Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Bruane Brenn är första singeln från Kvelertaks kommande album “MEIR”. Guldsäljande norska Kvelertaks självbetitlade debutalbum prisades till bästa nykomling och bästa rockband på norska ”Spellemanngalan” (Norges svar på Grammis) förra året, dessutom blev albumet kritikerhyllat världen över. Bland annat utnämnt till årets bästa debut av tyska Metal Hammer. Texterna är på norska, och influenserna är en blandning av Black Metal, punk och ren rock and roll. Kvelertak är välkända för deras livespelningar där deras tre gitarrister ger skäl för begreppet loud och bland deras fans räknas bl a David Grohl. I slutet av mars släpps deras efterlängtade album “MEIR” och i vår ger de sig ut på en stor Europaturné.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Den amerikanska superstjärnan Beyoncés yngre syster Solange är först ut att bokas till sommarens upplaga av den populära festivalen Way Out West i Göteborg.

Att träda ur sin systers skugga kan vara en resa med påtagliga besvär men i Solanges fall så har solen alltid funnit sin väg genom alla grenar och snår.

I takt med att hennes karriär har närmat sig rymden så har stjärnor som Pharell Williams, Cee-Lo och Mark Ronson guidat henne fram till våra öron där hennes sköna indie-r’n’b ödelagt all törst efter annan musik. Den fenomenala ”Sol-Angel and The Hadley St. Dreams” poppade upp för fem år sedan och lät oss smaka på musikens ryska kaviar. Psykedelisk soul snärjde sig med elektroniska rötter och skapade ett sprängsäkert fundament att bränna ljuset från alla håll och kanter på. Att det ska ta ett halvt decennium att skapa en uppföljare kan te sig som vansinnigt dessa dagar men när man hör första spåret ursäktar man sig – känner glädjen rusa längs ryggraden. ”Losing You” är stompig new wave med ett dimhöljt filter som klistrar sig i hjärnbalken på nolltid.

När vi väntar Solange till Sverige så är det små tårar i kanalerna och en lavaström som far genom hjärtat.

Way Out West 2013 äger rum i Göteborg den 8-10 augusti.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Den 25 Januari släpper Niels Nielsen deras nya singel och video ”Dpend”. Singeln tar vid där debutsingeln ”Shadow Twin” slutar. Mörkret och de analoga syntharna fyller ”Dpend” men nu även sida vid sida av ett svagt hopp. ”Dpend” släpps som musikvideo som premiärvisas av PSL samma dag som singeln släpps i handeln. Singeln släpps med B-sidan ”Whatever I Feel” på vinyl samt digitalt. Den digitala versionen innehåller sex remixer av Den Svenska Björnstammen, Gros, Gin&Gin, Bitley, Mr Fusion och Konsensusdepartementet.

Idén till videon föddes i Den Svenska Björnstammens turnébuss sommaren 2012 då Dan Bränvall (Den Svenska Björnstammen) fick för sig att han ville se Niels Nielsen flyga runt i rymden till den här låten. Han tog på sig ansvaret för att se till att det skulle genomföras. Bandet filmades mot greenscreen, helt omedvetna om vad resultatet skulle bli. Först när allt var klart visades videon upp och det var bara att konstatera att Dan hade lyckats med sin vision som han fick den där varma sommardagen i turnébussen. Dan har tagit hjälp av Sitcom Collective som är ett Norrköpingsbaserat gäng som tidigare gjort bland annat videon till just Den Svenska Björnstammens ”Detta har hänt”.

