Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

För några veckor sedan släppte vi datum i Stockholm och Oslo, idag kan vi även gå ut med Göteborg. Patrick Wolf kommer att göra akustiska spelningar inför en sittande publik denna gång.

”Ingen gör maximalism som Patrick Wolf” skriver man på Pitchfork. Patrick Wolf är lika melankolisk som sprudlande glad. Han är säregen, helylle, radikal och medhårs på en och samma gång. En bombastisk och avskalad artist med nerv som gärna blottar sin själ för allmän beskådan. Inför varje skivsläpp väljs en ny skepnad, från barock till polerad – han är allt hela tiden men belyser det som passar bäst just för tillfället.

När albumet Lycanthropy kom 2003 vände det uppochner på allt. Verkligen allt. Nu, tio år senare är Patrick Wolf mer brännande het än någonsin. Det har hunnit bli sex studioalbum under de här åren och anhängarskaran är bland de trognare. De kallas för The Wolfpack och följer det engelsk-irländska underbarnet vart han än styr stegen i världen.

Men sagan började så mycket tidigare ändå. När Wolf föddes på St Thomas Hospital i södra London så var det rakt in i en kreativ familj. Han påbörjade sin musikaliska utbildning med att spela piano men gick vidare till fiol och körer. När han var elva byggde han sin första theremin och året efter spelade han in egenknåpade låtar med fiol, sång och orgel hemma. Några år senare bildade han noise-trion Maison Crimineaux . Kristian Robinson (Capitol K) såg bandet och släppte sedan Wolfs debutalbum. Och på den vägen är det.

Årets Sundark and Riverlight är det tioårsjubilerande albumet med nyinspelade versioner av Wolfs bästa alster till dags dato. Ena skivan är mer lättsam, den andra är raka motsatsen. Det är ungefär som att lyssna på två sidor av samma person, och det funkar.

YouTube är just nu fullt av spröda liveinspelningar där Wolf ömt hanterar strängarna på sin harpa medan han ackompanjeras av violinister i skira klänningar. Ett bra smakprov för den som inte bekantat sig med Wolf och ett kärt återseende för oss andra.

Konsertdatum
15 februari – Göteborg – Hagakyrkan
17 februari – Stockholm – Södra Teatern
18 februari – Oslo – Kulturkirken Jakob

Mer information om Patrick Wolfs Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Artisten som totalt dominerar de svenska topplistorna offentliggör tre konserter, i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I årets upplaga av ”Så mycket bättre” har Darin levererat hit efter hit och hyllats för sina moderna tolkningar av de andra artisternas låtar.

För en dryg vecka sedan dominerade Darin Sveriges topplistor. Han låg etta och tvåa på Spotify. Etta, två och fyra på iTunes och tvåa och trea på Singellistan.

Kommande albumet ”Exit” håller just nu på att färdigställas och släpps den 30 januari. Albumet spelades in under fem veckor i USA och är resultatet av samarbeten med låtskrivare och producenter som Jim Beanz (Timbaland), The Jackie Boyz (Madonna), David Gamson (Kelly Clarkson) och Sacha Skarbek (Adele).

I april är det dags för Darin att möta publiken. Under våren ger Darin tre exklusiva konserter: på Cirkus i Stockholm, KB i Malmö och Trädgårn i Göteborg.

Konsertdatum
17 april STOCKHOLM Cirkus
18 april GÖTEBORG Trädgårn
19 april MALMÖ KB

Mer information om Darins Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Det är 2012 men med ett ben i 70-talet. Det är energisk och varierad hård rock med massor av stämsång. Det är vad du skulle få om du skickade Foo Fighters tillbaka i tiden utklädda till The Sweet. DET ÄR SUPRALUNAR!

Trion Supralunar från Stockholm släpper 29/11-2012 en video till låten “People Like Us” som ett smakprov från den kommande fullängdsdebuten som är färdigmixad.

