Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 3rd, 2013

Som från ingenstans dök LA-producenten RL Grime upp och krossade alla murar mellan hiphop, bas och elektronisk dansmusik som fanns att krossa. Sedan debuten “Grapes” som kom att remixas av allierade som Shlohmo, Salva och LOL Boys har RL Grime bara levererat uppseendeväckande nyskapande och oortodoxa verk.

Det som gjorde den inte redan invigda delen av världen frälst var hans och Salvas post-strukturalistiska remix av Kanye Wests “Mercy” och “Trap On Acid” som fick Diplo, A-Trak och Flosstradamus att gå på knä. Men det är egentligen helhetsupplevelsen av RL Grime som den oängsliga banbrytaren som får oss att tro att om han inte slog in tillräckligt många dörrar 2012 tveklöst kommer att få massorna att detta hjältedåd under 2013.

I Stockholm ansluter även Ryan Hemsworth. Den kanadensiska beatmakaren associerades förut främst till sin roll i att tillgodose rappare som Main Attrakionz, Shady Blaze och Deniro Farrar med tunga tracks men har det senaste året överglänst sig själv med instrumentala överdåd under eget namn. Vid sidan av sin fenomenala EP “Last Words” lyssnar vi gärna på remixer och edits på Frank Ocean, Grimes, Lianne La Havas, Freddie Gibbs och Danny Brown. Ryan betonar de mjuka och suddiga istället för det kristallklara och självklara. Vi lyfter på hatten och tror att J Dilla hade gjort detsamma.

Ansluter till Stockholm gör också HKOCHD – en installation som levererar högt tempo, tropiska vibbar och rungade basgångar. Dj-trion Dirtbag, Fred Akir och Cassette slår samman sin mångåriga erfarenhet av Djande, klubbande, musikintresse, humor och dansande till ett. Med enkelhet rör de sig mellan genrer som Ghetto Bass, House, Afro Beats, HipHop och mycket mer, vilket gör deras set till en fest för alla. Trion bloggar även för Skandinaviens största hiphopmagasin ”Kingsize Magazine” samt arbetar som Dj-Lärare.

Datum
6 feb – Yaki-Da – Göteborg
8 feb – A.K.A / Arena – Stockholm + Ryan Hemsworth / HKOCHD

Mer information om RL Grimes Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 3rd, 2013

Startordningen för de tävlande bidragen i Melodifestivalen 2013 är klar. Först ut i Karlskrona är David Lindgren med låten ”Skyline” och sista artist i Malmö är Ulrik Munther med bidraget ”Tell the World I’m Here”.

I deltävlingarna går fem låtar vidare till en andra röstningsomgång utan att förlora sina röster. Av de fem bidrag som gått vidare går två till final och två till Andra chansen. Det femte bidraget får lämna tävlingen.

Efter 4:e deltävlingen läggs startordningen för Andra chansen, som ser lite annorlunda ut mot förra året:
Omgång 1: Öppen röstning (telefon + sms) på 8 bidrag där 5 går vidare till omgång 2
Omgång 2: Öppen röstning (telefon + sms) på 5 bidrag där 4 går vidare till de avgörande duellerna.

Duellerna: Återstår gör 4 melodier som gör upp i duell med nollställda räkneverk. Den melodi som tidigare fått flest röster duellerar mot den som fick minst röster, och den låt som fått näst flest röster möter trean. Det redovisas inte vilket bidrag som kommit på vilken plats. Vinnarna av duellerna går vidare till Final i Friends Arena i Stockholm den 9 mars.

svt.se/melodifestivalen kan du läsa mer, och där finns även en nygjord intervju om startordningen med Melodifestivalens producent Christer Björkman.

Här är startordningen i de fyra deltävlingarna.

