Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 30th, 2012

Rapparen Ken Ring är årets julvärd när Universal Music lanserar en julkalender på YouTube-kanalen UMUSIC ONE. Varje dag fram till julafton, med start 1 december, sänds ett nytt avsnitt där några av de största och mest folkkära artisterna bidrar med exklusivt innehåll i form av musik, tävlingar och videos specialproducerade för UMUSIC ONE och julkalendern.

Ken Ring kommer varje dag att leda tittarna genom kalendern och tända ljusen vid advent. På självaste julafton bjuder han på en väldigt speciell julklapp till alla tittare.

Sverige har en lång tradition med julkalendern på SVT och Arne Weise i fåtöljen på julafton. Det känns därför helt logiskt att nu låta Ken Ring ta formatet till YouTube, säger Emil Angervall på Universal Music.

Musiken har för länge sedan flyttat från skivhyllorna till den digitala scenen, där video och YouTube blir en allt större marknad. För Universal Music är YouTube och UMUSIC ONE därför en viktig kanal inför framtiden. Julkalendern är ett led i denna satsning.

Julkalendern lanseras 1 december på UMUSIC ONE och varje avsnitt publiceras dagligen kl 12.00 på www.youtube.com/umusicone.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 30th, 2012

Mash Up International gör karneval och kaos vad de än tar för sig! Global Bass med influenser från angolansk kuduro, brasiliansk bailefunk, cumbia och dancehall. Kittet som håller allt samman är basen, rytmen och karnevalvibbarna.

DJ/producent-trion består av Robert ”Robert Dinero” Petersén, Ulf ”Uffie Ice” Risberg” och Mats ”Money Mats” Norman och de har delat scen med storheter som Diplo, Rye Rye, Maluca, Gnucci, Schlachthofbronx, Spoek Mathambo, Maskinen med flera.

Den 16 november släppte trion sin officiella debut-EP ”Lava Cabeza EP”. Förutom titelspåret ”Lava Cabeza” (ft. Timbuktu, Gnucci & VAZ) innehåller EP:n två helt nya spår, ”Adosse (ft. Dama Saborosa & Eboi)” och ”The Shake (ft. Blaya)”, samt remixer av The Very Best & Moroka, So Shifty och Tony Senghore.

Grunden till ”Lava Cabeza EP” lades redan sommaren 2010 när Mash Up International spenderade ett kulturstipendium från Uppsala kommun på att resa till Portugal för att göra musik och dricka Mojitos. Två år senare får vi njuta av resultatet.

Sedan Mash Up International hörde angolanska Dama Saborosas vers på kuduro-hiten ”Sound Of Kuduro” från 2008 har ett samarbete med henne varit en dröm. I och med ”Adosse” har den blivit verklighet. Även dansaren och rapparen Blaya, som gästar ”The Shake”, har sin bakgrund i kuduron och turnerar för närvarande jorden runt med världsstjärnorna Buraka Som Sistema. Ebois intensiva rap passar perfekt på snabba och stökiga beats som i ”Adosse”. Mash Up International-favoriten Gnucci fortsätter på ”Lava Cabeza” att leverera samma energiska karnevalstämning som genomsyrade deras första samarbete ”Animal”. Producent- och sångduon VAZ var med och skapade EP:ns titelspår och förgyller det med årets mest medyckande refräng!

Se den sprillans nya videon till “Lava Cabeza” (ft. Timbuktu, Gnucci & VAZ)) här:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 30th, 2012

Patrick kommer att göra akustiska spelningar inför en sittande publik denna gång. Gissa om det blir vackert!

”Ingen gör maximalism som Patrick Wolf” skriver man på Pitchfork. Patrick Wolf är lika melankolisk som sprudlande glad. Han är säregen, helylle, radikal och medhårs på en och samma gång. En bombastisk och avskalad artist med nerv som gärna blottar sin själ för allmän beskådan. Inför varje skivsläpp väljs en ny skepnad, från barock till polerad – han är allt hela tiden men belyser det som passar bäst just för tillfället.

När albumet Lycanthropy kom 2003 vände det uppochner på allt. Verkligen allt. Nu, tio år senare är Patrick Wolf mer brännande het än någonsin. Det har hunnit bli sex studioalbum under de här åren och anhängarskaran är bland de trognare. De kallas för The Wolfpack och följer det engelsk-irländska underbarnet vart han än styr stegen i världen.

