Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 16th, 2013

Adept som 2011 utnämndes av tidningen Slitz till Sveriges bästa rockband har på kort tid hunnit göra sig ett respekterat namn såväl i Sverige som utomlands. Med kompromisslös metal/hardcore har Adept blivit ett band att räkna med och världen ligger nu öppen framför deras fötter. Bandet går i bräschen för den nya generationen av musik från den hårdare skolan med influenser från band som In Flames och At The Gates. Den 24:e och 25:e Maj gästar de Metallsvenskan för både ett liveframträdande på Fredagen och hårdrocksfotboll på Lördagen.

W.E.T., med sångaren Jeff Scott Soto i spetsen (ex Talisman, Journey, Yngwie Malmsteen) kommer till Metallsvenskan för en spelning den 25 Maj. Det Svensk/Amerikanska bandet innehåller förutom vokalisten, medlemmar från banden Eclipse och Work of Art.

Sedan tidigare är King Diamond, At The Gates, Hardcore Superstar, Graveyard, Bullet, The Kristet Utseende, Vomitory, F.K.U., Return, Nine och Corroded bokade till årets festival.

Metallsvenskan äger rum på Örnsro IP i Örebro den 24 & 25 Maj 2013.

www.metallsvenskan.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 16th, 2013

Norrköpings-kvintetten Year of the Goat släpper nu sin nya video “Spirits of Fire”. Låten kommer från bandets debutalbum “Angels’ Necropolis” vilket släpptes i december förra året genom Ván Records. Year of the Goat kommer den närmaste tiden att göra ett flertal spelningar i såväl Sverige som Norge och kommer till hösten även att spela på festivalen Hammer Of Doom i tyska Würzburg.

Turnédatum
3/01/2013 John Dee – Sankt Hanshaugen, Norge
3/09/2013 Dynamo – Norrköping (förband till Witchcraft)
3/22/2013 Harry’s Rock Night – Linköping
5/24/2013 Club Destroyer – Sundsvall
7/27/2013 Skogsröjet – Rejmyre
8/29/2013 Beyond The Gates – Bergen, Norge
11/16/2013 Hammer Of Doom Festival – Würzburg, Tyskland

Year of the Goat live i Sverige

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 16th, 2013

Med en av rockvärldens mest spektakulära röster – laddad med passion och svärta och med en förmåga att beröra lyssnaren ända in i själen – har Sinéad O’Connor skrivit in sig i musikhistorien som en av nittiotalets främsta ikoner. Hennes största framgång, Prince-covern Nothing Compares 2 U, är en odödlig klassiker och hennes mix av soul, folkmusik och reggae är unik. Med sitt rakade huvud, distinkta klädstil och frispråkighet utmanade Sinéad O’Connor även stereotypimagen för en kvinnlig rockstjärna och inspirerade bland andra Courtney Love och Alanis Morisette.

Efter miljontals sålda album är hon aktuell med sitt nionde studioalbum, How About I Be Me (And You Be You), som hyllas som en kraftfull comeback av både fans och kritiker.

Sinéad O’Connor intar Hamburger Börs den 15 maj, hennes första konsert i Sverige på över tjugo år. Redo att blotta sitt hjärta och sin fantastiska röst i ett intimt och gåshudsframkallande framträdande, ackompanjerad av ett akustiskt sexmannaband. Det kommer att bli magiskt.

Sinéad O’Connor i Sverige maj 2013

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 16th, 2013

UR:s uppskattade Pop och politik är tillbaka i rutan. Som vanligt bjuds det på rafflande nutidshistoria genom ett musikaliskt filter. Start 27 februari kl. 22.30 i SVT1.

I säsongens första program pratar Jill Johnson och Adam Tensta om sin bakgrund och vad den betytt för deras val av genre. Hur mycket präglas musiken av klass och uppväxtförhållanden? Hade Jill kunnat bli hiphopartist och Adam countrysångare? Diskussionen leder till upptäckten av en oväntad länk mellan country och hiphop. Programledaren Anna Charlotta Gunnarson gräver ner sig i housemusikens historia och berättar om DJ-konstens sanslösa klassresa. Storyn om bling-bling ger inblick i vad som värderats som fint och fult i musiksvängen.

I andra programmet diskuterar musikjournalisten Ametist Azordegan och artisten Kajsa Grytt fängelser, tortyr och romantiken kring ”outlaws”. Kajsa Grytt berättar om arbetet med sin skiva Brott och straff där kvinnliga interner skrivit texterna. Ametist delar med sig av historien om familjens dramatiska flykt från hemlandet Iran, och hur och varför hennes mamma under flykten riskerade livet för en hitlåt. Du får också veta hur musik använts som redskap för att tortera fångar.

Längre fram gästas studion av artisten och motorjournalisten Joppe Pihlgren och rallyföraren Ewy von Korff som skapade stor sensation när hon vann Argentinarallyt 1962. De pratar såklart om kopplingen mellan bilar, motorer och musik. Journalisten Thella Johnson och artisten Magnus Carlson samtalar om laddad musik som påverkar människan på både gott och ont. Demokrati är diskussionsämnet när Barbro Westerholm, läkare, forskare, politiker, och Tomas Andersson Wij, journalist och musiker, möts i studion. I sista programmet kretsar samtalet kring FN. Gästerna är Titti Sjöblom, som under många år arbetat som fältartist för FN och journalisten Maria Persson Löfgren, som bevakat FN i sitt arbete som utrikeskorrespondent bland annat för Sveriges Radio.

Samtliga avsnitt (onsdagar kl. 22.30 i SVT1)
Musik och klass, 27/2
Fångenskap, 6/3
Bilen, 13/3
Laddad musik, 20/3
Demokrati, 27/3
FN, 3/4

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 16th, 2013

Dirigenten och körledaren Eric Ericson avled på fredagen i den respektabla åldern 94 år. Ericson var dirigent för Radiokören mellan 1951 och 1982 såväl som manskören Orphei Drängar i Uppsala mellan 1951 och 1991. 1997 tilldelades han det ansedda Polarpriset och har under en stor del av sitt verksamma yrkesliv ansetts vara en av världens främsta dirigenter. Han har mottagit flera andra priser och utmärkelser under sin långa karriär och för fyra år sedan invigdes även Eric Ericson-hallen i Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Sedan 1961 var han ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Eric Ericson föddes 1918 i Borås men växte upp i Visby där fadern var pastor i en frikyrka.

...