Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Ett av Sveriges intressantaste skivbolag Gaphals laddar sin musikaliska arsenal och kommer till Stockholm och Södra Teatern. Med sig har de tre av de artister som är aktuella med nya släpp på bolaget under våren. Kvällen är förlagd till Etablissemanget intima scen som kommer att skapa en nära upplevelse mellan publik och artist när Daniel Gilbert, Tyred Eyes och Knifven uppträder.

Daniel Gilbert är en av landets mest folkkära artister utan att många vet hans namn. Han har en bakgrund i Broder Daniel och vid sidan av Håkan Hellström som gjorde låten ”Hurricane Gilbert” om sin vän och bandkollega. Daniel är även en av musikerna i Augustifamiljen som är husband i ”På Spåret” på SVT. Daniel Gilbert har nyligen lämnat positionen som Håkan Hellströms högra hand för att på heltid arbeta tillsammans med producenterna Olle Björk och Per Stålberg med sitt nya album som släpps i april 2013 på Gaphals. Andra singeln från skivan kommer i slutet av februari och på Etablissemanget utlovas mycket nytt material. Det kommande albumet är uppföljaren till 2009 års debut ”New African Sports, Soul Café Club No # 1”.

Tyred Eyes från Göteborg beskriver sig som ”för skräniga för hipsters, för töntiga för punkare”. Det handlar om slamrig rock med punkigt driv och en känsla för träffsäkra refränger. Tyred Eyes startade 2009 och har god scenvana efter att ha spelat flitigt i såväl Sverige som Tyskland, Italien och Frankrike. I april 2012 släpptes debutalbumet ”The Piercing stare, the thousand lies” som producerades av Per Ståhlberg från Division of Laura Lee. Johanna, Erik och Martin är en rastlös och explosiv enhet med hjärtat på rätt ställe, en trio som ska upplevas på en scen. Den 27 februari släpper Tyred Eyes EP:n “Ghost” på Gaphals och spelningen i Stockholm följs av en längre europaturné.

Knifven drog igång sin verksamet i Stockholm hösten 2010. Med en bakgrund i olika pop, metal- och hardcoreband från Linköping förenar trion – Joakim, Anders och Adrian – energiskt punk- och rockskrammel med snygga harmonier och texter på svenska. Bandet har släppt singlarna ”Vaccinet/Galtbrottet” och ”Perstorp/Kliniken på Gaphals och spelat i både Stockholm och Östergötland det senaste året. I mars är bandet aktuella med ”Av!/Den sista jäveln”, den tredje singeln i en serie om fyra som ska mynna ut i ett album. Live är Knifven en furiös blandning av punkigt driv, skriksång och utmattning.

Gaphals startade 2010 i Linköping och har utmärkt sig för sin musikaliska bredd och produktivitet både vad gäller att ge ut musik och anordna konserter. Bolaget har drygt 40 släpp på sin meritlista och har satt upp ett otal spelningar i främst Östergötland. Bland artisterna som Gaphals har släppt kan nämnas Dalaplan, Red Doves, Den Svenska Björnstammen, Riddarna, Den Stora Vilan, Slagsmålsklubben och Din Skefv. Man har även uppmärksammats i media och i program som P3 Rock i Sveriges Radio och tidningar som Close-Up Magazine. Under våren 2013 är Gaphals aktuella med, förutom Daniel Gilbert, Tyred Eyes och Knifven, nya släpp med bland andra Dalaplan och Niels Nielsen.

Konsertdatum
1 mars – Södra Teatern, Stockholm

Mer information om Daniel Gilberts konsert

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Idag, onsdagen den 9 januari, släpper Shirley Clamp nya singeln ”Step By Step”, vilken är resultatet av ett samarbete mellan Shirley och producent- och låtskrivarteamet Holter/Erixson (som bl a ligger bakom Christina Aguileras singel ”Let There Be Love”).

Resultatet är ett sound som till viss del andas en ny Shirley och där hennes omisskännliga röst får ta stor plats.

Under hösten 2012 har Shirley genomgått en stor förändring och det inte bara på det musikaliska planet, utan även på det personliga – Shirley syns bl a i vinter som ViktVäktarnas nya ansikte i en omfattande reklam-kampanj och kommer under 2013 vara deras nya talesperson.