Men sagan började så mycket tidigare ändå. När Wolf föddes på St Thomas Hospital i södra London så var det rakt in i en kreativ familj. Han påbörjade sin musikaliska utbildning med att spela piano men gick vidare till fiol och körer. När han var elva byggde han sin första theremin och året efter spelade han in egenknåpade låtar med fiol, sång och orgel hemma. Några år senare bildade han noise-trion Maison Crimineaux . Kristian Robinson (Capitol K) såg bandet och släppte sedan Wolfs debutalbum. Och på den vägen är det.

Årets Sundark and Riverlight är det tioårsjubilerande albumet med nyinspelade versioner av Wolfs bästa alster till dags dato. Ena skivan är mer lättsam, den andra är raka motsatsen. Det är ungefär som att lyssna på två sidor av samma person, och det funkar.

YouTube är just nu fullt av spröda liveinspelningar där Wolf ömt hanterar strängarna på sin harpa medan han ackompanjeras av violinister i skira klänningar. Ett bra smakprov för den som inte bekantat sig med Wolf och ett kärt återseende för oss andra.

Konsertdatum
17 februari – Stockholm – Södra Teatern
18 februari – Oslo – Kulturkirken Jakob

Mer information om Patrick Wolfs Sverige-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

Nadia Nair är en ny 24-årig artist från Göteborg som tidigare i november månad släppte sin första singel “Bon Voyage”. Nadia Nair valde redan som 15-åring att satsa på musiken. Hon gav sig iväg till Stockholm men de samarbeten hon gav sig in i blev aldrig något stort. Besviken så återvände hon till hemtrakterna och drog sig undan i ett år. Så småningom träffade hon sommaren 2012 sin musikaliska tvillingsjäl i låtskrivaren och producenten Victor Rådström som tidigare samarbetat med bland andra Miriam Bryant. Resultatet av detta kan ni lyssna till här nedan. En video ska också vara på gång.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

Tänk dig en radio som spelar i ett dammigt fönster på ett landsvägscafé någonstans mitt ute i ingenting. Du vet känslan. Svett, damm, urvattnade pastellfärger, en paj. Du vet precis hur det ser ut på film. Det kan utspela sig nu, det kan ha hänt för 50 år sedan. Saken är den att låten som spelas på den där radion förmodligen är Life från The Avett Brothers senaste skiva och med den får hela bilden liv. Du vet precis hur den låter, du vet precis hur hemtamt det känns.

2011 gjorde The Avett Brothers en svettig och energisk succé på Way Out West . Mitt på blanka dagen spelade de sin banjodrivna folkgrungeblugrassicanapunk så att strängar och stråkar yrde åt alla håll. Vi Vi som stod framför scenen kunde inte göra mycket mer än att skratta, klappa och följa med. Grejen med den här typen av folkmusik är att den får folk att känna samhörighet. Och att sjunga allsång till mästerliga I and Love and You mitt på dagen är definitivt ett sätt att göra det märkte vi då. Därför är vi så glada The Avett Brothers har vägarna förbi Sverige igen.

The Avett Brothers består av bröderna Seth och Scott samt kompisen Bob Crawford , 2007 knöt de även till sig cellisten Jon Kwon som också är känd för att spela tills stråken blir till svinto. De produktiva bröderna Avett har släppt ifrån sig en imponerande mängd skivor under det senaste decenniet. 2008 signades de av American Recordings och de två senaste albumen har den legendariske Rick Rubin producerat. Skivan I and Love and You (2009) hyllades och The Avett Brothers turnerade flitigt bland talkshowscenerna i USA. 11 september i år släpptes bandets nya skiva – The Carpenter en platta som handlar ganska mycket om döden. Den har fått höga betyg av bland andra The Rolling Stone .

Konsertdatum
2 mars – Stockholm – Debaser Medis
3 mars – Malmö – KB

Mer information om The Avett Brothers Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

De fyra Manchester-pojkarna i Egyptian Hip Hop är tillbaka och det med den hyllad debutskivan Good Don’t Sleep. Senast vi hörde från Egyptian Hip Hop var 2010, då var de 17 år och i ryggsäcken hade de utmärkta Hudson Mohawke-producerade EPn Some Reptiles Grew Wings. I år för Egyptian Hip Hop med oss ut på ett polyrytmiskt äventyr.

Vi färdas genom post-apokalyptisk funk, Västafrika, passerar goth pop och vänder vid dystopisk psychadelia. Rytmerna är flytande. Det är on-beat, ibland off-beat. Det blir lite suddigt, lite mörkt, men efter det regnar det glitter. Som diamanter kastade på svart sammet.