Supralunar gick till final i en musikvideotävling där vinnaren fick en “professionell” video producerad. När vinstlotten gick till ett annat band så var det bara att göra videon själva istället. Med en stenhård planering, ett gäng vänner som crew och goda mackor och fika samt enorm tur med vädret genomfördes inspelningen av videon under 7 timmar i oktober. Manus är skrivet att Petri Tuulik och regi, foto och redigering av Andreas Rolfer. Medverkar i videon gör även Clas Gustavsson från blueslegedarerna Baba Blues.

I väntan på fullängdaren finns EPn “Unzip To Rock!” på Spotify och andra digitala medier. EPn släpptes tidigare under 2012.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Vi jobbar på många fronter men vill redan nu presentera de akter som är klara, förklarar PIP:s arrangör Niclas Lagerstam när han idag kan presentera 2013 års första elva akter.

Det jobbas intensivt med Putte i Parken 2013 som arrangeras i Mariebergsskogen i Karlstad 3-6 juli.
2012 blev en fullträff när vi för första gången arrangerade PIP i Karlstad och vi hoppas förstås på en lika nöjd publik och lika nöjda artister som i somras, säger Niclas Lagerstam.

I detta första bandsläpp fokuserar vi uteslutande på den svenska markaden, för det är ju verkligen så: Sverige har oerhört mycket att komma med på musikhimlen och vi är ytterst stolta över att presentera denna blå-gula startelva: Johnossi, Timo Räisänen, Rebecca & Fiona, Amanda Jenssen, Panda Da Panda, Lorentz & Sakarias, Lé Betre, Hardcore Superstar, Sparzanza, Stor och Labyrint.

Elva spännande akter som vi tycker ger en bra mix av det som varit PIP:s kännetecken – att blanda stora etablerade namn med nya spännande akter, säger Niclas Lagerstam.

Över 10.000 PIP-besökare sommaren 2012 kunde när Lars Winnerbäck stängde festivalen lördag natt konstatera att festivalen blivit en succé. Nu bygger Putte i Parken-organisationen vidare på konceptet.

– PIP i Mariebergsskogen blev en fullträff med Sveriges vackraste festivalområde, en camping så nära scenerna att man kom till dem på ett par minuter och samtidigt en närhet till hela Karlstad city.
– Dessutom ett intensivt och intimt samarbete med kommunen, hotell, restauranger och cityhandeln som vi hoppas kunna utveckla ännu mer.
Men just nu handlar det förstås mest om de akter som ska fylla scenerna vid Vänerns strand i sommar.
– Det är ett intensivt arbete och vi har många bollar i luften när det gäller akter inför 2013, säger Niclas Lagerstam.
– Vi har velat släppa de här akterna nu när de är klara men det här är förstås bara början, konstaterar han.
Målet?
– Att bli Sveriges bästa festival även 2013.

www.putteiparken.se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

I början av nästa år släpper Mimi Oh sin nya singel “Börjar Om”, en slagkraftig poplåt med en omedelbar hook.

Tillsammans med producenten Albin Wagemyr har Mimi under hösten och vintern skrivit på nytt material. Första singeln heter “Börjar Om” och är en ärlig och direkt låt som blir ett avstamp för Mimis fortsatta bana inom sitt artisteri och låtskrivande.

Mimi har hittills släppt EPn “1986”, medverkat i Melodifestivalen 2012 med låten “Det går för långsamt” och släppt ytterligare två singlar. Mimi är dessutom aktuell med ett samarbete med houseprojeket “Husguden” där Mimi gästar på covern av Freda’s stora hit “I En Annan Del Av Världen”.

Hon har efter melodifestivalen gästat “Sommarlovsmorgon” på SVT, giggat på Pridefestivalen i Stockholm och medverkat på Nickelodeonturnén som reste över hela Sverige.

Bloggen Scandipop har nominerat Mimi till Best New Artist 2012.