”Det har bland annat gett mig självförtroende nog att prova på nya banor även musikaliskt,” avslöjar Shirley Clamp. ”Jag sjunger på engelska och har fått samarbeta med Holter/ Erixson, vilket är både inspirerande och jättekul!”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Den tidigare Stratovarius-ledaren Timo Tolkki har öppnat en ny studio för mixning och mastring i Helsinki under namnet Studiotolkki. Tillsammans med VD Mikko Paakkanen, Juha Rautio och ett par investerare så erbjuder de nu en studiomiljö i världsklass med konkurrenskraftiga priser.

Timo Tolkki drabbades av ett nervöst sammanbrott våren 2004 vilket tvingade honom att lägga in sig på sjukhus. De efterföljande åren mådde han mycket dåligt och självmord var nära tillhands. 2008 skrev Tolkki över alla rättigheter till Stratovarius-namnet på de kvarvarande bandmedlemmarna, däribland den svenske keyboardisten Jens Johansson som tillsammans med sin bror Anders (numera i Hammerfall) tidigare spelade med Yngwie Malmsteen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Foto: Alexander Kenney / Kungliga Operan

Kungliga Operan inleder Richard Wagners jubileumsår med Valkyrian. Den 19 januari blir det nypremiär av Staffan Valdemar Holms uppsättning under musikalisk ledning av chefdirigenten Lawrence Renes som på Operan i egenskap av Wagnerdirigent tidigare gjort Rhenguldet, första delen i Nibelungens ring med Valkyrian som fortsättning på berättelsen.

Nya sångare i ledande roller är AnnLouice Lögdlund som Brünnhilde, Johan Edholm som Wotan och Katarina Leoson som Fricka. Siegmund och Sieglinde görs av Michael Weinius och Emma Vetter. Som Hunding hörs Lennart Forsén. Fem av åtta valkyrior är nya i sammanhaget.

2011 sjöng AnnLouice Lögdlund Brünnhilde i Wermland Operas produktion av Nibelungens Ring och hyllades för sin insats av såväl recensenter som publik. Senare i vår medverkar hon i Reimanns Lear på Malmö Opera och på Stockholmsoperan har hon tidigare varit med i Mozarts La Finta Giardiniera i en uppsättning på Vasan.

Att det i år är 200 år sedan Wagner föddes kommer Operan bl a att uppmärksamma i en samtalsserie. Först ut och i samband med nypremiären den 19/1 blir det ett samtal med temat ”Wagners hjärna. Myten om det konstnärliga geniet” med bl a Fredrik Ullén, hjärnforskare och pianist, och författaren Sigrid Combüchen. Guldfoajén, kl 13.00.

Dirigent: Lawrence Renes
Regi: Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller
Ljus: Torben Lendorph
Dramaturg: Stefan Johansson

Kungliga Hovkapellet

Framförs på tyska med översättning på textmaskin

Valkyrian (Die Walküre) – andra delen av fyra i Nibelungens ring. Musikdrama i tre akter. Text och musik: Richard Wagner. Nypremiär den 19 januari 2013 kl 15.00. Föreställningen ges även den 24, 27/1 och 2/2. Längd: ca 4 tim 45 min.

Mer information

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

AWOLNATION, med amerikanska Bellman-släktingen Aaron Bruno i spetsen, är på väg tillbaka till Sverige. Debutsingeln “Sail” sålde över en miljon ex, bara i USA och med tiden har de utsålda arenorna vuxit sig större. Deras singlar ”Sail” och ”Kill your heroes” har snurrat flitigt på både statliga och kommersiella stationer här hemma och vid deras tidigare Sverige-gig togs de emot med öppna armar.

Som support kommer AWOLNATION att ta med sig Itch, med ett förflutet i The King Blues. Itch solodebut ” Manifesto Part 1: How To Fucking Rule At Life” släpps på Red Bull Records senare i år.

Sverigedatum:
18 jan – Stockholm
19 jan – Göteborg

Mer information om Awolnations Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Det svenska melodiska dödsmetallbandet Despite från Göteborg har rekryterat Peter Tuthill som ny sångare. Tuthill har ett förflutet i bland annat Carnal Forge, Construcdead och Godsic. Gruppen kommer om ett par veckor att börja spela in ett nytt minialbum i sin egen studio Crehate Studios.

Despite släppte i oktober 2010 sitt andra album, “Clenched”, genom Dozer Records.