Konsertdatum
22 februari – Stockholm – Kärleksdöden / Kägelbanan

Mer information om Egyptian Hip Hops Sverige-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

När vi för tre år sedan bultades sönder och samman av ”Gorilla Manor” , ett stämpop-epos som doftade nationalpark försedd med vaxad Dalí-mustasch, var det få som inte gick igång med hela hjärtat fäst på skjortärmen. Det var vildsint men besinnat i en och samma sekund; harmonierna, stämmorna och den drivande pulsen smekte våra örongångar på ett sätt som vi inte visste att vi behövde. Local Natives harpunerade sig rakt in i våra törstande själar och vi har låtit dem stanna där sedan dess.

Nu har det passerat några årstider sedan senast och törsten har åter börjat kännas påtaglig. Men så kom knäckande ”Breakers”, Local Natives första singel från kommande albumet ”Hummingbird” . En sakral stökig hors d’oeuvre som vi alla imundigade oss med konkava läppdrag och ro fyllde sinnet. ”Breakers” har visat att ”Hummingbirds” är det vi önskar oss mest av allt just nu. Inte världsfred. Inte.

Och höstmörkret må kännas tjyvtjockt och svårt att penetrera men vissheten om att med våren kommer Local Natives och de kommer att hitta hit. Till Sverige. Vi kan alltså fläka ut våra flambojanta och livsbejakande karaktärsdrag och härda ut både regn, snö och ångestframkallande nyårsaftnar eftersom vi vet vad som komma skall. Biljettsläppet har inte skett men på kylskåpet har vi redan tejpat fast den imaginära (men snart faktiska) biljetten. Gudarna ska veta att vi påbörjat nedräkningen.

Konsertdatum
20 februari – Göteborg – Pustervik
23 februari – Stockholm – Debaser Medis

Mer information om Local Natives Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

Den unga Stockholmskvartetten Then Comes Silence, som själva kallar sin stil för “skräckmusik”, släpper nu sin andra singel “Death By A Frozen Heart” vilken också åtföljs av en video som du kan se och lyssna till nedan. Den hajpade gruppens första singel låg länge högt upp på studentradiolistorna i landet och spelades dessutom i P3 Rock.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

Det 70-talsdoftande Linköpingsbandet Nocturnal lämnar Östgötaslätten för en 9 dagar lång turné som i december tar dem från Sverige till Finland, Danmark, Tyskland och Tjeckien. Bandet som nyligen avslutat inspelningen av sitt debutalbum, som beräknas släppas under våren 2013 på Gaphals, har hämtat sin tyngd och sitt gung från en svunnen tid där den karaktäristiska sången lämnas stort utrymme att berätta historier om en mörkare värld med magi, häxkonst och mytiska företeelser. Turnén bokas av danska bokningsbolaget Killtown Bookings.

Turnédatum
Fredag d. 14/12: Stockholm – Pussy A-Go-Go Club, Sverige
Lördag d. 15/12: Mariehamn – Dinos Bar, Åland, Finland
Söndag d. 16/12: Malmö – Häng Bar, Sverige
Måndag d. 17/12: Hamburg – Hafenklang, Tyskland
Tisdag d. 18/12: Rostock – Peter Weiss Haus, Tyskland
Onsdag d. 19/12: Leipzig – Zoro, Tyskland
Torsdag d. 20/12: Prague, Tjeckien
Fredag d. 21/12: Berlin – Kastanien Keller, Tyskland
Lördag d. 22/12: Köpenhamn – Ungdomshuset, Danmark

Mer information om Nocturnals Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 29th, 2012

Born Gold är den kanadensiska pop-experimentalisten Cecil Frenas (tidigare Gobble Gobble) högenergiska, beat-drivna låtskrivarprojekt. Fångad i en ovanlig dialog mellan framtidslutande elektronisk musik och hårda ljud trollar Born Gold med stammande, urblåsta och hackade gitarriff, oberäkneliga, bubblande brutna synthackord, mousserande trummaskiner och skurar av bearbetad digitalt brus. Och hooks, massor av hooks.

Debutalbumet Little Sleepwalker som släpptes i slutet av oktober har grunden i en allätares beat-universum och plockar musikaliska signifikanter ur techno, kommersiell pop, garage, shoegaze, club rap och house. Resultate är en surrealistik och fänglsande resa som kräver återbesök.

Born Gold har gjort flera uppträdanden med sina nära vänner och musikaliska kollegor Grimes och Purity Rings. I live-kontexten förvandlas hans perkolerande pop till något som liknar en extatisk, surrealistisk och omskakande drömsekvens: bandmedlemmarna konfronterar publiken iklädda masker, smashar ihop spadar använder hockey hjälmar som percussion och drar igång en fest helt olik någon du varit med om förut.

Konsertdatum
8 feb – Debaser Slussen, Stockholm
9 feb – Debaser Malmö, Malmö

Läs mer om Born Golds Sverige-spelningar

...