Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

De svenska black metal-veteranerna Arckanum kommer den 10 maj att släppa sitt sjunde album som bär titeln “Fenris Kindir”. Arckanum grundades 1992 av Shamaatae som efter en första demo följande år beslutade sig för att Arckanum skulle vara ett soloprojekt framöver. Innan Arckanum spelade han trummor i Conquest/Grotesque som senare kom att utvecklas till det legendariska melodiska dödsmetallbandet At The Gates. Han grundade även dödsmetallbandet Absorption tillsammans med sin bror Sataros, ett band som senare bytte namn till Disinterment.

Arckanum framför black metal inspirerad av Pan, anti-kosmisk satanism, nordisk mytologi, runisk häxkonst och kaos-gnosticism.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Under 2014 kommer festvalen House of Metal att utökas med en dag med en konsert där olika musiker och konstnärer gör sina personliga tolkningar av kända hårdrockslåtar. Lika många kvinnor som män på scenen är ett av målen. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar 300 000 kronor för att genomföra projektet Voices of Metal 2014.

House of Metal är en etablerad festival som varje år lockar publik från hela Europa och från andra delar av världen. Nu vill arrangörerna bygga upp en ”startaktivitet” som återkommer varje år.

Under 2014 utökas festivalen med en dag så att den startar den 27 februari och sedan pågår den 28 februari och den 1 mars. Startskottet blir konserten på Idun där musiker och konstnärer med olika nationaliteter gör sina personliga tolkningar av kända hårdrockslåtar.

Genom den tredje dagen kan festivalen förstärkas så att vi kan locka både nya målgrupper och göra det möjligt för kvinnor att inta scenen. Till exempel kan vi låta jazzsångerskor tolka hårdrock, säger Petra Edström från House of Metal.

Hon är inte orolig för att traditionella hårdrocksutövare ska motsätta sig att artister från andra genrer ges detta utrymme.

Jag tror att det finns många killar inom hårdrocken som väldigt gärna vill få fram tjejer på scenen som den här dagen ger möjlighet till.

Kreativa möten
Förhoppningen är att det ska ske en korsbefruktning av hårdrock och andra konstnärliga uttryck och att det skapas möten mellan det regionala och Europa. Flera av de artister som kan bli aktuella har nära kopplingar till andra delar av regionen än Umeå. Samarbete med andra kulturinstitutioner är också viktigt för arrangemanget.Tanken är att festivalen ska locka besökare från hela Europa och få ett stort medialt intresse.

Jämn könsfördelning
Sven-Olov Edvinsson, kulturhuvudstadsutskottets vice ordförande, ser mycket positivt på att House of Metal vill utvecklas:

House of Metal är väldigt intressant ur många aspekter och beskriver tydligt hur de vill arbeta med kulturhuvudstadsårets kärnvärden. Särskilt intressant är att de eftersträvar att ha lika många kvinnor som män på scenen vilket är mycket ovanligt inom hårdrocken där männen är i stor majoritet.

Målet är att festivalen ska kunna ha en tredje dag även efter kulturhuvudstadsåret.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Den 20 februari släpper Nick Cave & The Bad Seeds sitt efterlängtade femtonde studioalbum. Förväntningarna är skyhöga och hittills har recensionerna varit strålande. Idag presenterar även Live Nation ett Sverigebesök på Annexet i Stockholm den 6 november. Biljetterna släpps på fredag den 15 februari kl 11.00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Malmöbandet Deville skrev på för amerikanska, smått legendariska etiketten, Small Stone Records förra året och i mars 2013 släpps gruppens tredje studioalbum vilket går under namnet “Hydra”. Den 18 maj är det dags för en svensk releasespelning på Debaser i Malmö.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Häng med killarna i Top Cats under turnésommaren 2012 i Jonas Molinas regisserade dokumentär ”Livet efter Mello”. Bandet släpper dessutom nya albumet “Smashing To The Ground” 25 februari.

Den värmländska rockabillysuccén, Top Cats, har under de senaste 18 månaderna gjort sig ett starkt namn på den svenska musikscenen med bland annat 150 spelningar, finalplats i Melodifestivalen och guldförsäljning av debutalbumet ”Heartache”. I Jonas Molinas nya dokumentär ”Livet efter Mello” får vi följa med bandet ut på vägarna och tillsammans med dem uppleva det intensiva livet under turné.