I början av nästa år lämnar vi det gamla bakom oss och Börjar Om.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Dec 18th, 2012

Peace & Love presenterade idag en ny festivalchef, Daniel Olsson, vilken tillträder den 1 januari. Daniel har ett tidigare förflutet inom organisationen och kommer att fokusera på de operativa delarna och ingå i ledningsgruppen. Jesper Heed fortsätter att vara tillförordnad vd tills vidare. Ledningsgruppen har även förstärkts. I november passerades rekordförsäljning av biljetter.

Ledningsgruppen förstärks
Ledningsgruppen har dessutom förstärkts med flera personer från centrala områden inom organisationen. Denna grupp tar alla beslut kring festivalen. I ledningen ingår festivalens kreative chef och vd Jesper Heed, controller Sara Hedman, personalchef Frida Björnbom, marknadsföringsansvarige Henrik Sundin, informationschef Zelina Nyhlén, bokningsansvarige Göran Beischer och ansvarige för samarbeten Kristin Forsberg.

Under början av nästa år kommer även en ny styrelse att presenteras. Denna har en spetskompetens inom ekonomi, organisation och ledarskap.

Peace & Love 2013 går tillbaka till rötterna
Nästa år arrangeras festivalen för 15:e gången. Under hösten har ledningsgruppen tagit in många synpunkter från trogna besökare och kommer göra vissa förändringar till 2013.
Fokus på festivalen blir mysig känsla, stort hjärta, mindre köer, mötesplatser mellan människor.

Peace & Love 2013 kommer att ligga i parkområdet runt Folkets park, så område ”Stad” från tidigare år kommer inte längre att vara med. Detta för att festivalområdet ska bli grönare och det ska bli ett kortare avstånd till alla festivalens sju scener.

Av de tre scener som fanns på område ”Stad” så kommer 2 att försvinna och den tredje, Venus, kommer att flytta tillbaka till sin tidigare plats inne på område ”Park”.

Cirka 150 programpunkter kommer att presenteras. Under januari så kommer 2013 års tema att presenteras.

För att hålla köerna nere och göra parkområdet mer trivsamt så kommer antalet tillgängliga biljetter att minskas till runt cirka 35 000.

Rekordförsäljning
Biljettförsäljningen passerade i november rekordförsäljning.

Fortsätter vi i den här takten som kommer biljetterna att säljas ut rekordtidigt nästa år, säger presschef Ronny Mattsson.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Praktiker, strategier och argument visar på en tydlig medvetenhet om den individuella identiteten i subkulturella sammanhang. Örebroforskaren Susanna Larsson har i sin doktorsavhandling i sociologi forskat om hur unga vuxna konstruerar sin identitet i hårdrockssubkulturen.

Det mest intressanta forskningsresultatet är att individer konstruerar och framförhandlar sin subkulturella identitet med hjälp av specifika argument. Dessa argument fungerar som bevis för att individen är en autentisk hårdrockare. De hjälper till att upprätthålla bilden av att hårdrockarens eventuella utanförskap i samhället är självvalt samt att de understryker vikten av den stil och de ritualer hårdrockaren är involverad i, säger Susanna Larsson.

Hon har också undersökt hur man i det här sammanhanget kan föra fram bilden av ett unikt jag samtidigt som man förhåller sig till kollektivets sociala och estetiska normer.

Praktikerna, strategierna och argumenten som förs fram visar att det finns en extremt tydlig medvetenhet om den individuella identiteten i det här subkulturella sammanhanget. Individens autenticitet får också ta mycket mer plats i gruppen än vad man skulle kunna tro.

Knapphändig forskning på området
Idén till att forska om hårdrockssubkulturen är delvis ett resultat av att hårdrock är ett stort personligt intresse, men det finns fler anledningar.

