europas black metal-fans. Förra året släppte gruppen sitt sjätte album, Téras, ett ytterligare steg framåt, såväl melodiskt som i brutalitet. I sommar kommer det i dag tre man starka Naglfar till Gävle för att sprida sitt mörker över festivalbesökarna.

Getaway Rock Festival 2013 hålls vid Gasklockorna i Gävle den 8 – 10 augusti.

Sedan tidigare klara artister är: System of a Down, In Flames, Deep Purple, Lamb Of God, Hatebreed, Within Temptation, Killswitch Engage, Trivium, Gamma Ray, Electric Wizard, As I Lay Dying, Iced Earth, Katatonia, Cult of Luna, Nashville Pussy, Amaranthe, Eluveitie, Dragonforce, Whitechapel, Witchcraft, Adept, Alcest, Aborted, The Kristet Utseende, 4Arms, Sylosis, Uncle Acid & The Deadbeats och Blood Command. Fler akter tillkommer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Om det har med den skånska myllan att göra ska vi låta vara osagt, men att det kommer bra saker från södra Sverige kan ingen ha missat. En musikalisk hub verkar ha bildats med ett hjärta av hårdsvängande soul, och senast förra veckan delades så även en Grammis ut till Timbuktu och Damn!, en välförtjänt sådan.

Vi återfinner även Kade i Malmö där han just nu filar på sitt debutalbum. På förra singeln Borde älskat dig kom Timbuktu förbi för ett samarbete, men nya Trubbel bär Kade upp alldeles själv, med den äran.

Vi vågar påstå att det här kommer att bli en av sommarens slagdängor, men nog behöver vi redan nu lite av Kades soliga soulpop i våra liv.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Som en av doldisarna i den nya svenska hiphopvågen har producenten Marko “Mack Beats” Saez levererat beats och hits åt bl a Ison & Fille, Aleks, Mohammed Ali, Stor, Lazee och Grillat & Grändy.

Hans jobb åt sistnämnda duon gav honom dessutom i år en Grammis-nominering i kategorin Årets Producent. Men parallellt med arbetet med flera av landets största hiphop-artister så har jobbet med egna fullängdaren sakta men mycket säkert rullat på. Och nu är äntligen debutalbumet klart, en väl sammanhållen platta som trots sina många gäster håller en stark röd tråd i ljudbild och stämning, sammanhållen av kapellmästaren Mack Beats själv. Albumet släpps den 29/5.

Nya singeln “Barriärer” slår på stort med pampigt sound, majestätisk refräng från Newkid och pålitliga lineupen Stor, Moms från Mohammed Ali och Henok Achido.

“Barriärer” släpps den 27 februari och debutalbumet släpps 29/5 i vår via Hemmalaget/Sony Music.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

Den svenske hiphopartisten Adam Tensta, numera baserad i Berlin, släpper nu sin nya video “Lights At Bay” där David Sandström från hardcorebandet Refused medverkar på ett hörn. Klippet hade nyligen premiär på Vice Magazines musikplattform Noisey men är nu vidare tillgängligt.

Den 15 mars släpper Adam Tensta sitt mixtape “The Undeniable Tape” där han samarbetar med bland andra Duvchi, Eboi, Elliphant, Chords och Adam Kanyama förutom David Sandström.

Adam Tensta – Lights At Bay (w. David Sandström of Refused) from adam tensta on Vimeo.

...