Niels berättar om hur låten ”Dpend” kom till på Plankgatan i Norrköping: ”Jag hade utsikt över kyrkogården och många långa pauser på balkongen. Inget unikt. Det är bara ytterligare en beskrivning av en människas försök att göra en skiva som hen försöker ge ut till sin samtid. Det gjordes oändliga antal versioner av låten i jakten på idiotisk perfektion. Banjo, lapsteel, klarinett. Man måste ju testa allt som Lilla Lovis sjunger. Efter min flytt till Ljura reviderade jag min musikaliska världsbild och började göra tvärtom mot vad jag gjort tidigare. En förnyelse som kändes fräsch och uppfriskande fram tills dess att det blev ny norm. Men allt detta är trots allt bara ord som beskriver en persons oförmåga att bli klar. Ett sätt att försöka försköna en otroligt tråkig process. Det enda som går att säga något om är det faktiska resultatet, inspelat och klart. En låt som började på gitarr och slutade på synth. En flyktig idé som inte suddades ut. En idé som fick kallas ”Dpend” och som släpps på vinyl, ett utdöende format som återuppstått. Ganska passande eftersom låtens livsöde råkade landa i en period då jag valde att söka bakåt. Söka det banala uttrycket. Där många instrument blev få, där avancerade arrangemang skulle göras smärtsamt enkla. Då det omoderna uttrycket kändes modernt. Utdött och återuppstått. Det är ”Dpend”. Niels Nielsens nya singel.”

Bandet Niels Nielsen består av Niels Nielsen, Henric Bellinger och Anders Ristenstrand och har redan hunnit stått på scen i New York, figurerat med musik i MTV-serien ”My life as Liz” och i den nu aktuella Charlie Sheen-producerade filmen ”She wants me”. Bandet har även öppnat upp slutsålda konserter åt Den Svenska Björnstammen samt spelat Rookiefestivalen 2012. Frontmannen Niels Nielsen är en unik individ vars väg upprepade gånger korsats med oss på Gaphals. Niels har bl.a. funnits i kulisserna på flera Gaphals-relaterade projekt som mixningar av Skogen Brinner och Nocturnal samt arbetat med Slagsmålsklubben och Den Svenska Björnstammen. Gaphals har tidigare släppt Niels Nielsen’s singel ”Shadow Twin” och samarbetet fortsätter här närmast med debutalbumet som kommer under senvåren 2013.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Patti Smith, en av rockhistoriens främsta artister, har de senaste åren gästat Sverige vid flera tillfällen. Förra sommaren gjorde hon två fantastiska framträdanden: Storsjöyran i Östersund och nystartade festivalen Stockholm Music & Arts. DN:s rubrik i recensionen från denna spelning: ”Patti Smith välter Skeppsholmen med sin utstrålning”.

I höstas hade publiken möjlighet möta henne på en exklusiv intim spelning på Kulturbolaget i Malmö. En konsert som sålde ut på femton minuter! Det är med stor tillfredsställelse vi kan meddela att Patti Smith återvänder till Sverige i sommar.

Det var när Patti Smith mottog Polarpriset i Stockholms Konserthus 2011 som kärlek uppstod. First Aid Kit framförde hennes Dancing Barefoot och detta berörde Patti djupt. Hon tvekade inte när möjligheten gavs att bjuda in dem som very special guests i sommar.

Med på scen har Patti Smith sonen Jackson Smith (gitarr), Lenny Kaye (gitarr), Jay Dee Daugherty (trummor), och Tony Shananhan (bas, keyboards).

Framträdandet på Polar Music Prize 2011, då First Aid Kit tolkade Patti Smiths Dancing Barefoot var kanske startskottet till vad som blivit en makalöst framgångsrik tid för Klara och Johanna Söderberg. Albumet The Lion´s Roar släpptes i januari 2012 och fick enastående recensioner, gick direkt upp på första platsen på Topplistan och sålde guld efter bara tre veckor! SvD:s Kristin Lundell skrev bl.a; ”Nog måste det vara så här det låter i paradiset.” Deras singlar har legat på P3 och P4s spellistor i över ett år och när TT Spektra gjorde en sammanställning av Sveriges skivkritikers årslistor för 2012 kom First Aid Kit på första plats.
I augusti 2012 fick First Aid Kit återigen uppträda på Polar Music Prize och denna gång för en av deras största idoler; Paul Simon – som blev helt hänförd av deras framförande av hans låt America. Emmylou Harris uttryckte nyligen i en intervju hur hedrad hon är över att Klara och Johanna sjunger om henne och Gram Parsons i låten Emmylou och även Rosanne Cash och Polly Parsons (Gram Parsons dotter) har lovordat dem på Twitter. First Aid Kit har turnerat världen runt i stort sett.