Deltävling 1: 2/2 Karlskrona
1. Skyline
Artist: David Lindgren
2. Burning Flags
Artist: Cookies N Beans
3. Paris
Artist: Jay-Jay Johanson
4. Gosa
Artist: Mary N’diaye
5. Vi kommer aldrig att förlora
Artist: Eric Gadd
6. Heartbreak Hotel
Artist: YOHIO
7. Porslin
Artist: Anna Järvinen
8. We’re Still Kids
Artist: Michael Feiner & Caisa

Deltävling 2: 9/2 Göteborg
1. Begging
Artist: Anton Ewald
2. Make Me No 1
Artist: Felicia Olsson
3. Annelie
Artist: Joacim Cans
4. On Top of the World
Artist: Swedish House Wives
5. Hello Goodbye
Artist: Erik Segerstdt & Tone Damli
6. Only the Dead Fish Follow the Stream
Artist: Louise Hoffsten
7. En förlorad sommar
Artist: Rikard Wolff
8. Copacabanana
Artist: Sean Banan

Deltävling 3: 16/2 Skellefteå
1. Alibi
Artist: Eddie Razaz
2. Island
Artist: Elin Petersson
3. En riktig jävla schlager
Artist: Ravaillacz
4. Dumb
Artist: Amanda Fondell
5. In and Out of Love
Artist: Martin Rolinski
6. Hon har inte
Artist: Caroline af Ugglas
7. Falling
Artist: State of Drama
8 Heartstrings
Artist: Janet Leon

Deltävling 4: 23/2 Malmö
1. Rockin’ the Ride
Artist: Army of Lovers
2. Must Be Love
Artist: Lucia Pinera
3. You
Artist: Robin Stjernberg
4. Trivialitet
Artist: Sylvia Vrethammar
5. Bed on Fire
Artist: Ralf Gyllenhammar
6. Jalla dansa sawa
Artist: Behrang Miri
7. Breaking the Silence
Artist: Terese Fredenwall
8. Tell the World I’m Here
Artist: Ulrik Munther

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 3rd, 2013

Dödsmetallbandet Aeon från Östersund låter meddela att gruppens trumslagare Arttu Malkki har beslutat sig för att ta en paus. Anledningen är att han och flickvännen väntar tvillingar i mars och han vill därför fokusera på familjen just nu. Han ersätts utav den unga talangen Emil Wiksten som även spelar med de norska veteranerna Blood Red Throne. Wiksten gör sin livedebut med Aeon på Garage i London den 16 januari.

Aeon släppte den 20 november förra året sitt fjärde album, “Aeons Black”, genom Metal Blade Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 3rd, 2013

Den amerikanske barytonen James Johnsson gästar GöteborgsOperan i rollen som Kurwenal i Richard Wagners Tristan och Isolde. Han ersätter Tommi Hakala, som tvingats ställa in på grund av sjukdom.

James Johnsson är framför allt känd för sina tolkningar av Wagner- och Strauss-roller, främst i Europa och USA. Han har sjungit på flera av världens stora operascener, bland annat: Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Wiener Statsoper, Liceu i Barcelona, Deutsche Oper i Berlin, Chicago Lyric Opera, och Teatro Colon i Buenos Aires. Det är första gången han står på GöteborgsOperans scen.

Med Wagners gigantiska kammarspel Tristan och Isolde firar GöteborgsOperans hans 200-årsjubileum. I uppsättningen samlar några av Sveriges främsta sångare. Isolde gestaltas av husets egen Annalena Persson, som tidigare tolkat rollen på flera internationella scener. Hennes älskade Tristan görs av Lars Cleveman som bland annat har gjort rollen på Covent Garden i London. Våren 2013 debuterar han på Metropolitan i titelrollen i Siegfried. Som kammarjungfrun som förvandlar död till kärlek ser och hör vi Katarina Karnéus. Hon är internationellt verksam på de främsta opera- och konsertscenerna världen över och är sedan säsongen 2012/2013 fast knuten till GöteborgsOperan.

Regissör Wilhelm Carlsson återkommer till GöteborgsOperan efter Goya (2009). Scenografin är skapad av Peter Lundquist, som stod bakom den magiska scenografin till musikalen Mary Poppins (2008). Scenografin till Tristan och Isolde blev Peter Lundquists sista, innan han tragiskt gick bort hösten 2012. Dirigenten Stefan Lano gör här sin Sverigedebut. Kostymerna designas av Ann-Marie Anttila och ljuset av Torkel Blomkvist.

Tristan och Isolde har premiär lördagen den 9 februari 2013 och spelas sju föreställningar till och med den 23 mars 2013.

...