Despite 2013 är:
Peter Tuthill – sång
Timmy Leng- gitarr
André Gonzales – gitarr
Matte D – bas
Oscar Nilsson – trummor

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Adele behöver knappast någon introduktion – som med sin omisskännliga stämma, lika kraftfull som vacker, intagit en plats som vår tids souldrottning. Med en kometkarriär som tog vid kort efter att debutalbumet ”19” släpptes 2008 har Adele med sitt andra studioalbum ”21 ”nått enorma framgångar och trollbundit fans världen över med sina emotionella melodier och träffande texter.

Vi är nu stolta över att kunna konstatera att Adele med sitt kritikerrosade album ”21” inte bara sålt trippel platina utan också passerat 100 veckor på svenska albumtopplistan, ännu ett bevis på hennes oöverträffade storhet och framgång.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Turerna i det katolskt influerade polska rättsväsendet är inte över för det internationellt framgångsrika extremmetalbandet Behemoth och dess ledare Adam “Nergal” Darski. Efter att han tidigare frikänts av en domstol för att han uttryckt artistisk frihet så har nu denna dom igår rivits upp av en distriktsdomstol i Gdansk. Det blir därför en ny rättegång.

Det var under en konsert i Gdynia i hemlandet i september 2007 som Adam Darski kallade den katolska kyrkan för “den mest mordiska kulten på jorden” och rev sönder en kopia av Bibeln vilken han kallade för en bok full av lögner. Detta retade upp flera ledande personer inom den katolska kyrkan i Polen, ett land där kyrkan fortfarande har stor makt och är nära sammankopplad med staten.

I augusti 2011 frikändes Darski av domaren Krzysztof Wieckowski som ansåg att handlingen var en form av konst som var nära förknippad med den typ av musik hans band Behemoth framför. Han tillade att rätten inte har några intentioner att begränsa yttrandefriheten eller rätten att kritisera religionen.

Förra hösten riktade Europakommissionen kritik mot Polen och menade att det polska rättsväsendets åtal mot Darski för hädelse går emot europeiska värderingar. Man citerade i sin kritik EU:s avtal om mänskliga rättigheter som Polen skrivit under.

Om han skulle fällas i domstol riskerar han fängelse i upp till två år enligt polsk lag.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Foto: Andreas Koefoed

Efterklang har idag etablerat sig som pionjärer av det skandinaviska soundet. I konstant förändring har bandet under sin tolvåriga karriär satt sin prägel på såväl minimalistisk elektronika som orkestrerad kammarpop och tänjt på gränserna för vad som definierar postrock.

Med sitt senaste album ”Piramida”, döpt efter det övergivna gruvsamhälle bandet besökt för att finna inspiration, har Efterklang skapat en karg och avskalad ljudbild, en reflektion av en öde plats som tar avstamp i då- och nutid. Resultatet är en omfamnande värme som försiktigt fyller ut ett spöklikt tomrum.

18 januari anländer Efterklang till Uppsala Konsert & Kongress för en Sverige-exklusiv spelning, ett framförande av ”Piramida” i sin helhet, förstärkta av den renommerade dirigenten Hans Ek och hans ensemble Modern Fantazias. Ett storslaget framförande av det nordiska musikundrets mest nervkittlande kreatörer.

Mer information om Efterklangs Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2013

Det återförenade dödsmetallbandet Seance från Linköping har valt att gå skilda vägar med sin gitarrist Rickard “Richard Corpse” Rimfält. Enligt ett uttalande från gruppens andre gitarrist Tony “Toxine” Vargfrost så var det ett nödvändigt beslut för att få inspiration och harmoni i bandet.

Seance 2013 är:
Johan Larsson – Sång
Tony “Toxine” Vargfrost (alias Tony Kampner) – Gitarr
Tomas Andersson – Gitarr
Mique Flesh – Trummor, bas

Seance släppte i början av 90-talet de två respekterade albumen “Fornever Laid To Rest” (1992) och “Saltrubbed Eyes” (1993) genom Black Mark Productions vilka allmänt ses som några av de viktigare skivsläppen från den tidiga svenska dödsmetallscenen.

2009 gjorde bandet sin comeback med albumet “Awakening of the Gods” vilket släpptes genom Singapore-baserade Pulverised Records.

Tony Vargfrost och Rickard Rimfält spelar också tillsammans i Witchery tillsammans med den tidigare Seance- och nuvarande The Haunted-medlemmen Patrik Jensen.

...