Konsertdatum
14 juli – Trädgårdsföreningen, Göteborg

Patti Smith live i Göteborg

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

I slutet av november 2012 gjorde New York Times en lista, Agenda 2013, över resmål och händelser världen över. De uppmärksammade 23 företeelser och som enda svenska tips förekommer Peace & Love i Borlänge.

Vi är givetvis överlyckliga över att Peace & Love alltmer börjar uppmärksammas även internationellt och att vårt viktiga grundbudskap sprider sig, säger presschef Ronny Mattsson.

New York Times är en av USA:s mest inflytelserika tidningar. Deras nyhetssida är en av USA:s mest besökta med 30 miljoner unika besökare per månad. New York Times grundades 1851.

New York Times text om Peace & Love:
“For those who missed the Sixties. It’s about nonviolence, equality, diversity, fellowship, solidarity, freedom, understanding — oh yes, and music. Peace & Love is the biggest annual festival in Sweden, which just goes to show.”

Hela listan i Agenda 2013

I helgen uppmärksammade Aftonbladets New York-korrespondent Per Bjurman nyheten.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Foto: Tina Korhonen

Bluesdrottningen Erja Lyytinen har gjort sig känd som en musiker som övervinner genrens klichéer samtidigt som hon har klackarna djupt rotade i Mississippideltats lera. Nu kommer hon med sitt femte solo-album ”Forbidden fruit” .

Jag tycker om musik som är personlig, säger Erja Lyytinen. Mitt mål var att göra en skiva som är ärlig, vacker och sorglig på samma gång. Jag hoppas att den som lyssnar ska bli stärkt av musiken och jag tror att många kan känna igen sig i texterna.

Erja skriver det mesta av sitt material själv, men på två spår på plattan har hon tagit hjälp av välrenommerade musikern och låtskrivaren Alan Darby, känd från sina samarbeten med Bonnie Raitt, Bonnie Tyler, Eric Clapton och Paul McCartney.

– Alan kom till en av mina spelningar i London och föreslog efter det ett samarbete, berättar Erja. Han är också slide-gitarrist och vi delade musiksmak så samarbetet kändes väldigt enkelt och naturligt.

I hemlandet Finland vet de flesta vem Erja är, och sedan hon medverkade i landets version av ”Dancing with stars” har hon blivit än mer välkänd.

Det är bara roligt, särskilt eftersom intresset faktiskt har varit fokuserat på mitt jobb. Att jag är gitarrist och bluesmusiker är tack och lov mer intressant än mitt privatliv tydligen. Och så har jag fått en ny hobby och har fortsatt att ta danslektioner när jag är hemma.

Erja lanserar albumet med en 50-spelningar lång europaturné som når festivaler i Falkenberg och Kristinehamn till sommaren. Erja har länge varit mycket aktiv på svenska scener, och fler datum är att vänta. Med sitt flitiga turnerande och den där magiska kombinationen av skicklighet, känsla, talang och utstrålning fängslar hon sin publik över hela Europa.

Visst kan jag spela annan musik. Men bluesen är så stark inom mig att den bryter igenom allt annat, säger Erja.

www.erjalyytinen.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Half Moon Run

Här kommer en liten bonus i form av två supportakter till den utsålda konserten på Annexet den 10 april.