Dels har man inte forskat om hårdrock, trots att Sverige är ett av länderna i världen med flest hårdrockslyssnare eller praktiserande. Man har inte heller kollat djuplodande på socialpsykologiska mekanismer i relation till identitet och subkulturer. Det gället främst Sverige, men det finns lite forskning av det slaget i övriga världen också. Jag tycker också det är viktigt att kolla hur en subkultur som funnits i drygt 40 år och därmed kan kallas etablerad på alla sätt, påverkar och påverkas av dess medlemmar och deras leverne i det senmoderna samhället.

Kvinnorna i hårdrockssubkulturen
Hennes forskning visar också att kvinnorna i hårdrockssubkulturen tycks hamna i en gråzon där de är ”för kvinnliga” för hårdrockssubkulturens maskulina ideal. Men på grund av att de konstant tvingas förhålla sig till dessa ideal är de ”för manliga” för samhället utanför subkulturen. Kvinnorna har dock strategier för att kunna överbrygga den problematiken.

Strategierna handlar främst om att skaffa sig fördelar genom att visa sig seriösa. Det kan man göra genom att bevisa sig självsäker kring och kunnig om hårdrocken i tal och genom att till exempel spela ett instrument. Därmed tar man plats och utmanar den manliga hårdrocksarenan. Några musikerkvinnor uttryckte att hemligheten till att sluta bli tagen som ett ”tjejband” var att sluta se sig själv som ett ”tjejband” och i stället vara ett hårdrocksband. Självklart innebär de strategier kvinnorna talade om att de ändå förhåller sig till vissa manliga normer i hårdrocken. Trots detta uppstod hos kvinnorna en känsla av aktörskap och egenbestämmande som ett resultat av strategierna.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Idag kan vi bekräfta att HÄSTPOJKEN – Martin Elisson och Adam Bolméus – släpper ett högst efterlängtat album den 18 februari 2013. Albumet har fått titeln ”En Magisk Tanke” och blir, efter ”Caligula” (2008) och ”Från där jag ropar” (2009), det tredje i ordningen och har tagit över 2 år att färdigställa. ”En Magisk Tanke” är inspelad tillsammans med Mattias Glavå i hans studio i Göteborg.

Martin berättar: ”På den första dagen i studion spelade Mattias upp en massa svenska låtar med texter som kretsar kring de ålderstigna artisternas tonår. När han var klar med sångerna stoppade han demonstrativt två fingrar i munnen och låtsades kräkas. “Fy fan vad det är vidrigt med sånt här” sa han sedan. Nån timma senare stod jag inne i sångbåset och sjöng om att dricka folköl och sitta på pojkrummet och ha ångest.”

Första singeln ”Samma Himlar” från albumet har redan hyllats i media och är A-listad på P3. En video, gjord av Mattias Erik Johansson och Isabella Rising, har premiär på PSL idag.

Klara turnédatum:
22/3 Stockholm, Debaser Medis
23/3 Malmö, Debaser
28/3 Göteborg, Pustervik
5/4 Uppsala, Svandammshallarna
6/4 Umeå, Umeå Open

Mer information om Hästpojkens Sverige-spelningar följer inom kort.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Nu är de nominerade till Grammis 13 klara. Vinnaren i kategorin ”Årets låt” röstas fram av svenska folket, och röstningen startar idag på www.svt.se/PSL.

Vinnaren av hederspriset utses av IFPI:s medlemmar.

I kategorin ”Årets musikvideo” går priset till regissören och där sker röstningen av en särskilt utvald jury. I kategorierna ”Årets artist”, ”Årets album”, ”Årets svenska internationella framgång”, ”Årets nykomling” och ”Årets producent” röstas både de fem nominerade och vinnaren fram av den specialjury som infördes till Grammis 11. Medlemmarna i specialjuryn är utvalda av Grammis­kommittén.

För att kunna delta i Grammis ska produktionen ha givits ut i Sverige för första gången under perioden 1 december 2011 till och med 30 november 2012.

Grammis arrangeras av IFPI, musikbolagens intresseorganisation.