Efter platsen i Melodifestivalen 2012 ökade efterfrågan dramatiskt för killarna i Top Cats. Turnéer, studioinspelningar, fotograferingar och intervjuer löste ständigt av varandra. Regissören, Jonas Molina, följde med bandet under deras senaste sommar som nu återberättas i denna dokumentär där vi får lära känna killarna lite bättre. Top Cats är: Jon Kleppenes, Robert Jansson, Martin Lindahl, Fredrik Lilja, Olle Sätterström.

Dokumentären är 56 minuter lång och barntillåten.

25 februari kommer nya albumet “Smashing To The Ground”.
– Plattan är både mer rock än roll och rock än billy, mindre retro än tidigare. Vi tycker dock inte genreindelningar är så intressanta. Huvudsaken är att låtarna är bra och får fart på publiken, säger Jon Kleppenes, sångare och gitarrist.

“Livet efter Mello” visas i Värmland på:
10/2 kl 17:00 Stjärnan, Torsby.
11/2 kl. 17.00 Stjärnan, Torsby
12/2 kl. 17.00 Stjärnan, Torsby
13/2 kl.17.00 Stjärnan, Torsby
14/2 kl 17:00 Stjärnan, Torsby
11/2 kl 18:00 Nya Grand Bio, Kristinehamn
13/2 kl 19:00 Bio Nordvärmland, Ambjörby
13/2, 20/2 kl 14:00 Saga bio, Karlskog
17/2 kl 15:00 Saga bio, Karlskoga
15/2 kl 15:00 Bio folketshus, Skoghall
15/2 kl 18:15 Bio folketshus, Skoghall
19/2 kl 19:00 Folketshus Filipstad
21/2 kl. 19:00 Sagabiografen, Säffle
23/2 kl. 17:00 Palladium, Arvika

Utanför Värmland visas filmen:
16/2 kl. 17.00 Bio Roxy, Örebro
17/2 kl. 17:00 Bio Roxy, Örebro

Fler städer och datum kommer inom kort.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

en 25 januari medverkade det legendariska hårdrocksbandet Iron Maidens sångare Bruce Dickinson i Harstadkonferansen i Harstad i Nordnorge. Dickinsons tal handlade om inspirerande entreprenörskap. Förutom att vara sångare i ett av världens bäst säljande band så är Bruce Dickinson även verksam som pilot, affärsängel och entreprenör. Han har även lett radioprogram, skrivit böcker och i sin ungdom tävlat internationellt i fäktning.

Nyligen startade Bruce Dickinson ett företag som erbjuder flygplansunderhåll i Wales. Han är även involverad i produktionen av en ny generation lätta drönare kontrakterade av den amerikanska armén. Utöver detta håller han på att starta upp ett separat företag som ska utbilda och träna framtida piloter.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Idag kan vi glädjande presentera en tung kvartett namn till sommarens självklara begivenhet Bråvalla Festival – Dada Life, The Gaslight Anthem, Nicky Romero samt Albin Myers ansluter till den redan stjärnspäckade lineupen!

Dada Life
Bakom namnet Dada Life står Olle Cornéer och Stefan Engblom. 2012 släppte de albumet Rules of Dada där de utöver champagne och bananer bjöd på internationella superhits som Kick out the epic Motherf**ker, Feed the Dada och Rolling Stones T-shirt. Utöver sina egna låtar gör de galet bra remixer på låtar av bland annat Tim Berg, Kaskade, Duck Sauce och Albin Myers.
Vid flertal tillfällen har de headlineat till exempel två av de största elektroniska festivalerna Ultra Music Festival i Miami och Electric Daisy Carnival i Las Vegas.

The Gaslight Anthem
The Gaslight Anthems framgångar med albumen The ’59 Sound och American Slang följdes ifjol upp med deras fjärde platta Handwritten, ett album där Fallon fortsätter att dissekera och gräva i de effekter den amerikanska drömmen har för samhällets spridda medborgare. Med plattans avslutande spår National Anthem har The Gaslight Anthem mycket möjligt skrivit sin vackraste sång i karriären, en bräcklig och skör betraktelse som likaväl skulle kunna vara hämtad från Springsteens mästerverk Nebraska.