Det finns människor med genomskinliga skal och det finns band som tänder bränder inuti just dem. Band som sätter ord på tankar och orkestrerar hela förloppet genom känslostormen. Half Moon Run är den sortens band. De får det att klia och brinna under huden, de viskar ömsom skriker att det de har på hjärtat är otroligt angeläget och tvinnar på det sättet vår krispiga uppmärksamhet runt deras fingrar. Den unga Montrealbaserade trion väver sin urbana folkmusik av omedelbara melodier, trestämmiga harmonier och små elektroniska regn. Toppat med texter om kärlek och beroende skapar de komplex, hypnotisk ljudvärld att gå bort totalt sig i.

Debutalbumet Dark Eyes släpptes i mars 2012 och varenda indierecensent på andra sidan Atlanten har kommit fram till att det Half Moon Run har skapat låter som en hybrid mellan Radiohead och Fleet Foxes. Varenda en av dem har också kommit fram till att Dark Eyes är en oerhört stark debut och att Half Moon Run är ett mycket spännande band och spår dem en ljus framtid. Under våren har Half Moon Run turnérat och gjort festivalspelningar runt om i både Nordamerika och Europa. De har också agerat förband åt bland andra Patrick Watson, Wintersleep och Phantogram. Efter två inställda datum i september är det nu dags att komma hit.

Mystery Jets är inte irriterande påträngande på det sätt som många andra brittiska popkonstellationer med hitpotential kan vara. Mystery Jets fungerar istället som en temperaturhöjare. Nej, det blir inte automatiskt fest när du trycker på play. Det blir lite mer sommar.

Bandet kommer ursprungligen från Eel Pie Island i Twickenham i London. Där bildade de unga herrarna en konstellation som hette Mistery Jets. Då var det unge Blaine Harrison och William Rees, och så Henry, Blaines pappa, som utgjorde bandet. De annonserar snart efter en trummis och hittar Kapil Trivedi. Det låter idylliskt och nästan lite Hansoneskt, men skenet bedrar. Med de legendariska och olagliga The White Cross Revival-festerna som bandet stod värdar för under senare år färskt i minnet så vet vi att de är lite mer spännande än blond page och tuggummirefränger.

Misery Jets bytte oväntat namn när ett stavfel uppkom på trumsetet, blev Mystery Jets och har sedan den dagen i mitten av 00-talet levererat en rad plattor med poppärlor. Sedan debutalbumet ”Making Dens” från 2006 har det varit en snårig väg fram till att bandet verkligen landat i, och funnit sitt uttryck. Från en glammigare och mer putsad yta till ett gulnat och nostalgiskt fotografi av vad som kunnat vara. Mellan dessa sinnesstämningar hittar du Mystery Jets.

”Twenty One” följer 2008 och bandet börjar skapa sig ett följe, landar på brittiska topplistor och spelar festivaler. Nu hörs det verkligen att Syd Barret och Hall and Oates är bandets största influenser. När ”Serotonin” kommer 2010 har man polerat ytan och spelar rask, metodisk och målinriktad indiepop.

Förra året släpptes “Radlands”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Det är tid för årets galor och i samband med detta skriver Martin Jönsson idag en krönika på kultursidorna på SvD.se där han diskuterar kring branschens nepotism. Galorna och prisutdelningarna liknas mer vid firmafester där branschernas ledande aktörer belönar sig själva.

Martin Jönsson kritiserar i synnerhet Grammisen “Årets innovatör” vilket är ett nytt specialpris som delas ut av IFPI Sverige och Spotify för tredje året i följd. Det är inte bara utmärkt marknadsföring för streamingtjänsten utan denna gång har de dessutom nominerat artisten Cazzette som helt och hållet lanserats utav Spotify själva.

Så här avslutar Martin Jönsson sin krönika:

Om Cazzette vinner som årets innovatör belönar alltså Spotify sitt eget band för att de varit bäst på att använda sig av Spotify. Ursäkta, men i så fall passerar nepotismen i musikbranschen en anständighetsgräns för mycket. Liksom hyckleriet kring hur varumärken får exponeras i det reklamfria SVT.

Onekligen har han minst en viktig poäng.

...