För uppdateringar och nyheter, besök Grammis.se och Grammis på Facebook. Twitter: @GrammisSverige #Grammis13.

De nominerade till Grammis 13 är (utan inbördes ordning):

Årets album
EL PERRO DEL MAR – PALE FIRE
FIRST AID KIT – THE LION’S ROAR
LORENTZ & SAKARIAS – HIMLEN ÄR SOM MÖRKAST NÄR STJÄRNORNA LYSER STARKAST
MANDO DIAO – INFRUSET
MARKUS KRUNEGÅRD – MÄNSKLIG VÄRME

Årets artist
FIRST AID KIT
LOREEN
MANDO DIAO
REFUSED
SWEDISH HOUSE MAFIA

Årets barnalbum
ADOLF FREDRIKS MUSIKLASS 6E & 6F – BARN SJUNGER FÖR BARN!
BACKA HANS ERIKSSON/JUJJA WIESLANDER/MALOU MEILINK – STORA BOKEN OM MAMMA MU OCH KRÅKAN
BRÖDERNA LINDGREN – MED BRÖDERNA LINDGREN I TIDEN!
JAZZMYS – FAMILJEN SVÄNGSSON, TUTA OCH KÖR!
SHOWTAJM – SHOWTAJM

Årets dansband
ELISA’S – DET SA KLICK!
EVA EASTWOOD & THE MAJOR KEYS – ÅH, VILKEN SKIVA!
LASSE STEFANZ – ROCKY MOUNTAINS
STEN & STANLEY – 50 JUBILEUM
STREAPLERS – PÅ EGNA VÄGAR

Årets elektro/dans
AVICII – SILHOUETTES / SUPERLOVE
FAMILJEN – ALLT PÅ RÖTT
ICONA POP – ICONA POP
MIIKE SNOW – HAPPY TO YOU
SWEDISH HOUSE MAFIA – UNTIL NOW

Årets folkmusik/visa
ALE MÖLLER BAND – ARGAI
COOKIES N BEANS – GO TELL THE WORLD
EMILIA AMPER – TROLLFÅGELN
MANDO DIAO – INFRUSET
TONI HOLGERSSON – SENTIMENTALSJUKHUSET

Årets hiphop/soul
CHORDS – LOOPED STATE OF MIND
KARTELLEN – ÅNGER & KAMP
LORENTZ & SAKARIAS – HIMLEN ÄR SOM MÖRKAST NÄR STJÄRNORNA LYSER STARKAST
MASKINEN – FRAMGÅNG & EFTERFRÅGAN
TIMBUKTU & DAMN! – FULL ÄRA

Årets hårdrock/metall
GRAVEYARD – LIGHTS OUT
KATATONIA – DEAD END KINGS
SABATON – CAROLUS REX
SWITCHBLADE – SWITCHBLADE 2012
WITCHCRAFT – LEGEND

Årets jazz
BOBO STENSON TRIO – INDICUM
E.S.T. ESBJÖRN SVENSSON TRIO – 301
KLABBES BANK – PROTECT THE FOREST
MAGNUS LINDGREN – FYRA
NENEH CHERRY & THE THING – THE CHERRY THING

Årets klassiska
ANNA PETRINI – CREPUSCOLO
ANNE SOFIE VON OTTER – SOGNO BAROCCO
KLEERUP – ANIARA
OSKAR EKBERG – ROMAN: THE 12 KEYBOARD SUITES
TRIO ZILLIACUSPERSSONRAITINEN – DEDICATED TO

Årets kompositör
ANNA VON HAUSSWOLFF – CEREMONY
AXWELL, INGROSSO, ANGELLO, MARTIN & ZITRON – UNTIL NOW
GUSTAF NORÉN, BJÖRN DIXGÅRD, BJÖRN OLSSON – INFRUSET
KLARA & JOHANNA SÖDERBERG – THE LION’S ROAR
LALEH POURKARIM – SJUNG