Nicky Romero
Med fler än 50 egna produktioner och remixar bakom sig var det med låten Tolouse som släpptes sent 2011 som Romero sparkade in portarna till de största klubbarna och festivalerna. I raskt takt följde samarbeten med Calvin Harris, David Guetta, Fedde Le Grand och Nervo, och hits som Metropolis, Iron och Generation 303 gjorde 2012 till året då Nicky Romero på allvar tog steget upp till den absolut högsta nivån av världs-DJ:s.
2013 innebär flera kommande släpp för Romero, bl.a. ytterligare samarbeten med David Guetta och Calvin Harris, och såklart en spelning på Östgötaslätten- Bråvalla it is.

Albin Myers
Under 2012 har Myers haft sin hittills största hit med Hells Bells, ett monster till låt som efter att ha släppts på Steve Aokis bolag Dim Mak passerat in och ut genom miljoner USB-portar världen över. Albin Myers är en självklar bokning till Bråvalla, tillsammans med namn som Avicii, Armin van Buuren, Nicky Romero, Rebecca & Fiona, Icona Pop och Nause kommer han garantera den största dansfesten någonsin utanför huvudstadens gränser, och då är vi inte ens färdigbokade!

Bråvalla Festival äger rum i Norrköping 27-29 juni 2013. Klara artister sedan tidigare är Rammstein, Green Day, Avicii, Volbeat, Mando Diao Armin van Buuren, In Flames, Stone Sour, Timbuktu & Damn!, White Lies, Johnossi, Eldkvarn, A Day To Remember, Bullet For My Valentine, Timbuktu & Damn!, Parkway Drive, C2C, Rebecca & Fiona, Familjen, Nause och Icona Pop. Fler akter tillkommer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Stockholms senaste tillskott på synthhimlen, Rifle, släppte i måndags sin debutsingel “All That You Can Give To Me”. En dansant, hookig synthpunklåt som finns tillgänglig på Spotify, iTunes, Amazon mm. Officiell releasefest och premiärgig på Klubb [email protected] på Malmskillnadsgatan i Stockholm den 16 februari.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

FKP Scorpio presenterar i samarbete med Svenska Musikklubben en magisk kväll med fem unga och hypade dream pop-producenter. XXYYXX, Blackbird Blackbird, Slow Magic, Giraffage och Beat Culture beger sig i vår ut på en exklusiv Europaturné tillsammans och den 12 maj når turnén Stockholm och Kägelbanan.

Headlinern XXYYXX har för närvarande över sex miljoner visningar på Youtube för sin singel About You, i höstas besökte han tillsammans med Giraffage Sverige för första gången och spelade bland annat för ett helt knökfullt Landet i Stockholm. I maj förra året släppte de två collaben Even Though via Kitsuné, ett samarbete som bland musikbloggarna benämnts som himmelskt. Giraffages drömska pop och XXYYXXs R&B-influerade toner passar onekligen som handen i handsken tillsammans, men även i sig själva är deras musik något alldeles extra. Även Blackbird Blackbird och Slow Magic har tidigare gjort väldigt uppskattade spelningar i Sverige.

Det här är första gången de alla fem amerikanerna ställer sig på samma scen under samma kväll. Musiken kan kallas för chillwave, dreamwave, drömsk glo-fi electronica – oavsett så kommer Kägelbanan att fyllas av en helt magisk atmosfär den 12 maj.

Konsertdatum:
12 maj 2013, Kägelbanan Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

“Son of Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys” är uppföljaren till Hal Willners produktion från 2006 ”Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys” vilken hyllats av bland andra The New York Times med orden ”ett starkt album med hjärta men också ideér” och Entertainment Weekly som sa ”en samling revolutionerande folkmusiklåtar med havet i huvudrollen.” Nu är alltså Hal Willner tillbaka med del två i den här serien, denna gång med Johnny Depp och Gore Verbinski som exekutiva producenter och åter igen en hel drös musiker som bidrar på albumet. Några av de som medverkar är Tom Waits, Keith Richards, Iggy Pop, Nick Cave, Patti Smith, Sean Lennon, Johnny Depp och många, många fler.

Med albumets 36 spår, utspridda över två diskar, är det här ett album som garanterat inte kommer gå obemärkt förbi.

...