Årets låt
ALINA DEVECERSKI – FLYTTA PÅ DEJ!
ANSIKTET – ÄCKLIGT
ICONA POP – I LOVE IT
LALEH – SOME DIE YOUNG
LOREEN – EUPHORIA
NAUSE – HUNGRY HEARTS
NORLIE & KKV – TRÖJAN DU HATAR
PANETOZ – DANSA PAUSA
STIFTELSEN – VART JAG ÄN GÅR
SWEDISH HOUSE MAFIA FEAT. JOHN MARTIN – DON’T YOU WORRY CHILD

Årets musikvideo
ANDREAS NILSSON – MIIKE SNOW “THE WAVE”
CHRISTIAN LARSON – SIGUR RÓS “VALTARI”
DANIEL WIRTBERG – LITTLE DRAGON “CRYSTALFILM”
JERKER JOSEFSSON – AMANDA JENSSEN “DRY MY SOUL”
ROBIN KEMPE-BERGMAN – IAMAMIWHOAMI “DROPS”

Årets nykomling
ALINA DEVECERSKI – MARATON
GOAT – WORLD MUSIC
ICONA POP – ICONA POP
NOONIE BAO – I AM NOONIE BAO
SIBILLE ATTAR – THE FLOWER’S BED

Årets pop
ANNA VON HAUSSWOLFF – CEREMONY
EL PERRO DEL MAR – PALE FIRE
FIRST AID KIT – THE LION’S ROAR
LALEH – SJUNG
PETRA MARKLUND – INFERNO

Årets producent
EL PERRO DEL MAR & BOBBY BELL – PALE FIRE
MARKO “MACK BEATS” SAEZ, MASSE SALAZAR & ARILD “AVASTYLE” WERLING – GENDISH & GÄRIS
MANDO DIAO & BJÖRN OLSSON – INFRUSET
MARKUS KRUNEGÅRD & LARS SKOGLUND – MÄNSKLIG VÄRME
VITTORIO GRASSO/LORENTZ ALEXANDER/MARTIN SAKARIAS – HIMLEN ÄR SOM MÖRKAST NÄR STJÄRNORNA LYSER STARKAST

Årets rock
KENT – JAG ÄR INTE RÄDD FÖR MÖRKRET
THE HIVES – LEX HIVES
THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES – THROW IT TO THE UNIVERSE
THÅSTRÖM – BEVÄPNA DIG MED VINGAR
ULF LUNDELL – RENT FÖRBANNAT

Årets svenska internationella framgång
FIRST AID KIT
LOREEN
REFUSED
SHELLBACK
SWEDISH HOUSE MAFIA

Årets textförfattare
JOAKIM BERG – JAG ÄR INTE RÄDD FÖR MÖRKRET
KLARA & JOHANNA SÖDERBERG – THE LION’S ROAR
LALEH POURKARIM – SJUNG
PETER LEMARC – SVAG DOFT AV SKYMNING
THÅSTRÖM – BEVÄPNA DIG MED VINGAR

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Edguys sångare Tobias Sammet var redan en av power metals mest framgångsrika kompositörer när han 2001 lanserade Avantasia. Detta storslagna rockoperaprojekt med en rollista späckad med hårdrockscelebriteter blev ännu en stor succé. Avantasia var från början tänkt som ett engångsprojekt, men 2008 återvände de med ny musik och inledde sin bana som liveband på SRF. Denna konsert är, enligt Avantasia själva, ett mycket kärt minne för dem. Därför ville de också återvända till SRF 2013, efter releasen av det kommande sjätte albumet ?The mystery of time?. En önskan vi gärna uppfyller. Tobias Sammet lovar en ännu mer stjärnspäckad show, vilket säger en hel del då tidigare framträdanden inkluderat namn som Kai Hansen, Michael Kiske, Jørn Lande och Bob Catley. Detta blir sommarens enda Avantasiakonsert i Sverige.

...